Bigos z cukinii

Opublikowano: 09.03.2021 r., 13:54 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z cukinii podany w białym kamionkowym naczyniu z dodatkiem pieczarek
Bigos z cukinii
Najlepszy przepis na wegański bigos z cukinii. Pyszne, sycące danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni, a także w lecie jako smakowity zamiennik leczo.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 15 min
67 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Cukinia około 2 duże (1300 g)
  • Marchewka 4 średniej wielkości (200 g)
  • Cebula duża cebula (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Przecier pomidorowy z solą około 1 i 1/3 szklanki (300 g)
  • Olej rzepakowy łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, sos sojowy, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na bigos z cukinii krok po kroku

Cukinię oraz marchewkę zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Nasolić i pozostawić na sicie na około 5 minut. Następnie dokładnie wycisnąć.

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, dwa całe ząbki czosnku, liść laurowy, dwa ziela angielskie i dwie łyżki wody. Cebulę z przyprawami poddusić a następnie dodać cukinię z marchewką, przecier pomidorowy, dużą szczyptę papryki słodkiej wędzonej, kminku mielonego i papryki ostrej oraz łyżkę sosu sojowego.

Całość gotuj 15 minut, mieszając co jakiś czas. Do podania na wierzch bigosu możesz dodać podsmażone pieczarki.

Jak oceniasz przepis na bigos z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat bigosu z cukinii

Bigos z cukinii to danie łączące w sobie smaki klasycznego bigosu oraz letniego leczo.

Z powodzeniem można wykonać w wersji mięsnej jak i bez mięsa, nie tracąc żadnych smaków i aromatów. Danie idealnie sprawdzi się do zamknięcia w słoiki. Gotując bigos

z cukinii w lecie, kiedy wszystkie składniki są najbardziej aromatyczne, uzyskasz danie pełne składników odżywczych z aromatem słońca na zimę. Aby bigos przechować do zimy należy zamknąć go w wyparzonych słoikach na gorąco i przechowywać w chłodnym miejscu na przykład w lodówce, piwnicy lub spiżarni.

Jak zrobić bigos z cukinii? Przepis jest bardzo prosty ale co najważniejsze pyszny! Bigos

z cukinii możesz dowolnie modyfikować tworząc za każdym razem różne wersje tej samej potrawy. Bigos możesz wykonać w wersji mięsnej, dodając na przykład kiełbasę lub w wersji wegańskiej. Wegański bigos warto przyprawić sosem sojowym oraz wędzoną papryką słodką, dzięki czemu wzbogacisz swój bigos w smak umami. Do bigosu z cukinii możesz dodać kapusty świeżej lub kiszonej, soku z kapusty kiszonej czy nawet grzyby.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę.

Bigos z cukinii idealnie sprawdzi się jak lekkostrawna alternatywa tradycyjnego bigosu. Dobry przepis bazowy pozwoli Ci stworzyć pyszną bazę Twojego bigosu, którą możesz zamknąć w słoiku i dowolnie modyfikować dodatkami, które pozwolą Ci stworzyć oryginalne danie z charakterem. Dzięki możliwości modyfikacji potrawę dostosujesz do diet wszystkich nie tracąc przy tym żadnych smaków. Już dziś przygotuj bigos z cukinii i zaskocz smakiem swoich najbliższych.

Alergeny w bigosie z cukinii

Lista alergenów dla bigosu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze bigosu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
26.99
67.48
Białko (g)
1.27
3.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.18
12.95
Węglowodany przyswajalne (g)
3.81
9.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
3.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.54
1.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.34
0.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.19
0.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
98.07
245.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.98
37.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.46
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.01
52.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
994.75
2486.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
44.58
111.45
Potas (mg)
289.09
722.73
Wapń (mg)
19.27
48.19
Fosfor (mg)
38.03
95.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.73
44.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
1.45
Cynk (mg)
0.31
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z cukinii

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1300 g
około 2 duże
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
8.67
Za 1300 g
Marchewka
200 g
4 średniej wielkości
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy z solą
300 g
około 1 i 1/3 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
5 ml
łyżeczka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Koszt składników
30.50