Bigos myśliwski

Opublikowano: 26.01.2022 r., 9:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos myśliwski podany w małym garnuszku z gliny.
Bigos myśliwski
Bigos myśliwski to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos z dodatkiem aromatycznych grzybów świetnie sprawdzi się jako wykwintne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
720 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała pół małej główki (500 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Szynka wieprzowa surowa (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Kiełbasa podwawelska lub myśliwska (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na bigos myśliwski krok po kroku

Poszatkuj drobno kapustę białą.

Posiekaj kapustę kiszoną.

W garnku umieść kapustę kiszoną, wlej 500 ml wody i duś przez 20-25 minut.

Pokrój w kostkę szynkę wieprzową.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż szynkę z cebulą, wlej 500 ml wody, dodaj sos sojowy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem przez 30 minut.

Dodaj do garnka białą kapustę i gotuj 20 minut.

Dodaj do składników kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj przez 15 minut.

Pokrój kiełbasę w plastry.

Dodaj kiełbasę do garnka wraz ze śliwkami suszonymi i grzybami leśnymi.

Bigos duś przez 20 minut.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim.

Jak oceniasz przepis na bigos myśliwski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu myśliwskiego

Bigos myśliwski to świetny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem mięsa i kiełbasy. Bigos myśliwski jest bardzo aromatyczny i lekko słodki. Przepis na bigos myśliwski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, grzyby leśne, szynka wieprzowa, kiełbasa, śliwki, cebula, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos myśliwski? Poszatkuj drobno kapustę białą. Posiekaj kapustę kiszoną. W garnku umieść kapustę kiszoną, wlej wodę i duś przez 20-25 minut. Pokrój w kostkę szynkę wieprzową. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż szynkę z cebulą, dodaj sos sojowy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj do garnka białą kapustę i gotuj 20 minut. Dodaj do składników kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut. Pokrój kiełbasę w plastry. Dodaj kiełbasę do garnka wraz z grzybami i śliwkami suszonymi. Bigos duś przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim.

Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Kapusta zawiera kwas mlekowy, który powstaje podczas procesu jej fermentacji w warunkach beztlenowych. Kapusta jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszny bigos z mieszanki kapusty kiszonej i białej jest dobry na obiad dla całej rodziny. Bigos myśliwski możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Bigos możesz także zawekować i przechowywać w słoikach.

Alergeny w bigosie myśliwskim

Lista alergenów dla bigosu myśliwskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze bigosu myśliwskiego

na 100g gotowej potrawy

Bigos myśliwski to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest także bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Bigos jest średniokaloryczny i bardzo syty. Bigos jest dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
163.84
720.88
Białko (g)
5.81
25.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
6.36
27.97
Węglowodany przyswajalne (g)
4.25
18.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
9.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
12.95
56.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.60
15.84
Tłuszcze nienasycone (g)
9.35
41.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.77
29.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.58
11.33
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.14
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.49
94.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
3.67
16.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.73
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.91
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.36
67.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.82
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.09
4.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.79
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
6.22
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.53
81.53
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.22
137.38
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
289.19
1272.42
Potas (mg)
200.66
882.89
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.44
103.13
Fosfor (mg)
74.25
326.71
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
4.34
Cynk (mg)
0.64
2.82
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu myśliwskiego 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu myśliwskiego

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szynka wieprzowa surowa
400 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kiełbasa podwawelska
300 g
lub myśliwska
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
82.50