Bigos - zobacz wszystkie 43 przepisy

bigos

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej przyrządzone z kapusty kiszonej, mięsa, przypraw i różnych dodatków. Danie to wywodzi się z pradawnych potraw jednogarnkowych gotowanych w kociołku zawieszonym nad ogniskiem jeszcze przez ludy koczownicze. W Polsce, na Litwie, czy Białorusi upowszechniło się danie jednogarnkowe na bazie taniej i ogólnodostępnej kapusty. Podstawowe składniki tradycyjnego bigosu to kapusta kiszona z dodatkiem świeżej, różne rodzaje mięsa i przyprawy. Przepis na bigos ma szereg odmian w zależności od regionu. Każdy kucharz ma swoje sposoby na przygotowanie bigosu z dodatkami jak śliwki suszone, przecier pomidorowy czy inne.

Bigos - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto