Bigos z kapusty mieszanej

Opublikowano: 01.11.2021 r., 22:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny bigos w żeliwnym garnku
Bigos z kapusty mieszanej
Już teraz nie musisz wybierać z jakiej kapusty przygotujesz bigos. Poznaj przepis na bigos z kapusty mieszanej.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
270 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta kiszona (2000 g)
  • Kapusta biała - 1/2 główki (400 g)
  • Kiełbasa śląska - 3 sztuki (360 g)
  • Łopatka wieprzowa (400 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na bigos z kapusty mieszanej krok po kroku

Białą kapustę poszatkuj, przełóż do garnka.

Zalej gorącą wodą i gotuj, tak aby kapusta zmiękła.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i łopatkę wieprzową.

Kapustę kiszoną poszatkuj i przełóż do garna z białą kapustą. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj podsmażone mięso i koncentrat pomidorowy.

Dokładnie wymieszaj i gotuj około 25 minut.

Jak oceniasz przepis na bigos z kapusty mieszanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat bigosu z kapusty mieszanej

Bigos z kapusty mieszanej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami dlatego przedstawię Wam przepis na bigos z kapusty mieszanej, nie dosyć ze jest prosty to jeszcze pyszny.

Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem jak zrobić bigos z kapusty mieszanej?

Potrzebujesz kapustę kiszoną i kapustę biała, cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto jest wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.

Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do zna garnka.

Do garna z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Jak widzisz ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w wcześniej przygotowanych słoikach.

Skoro już wiesz jak zrobić bigos z kapusty mieszanej, życzę Ci smacznego!

Alergeny w bigosie z kapusty mieszanej

Lista alergenów dla bigosu z kapusty mieszanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty mieszanej

Wartości odżywcze bigosu z kapusty mieszanej

na 100g gotowej potrawy

Kapusta to cenne źródło witaminy C, wzmacnia naszą odporność i jest niskokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
82.02
270.66
Białko (g)
3.96
13.06
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.45
Brak danych dla: kapusta biała, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
4.35
14.36
Węglowodany przyswajalne (g)
2.21
7.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
7.07
Glukoza (g)
0.32
1.05
Brak danych dla: kapusta biała, cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.09
0.30
Brak danych dla: kapusta biała, cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
5.63
18.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
7.57
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
11.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.43
8.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
3.00
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.08
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.44
21.25
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
3.14
10.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.70
51.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.90
Witamina E (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.08
3.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.07
69.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
20.25
66.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
496.32
1637.85
Potas (mg)
198.39
654.70
Wapń (mg)
28.35
93.56
Fosfor (mg)
56.54
186.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.70
45.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
3.85
Cynk (mg)
0.60
1.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kapusty mieszanej 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z kapusty mieszanej

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
2000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 2000 g
Kapusta biała
400 g
1/2 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Kiełbasa śląska
360 g
3 sztuki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.64
Za 360 g
Łopatka wieprzowa
400 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.71
Za 400 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
55.50