Przepis na bigos z kapusty mieszanej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Białą kapustę poszatkuj, przełóż do garnka.

Zalej gorącą wodą i gotuj, tak aby kapusta zmiękła.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i łopatkę wieprzową.

Kapustę kiszoną poszatkuj i przełóż do garna z białą kapustą. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj podsmażone mięso i koncentrat pomidorowy.

Dokładnie wymieszaj i gotuj około 25 minut.

bigos w żeliwnym garnku
Bigos z kapusty mieszanej
Koszt przygotowania dania
30.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
270 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
55

Bigos z kapusty mieszanej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bigosie z kapusty mieszanej

Bigos z kapusty mieszanej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami dlatego przedstawię Wam przepis na bigos z kapusty mieszanej, nie dosyć ze jest prosty to jeszcze pyszny.

Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem jak zrobić bigos z kapusty mieszanej?

Potrzebujesz kapustę kiszoną i kapustę biała, cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto jest wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.

Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do zna garnka.

Do garna z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Jak widzisz ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w wcześniej przygotowanych słoikach.

Skoro już wiesz jak zrobić bigos z kapusty mieszanej, życzę Ci smacznego!

Wartości odżywcze bigosu z kapusty mieszanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
82.02 kcal
270.66 kcal
Białko
3.96 g
13.06 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w bigosie z kapusty mieszanej

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
4.35 g
14.36 g
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.21 g
7.30 g
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
5.63 g
18.59 g
Tłuszcze nasycone
2.29 g
7.57 g
Tłuszcze nienasycone
3.34 g
11.03 g
Tłuszcze jednonasycone
2.43 g
8.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
3.00 g

Witaminy w przepisie na bigos z kapusty mieszanej

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
3.14 µg (mcg)
10.37 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
15.70 mg
51.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.93 mg
3.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.07 µg (mcg)
69.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z kapusty mieszanej

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
496.32 mg
1637.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
198.39 mg
654.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
28.35 mg
93.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
56.54 mg
186.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.70 mg
45.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
3.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.60 mg
1.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kapusty mieszanej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kapusty mieszanej

Lista alergenów dla bigosu z kapusty mieszanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty mieszanej

Cena przygotowania bigosu z kapusty mieszanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
2000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 2000 g
Kapusta biała
400 g
1/2 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Kiełbasa śląska
360 g
3 sztuki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.64
Za 360 g
Łopatka wieprzowa
400 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.71
Za 400 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na bigos z kapusty mieszanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób