Przepis na bigos świąteczny krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj przez 40 minut do miękkości.

Grzyby zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie ugotuj je w tej samej wodzie. Przelej odrobinę wody do szklanki, a grzyby odcedź.

W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj do niej grzyby i pokrojone na małe kawałki śliwki. Całość smaż przez 4 minuty.

Do całości przełóż kapustę i dopraw ją kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Bigos świąteczny podany w eleganckim naczyniu z chlebem.
bigos świąteczny
Koszt przygotowania dania
117.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
303 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
57

Bigos świąteczny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bigosie świątecznym

Bigos świąteczny jest niezwykle aromatyczny i smaczny. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnej mięsnej opcji, gdyż jest równie pyszny, a dodatkowo bardziej lekki. To świetny wybór zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej, a także tych którzy ograniczają produkty odzwierzęce. Bigos pachnie wspaniale i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bigos świąteczny, który będzie naprawdę smaczny, a przy tym lekki i postny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość wychodzi bardzo smaczna, dlatego spodoba się wszystkim smakoszom. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów. Najlepiej skorzystać z kapusty kiszonej, która wspaniale komponuje się z potrawami na ciepło. Warto wybierać taką, która nie jest zbyt kwaśna, gdyż to może negatywnie wpłynąć na całokształt. Warto spróbować jej przed obróbką, jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać ją na sitku i dokładnie odcisnąć, dzięki czemu po ugotowaniu osiągnie idealny smak. Do bigosu dodaje się suszonych grzybów, jednak można je również zastąpić mrożonymi. Wtedy wystarczy lekko je rozmrozić, a następnie gotować w małej ilości wody. Do tego przepisu najlepiej używać śliwek suszonych, można też wykorzystać wędzone, te na pewno przypadną do gustu miłośnikom mięsnych potraw, bo dodają całemu daniu dymnego aromatu. Warto wybierać śliwki jak najbardziej naturalne, bez dodatku siarki. Jeżeli używa się siarkowanych, warto je przepłukać przed użyciem, a wodę wylać.

Przepis na bigos świąteczny jest niezwykle prosty, a w wykonaniu przypomina wersję tradycyjną. Jedyne czym się różni to dodatkami. W tej opcji mięso zostało zastąpione grzybami i śliwkami, dzięki czemu całość jest szybsza, łatwiejsza, lżejsza i dużo zdrowsza. To dobry wybór dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Bigos, który powstaje z tego przepisu jest tak pyszny, że w ekspresowym czasie znika z talerzy, dlatego warto zrobić jego większą porcję. Ten sprawdzony przepis pokaże ci jak ugotować bigos świąteczny z kiszonej kapusty i grzybów, pełen smaku i aromatu. Ten bożonarodzeniowy przysmak sprawdzi się jednak nie tylko w święta, ale również na co dzień.

Wartości odżywcze bigosu świątecznego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(324g)
Energia (kalorie)
93.78 kcal
303.85 kcal
Białko
4.97 g
16.09 g

Węglowodany w bigosie świątecznym

Na 100g
Na porcję
(324g)
Węglowodany
13.59 g
44.02 g
Węglowodany przyswajalne
7.00 g
22.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.59 g
21.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(324g)
Tłuszcz
2.32 g
7.51 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
1.33 g
Tłuszcze nienasycone
1.91 g
6.18 g
Tłuszcze jednonasycone
1.62 g
5.25 g
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.93 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na bigos świąteczny

Na 100g
Na porcję
(324g)
Witamina A
1.42 µg (mcg)
4.59 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.36 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
11.28 mg
36.54 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.06 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.14 mg
0.46 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
18.53 µg (mcg)
60.05 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
19.85 µg (mcg)
64.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bigos świąteczny

Na 100g
Na porcję
(324g)
Sód
485.18 mg
1571.98 mg
Potas
147.11 mg
476.64 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
24.18 mg
78.34 mg
Fosfor
17.70 mg
57.35 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
10.95 mg
35.49 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
2.66 mg
8.62 mg
Cynk
0.16 mg
0.51 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.06 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu świątecznego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie świątecznym

Lista alergenów dla bigosu świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos świąteczny

Cena przygotowania bigosu świątecznego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1500 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1500 g
Suszone grzyby
300 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 15
105.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 szt
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
143.50
Jak oceniasz przepis na bigos świąteczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób