Przepis na bigos myśliwski krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Poszatkuj drobno kapustę białą.

Posiekaj kapustę kiszoną.

W garnku umieść kapustę kiszoną, wlej 500 ml wody i duś przez 20-25 minut.

Pokrój w kostkę szynkę wieprzową.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż szynkę z cebulą, wlej 500 ml wody, dodaj sos sojowy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem przez 30 minut.

Dodaj do garnka białą kapustę i gotuj 20 minut.

Dodaj do składników kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj przez 15 minut.

Pokrój kiełbasę w plastry.

Dodaj kiełbasę do garnka wraz ze śliwkami suszonymi i grzybami leśnymi.

Bigos duś przez 20 minut.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim.

Bigos myśliwski podany w małym garnuszku z gliny.
Bigos myśliwski
Koszt przygotowania dania
57.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
720 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
27

Bigos myśliwski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie myśliwskim

Bigos myśliwski to świetny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem mięsa i kiełbasy. Bigos myśliwski jest bardzo aromatyczny i lekko słodki. Przepis na bigos myśliwski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, grzyby leśne, szynka wieprzowa, kiełbasa, śliwki, cebula, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos myśliwski? Poszatkuj drobno kapustę białą. Posiekaj kapustę kiszoną. W garnku umieść kapustę kiszoną, wlej wodę i duś przez 20-25 minut. Pokrój w kostkę szynkę wieprzową. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż szynkę z cebulą, dodaj sos sojowy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj do garnka białą kapustę i gotuj 20 minut. Dodaj do składników kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut. Pokrój kiełbasę w plastry. Dodaj kiełbasę do garnka wraz z grzybami i śliwkami suszonymi. Bigos duś przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim.

Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Kapusta zawiera kwas mlekowy, który powstaje podczas procesu jej fermentacji w warunkach beztlenowych. Kapusta jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszny bigos z mieszanki kapusty kiszonej i białej jest dobry na obiad dla całej rodziny. Bigos myśliwski możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Bigos możesz także zawekować i przechowywać w słoikach.

Wartości odżywcze bigosu myśliwskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
163.84 kcal
720.88 kcal
Białko
5.81 g
25.58 g

Węglowodany w bigosie myśliwskim

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
6.36 g
27.97 g
Węglowodany przyswajalne
4.25 g
18.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.11 g
9.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
12.95 g
56.97 g
Tłuszcze nasycone
3.60 g
15.84 g
Tłuszcze nienasycone
9.35 g
41.13 g
Tłuszcze jednonasycone
6.77 g
29.79 g
Tłuszcze wielonasycone
2.58 g
11.33 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.14 g
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol
21.49 mg
94.57 mg

Witaminy w przepisie na bigos myśliwski

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
3.67 µg (mcg)
16.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.73 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
15.36 mg
67.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
1.09 µg (mcg)
4.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.79 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.35 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.41 mg
6.22 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.53 µg (mcg)
81.53 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
31.22 µg (mcg)
137.38 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos myśliwski

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
289.19 mg
1272.42 mg
Potas
200.66 mg
882.89 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
23.44 mg
103.13 mg
Fosfor
74.25 mg
326.71 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
4.34 mg
Cynk
0.64 mg
2.82 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu myśliwskiego 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie myśliwskim

Lista alergenów dla bigosu myśliwskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania bigosu myśliwskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szynka wieprzowa surowa
400 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kiełbasa podwawelska
300 g
lub myśliwska
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
82.50
Jak oceniasz przepis na bigos myśliwski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób