Przepis na bigos z cukinii krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, sos sojowy, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
duży garnek

Cukinię oraz marchewkę zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Nasolić i pozostawić na sicie na około 5 minut. Następnie dokładnie wycisnąć.

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, dwa całe ząbki czosnku, liść laurowy, dwa ziela angielskie i dwie łyżki wody. Cebulę z przyprawami poddusić a następnie dodać cukinię z marchewką, przecier pomidorowy, dużą szczyptę papryki słodkiej wędzonej, kminku mielonego i papryki ostrej oraz łyżkę sosu sojowego.

Całość gotuj 15 minut, mieszając co jakiś czas. Do podania na wierzch bigosu możesz dodać podsmażone pieczarki.

Bigos z cukinii podany w białym kamionkowym naczyniu z dodatkiem pieczarek
Bigos z cukinii
Koszt przygotowania dania
13.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
67 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
brak danych

Bigos z cukinii - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z cukinii

Bigos z cukinii to danie łączące w sobie smaki klasycznego bigosu oraz letniego leczo.

Z powodzeniem można wykonać w wersji mięsnej jak i bez mięsa, nie tracąc żadnych smaków i aromatów. Danie idealnie sprawdzi się do zamknięcia w słoiki. Gotując bigos

z cukinii w lecie, kiedy wszystkie składniki są najbardziej aromatyczne, uzyskasz danie pełne składników odżywczych z aromatem słońca na zimę. Aby bigos przechować do zimy należy zamknąć go w wyparzonych słoikach na gorąco i przechowywać w chłodnym miejscu na przykład w lodówce, piwnicy lub spiżarni.

Jak zrobić bigos z cukinii? Przepis jest bardzo prosty ale co najważniejsze pyszny! Bigos

z cukinii możesz dowolnie modyfikować tworząc za każdym razem różne wersje tej samej potrawy. Bigos możesz wykonać w wersji mięsnej, dodając na przykład kiełbasę lub w wersji wegańskiej. Wegański bigos warto przyprawić sosem sojowym oraz wędzoną papryką słodką, dzięki czemu wzbogacisz swój bigos w smak umami. Do bigosu z cukinii możesz dodać kapusty świeżej lub kiszonej, soku z kapusty kiszonej czy nawet grzyby.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę.

Bigos z cukinii idealnie sprawdzi się jak lekkostrawna alternatywa tradycyjnego bigosu. Dobry przepis bazowy pozwoli Ci stworzyć pyszną bazę Twojego bigosu, którą możesz zamknąć w słoiku i dowolnie modyfikować dodatkami, które pozwolą Ci stworzyć oryginalne danie z charakterem. Dzięki możliwości modyfikacji potrawę dostosujesz do diet wszystkich nie tracąc przy tym żadnych smaków. Już dziś przygotuj bigos z cukinii i zaskocz smakiem swoich najbliższych.

Wartości odżywcze bigosu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Białko
1.27 g
3.17 g

Węglowodany w bigosie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.18 g
12.95 g
Węglowodany przyswajalne
3.81 g
9.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.37 g
3.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.54 g
1.36 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
0.50 g
Tłuszcze nienasycone
0.34 g
0.86 g
Tłuszcze jednonasycone
0.19 g
0.46 g
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.40 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na bigos z cukinii

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
98.07 µg (mcg)
245.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.98 mg
37.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.65 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.01 µg (mcg)
52.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
994.75 µg (mcg)
2486.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z cukinii

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
44.58 mg
111.45 mg
Potas
289.09 mg
722.73 mg
Wapń
19.27 mg
48.19 mg
Fosfor
38.03 mg
95.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.73 mg
44.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
1.45 mg
Cynk
0.31 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z cukinii

Lista alergenów dla bigosu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania bigosu z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1300 g
około 2 duże
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
8.67
Za 1300 g
Marchewka
200 g
4 średniej wielkości
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy z solą
300 g
około 1 i 1/3 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
5 ml
łyżeczka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na bigos z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób