Przepis na bigos wegetariański krok po kroku
- Kapusta biała 500 g
- Kapusta kiszona 700 g
- Śliwki suszone 40 g
- Pieczarki 400 g
- Suszone pomidory 100 g
- Przecier pomidorowy bez soli 40 g
- Sól 10 g
- Bulion warzywny 200 ml
- Koperek ogrodowy świeży 10 g
- Cebula 100 g
- Wino czerwone wytrawne 50 g
- Olej rzepakowy 20 ml
W garnku umieść pokrojoną kiszoną kapustę. Wlej 350 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 25 minut.
Białą kapustę poszatkuj drobno. Dodaj do ugotowanej wcześniej kapusty kiszonej. Wlej bulion warzywny. Dodaj liść laurowy. Gotuj 20 minut.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój na 4 części. Pogrzej na patelni 3 łyżki oleju rzepakowego i zeszklij cebulę wraz z pieczarkami. Dodaj do ugotowanej kapusty.
Śliwki przekrój na połówki, wlej 50 ml wina czerwonego wytrawnego. Dodaj do garnka.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, suszone pomidory, przyprawy.
Gotuj 15 minut. Na koniec dodaj pokrojony koper.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos wegański
-
Bigos Thermomix
-
Bigos

(liczba kalorii)
Bigos wegetariański - cechy przepisu
Więcej o bigosie wegetariańskim
Bigos wegetariański z białej kapusty to doskonała propozycja na bez mięsny bigos ze śliwkami suszonymi. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Początkowo mało przypominało dzisiejszą wersję potrawy. Niegdyś składał on się z pokrojonego drobno mięsa lub ryb z dodatkiem octu i cytryn. Dopiero w późniejszych latach zaczęto przepis modyfikować i powstał bigos z kapustą. Dodawano do niego dwa rodzaje kapusty: kiszoną i słodką. W niektórych książkach podaje się, że nazwa bigos oznacza "dwa smaki" od dwóch rodzajów kapusty.
Przepis na bigos wegetariański nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Jest daniem jednogarnkowym. Wystarczy, że poszatkujesz kapustę, pokroisz cebulę, pieczarki i danie jest prawie gotowe - jeszcze tylko trochę mieszania, doprawiania i możesz cieszyć się własnoręcznie przygotowanym jarskim bigosem. Bigos wegetariański przygotujesz z kapusty kiszonej oraz ze słodkiej kapusty. Jeśli lubisz delikatniejszy w smaku bigos dodaj więcej kapusty słodkiej. Jarski bigos jest lekkim daniem, które świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Podawaj go z żytnim pieczywem na zakwasie lub z ziemniakami z wody.
Ciekawy posmak nadają mu śliwki suszone i dodatek suszonych pomidorów. Możesz go przygotować z suszonymi grzybami lub z pieczarkami jeśli nie masz dostępu do leśnych grzybów. Bigos bez mięsa jest świetną alternatywą dla osób, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.
Podsumowując bigos wegetariański to idealne danie na obiad do pracy. Zawiera małe ilości węglowodanów i tłuszczu, lecz duże ilości błonnika, co świetnie kwalifikuje go do dań dietetycznych. Możesz cieszyć się sylwetką oraz smakiem bigosu, który zazwyczaj jest tłusty i ciężki.
Wartości odżywcze bigosu wegetariańskiego
Energia i białka
Węglowodany w bigosie wegetariańskim
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na bigos wegetariański
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na bigos wegetariański
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bigosie wegetariańskim
Lista alergenów dla bigosu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne