Przepis na barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, ocet spirytusowy, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Zagotuj bulion i ugotuj mięso.

Do drugiego garnka wlej olej. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do zarumienienia i dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Posmaż minutę.

Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój w plastry.

Obierz ziemniaki i buraki. Ziemniaki pokrój w kostkę, buraki w słupki.

Do podsmażonej cebuli dodaj marchewkę i pietruszkę. Podsmaż 5 minut i dodaj buraki oraz ziemniaki.

Dodaj gorący bulion. Gotuj przez 20 minut.

Posiekaj kapustę i dodaj do zupy razem z fasolą. Teraz gotuj około 40 minut.

Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat i śmietankę oraz przyprawy. Mięso oddziel od kości, pokrój i dodaj do zupy.

Zamieszaj - zupa gotowa.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Koszt przygotowania dania
49.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o barszczu ukraińskim z ziemniakami i fasolą czerwoną

Smaczny barszcz czerwony po ukraińsku z ziemniakami i czerwoną fasolą z puszki to sycąca zupa. Zabielany jest śmietanką. Podawaj go z popieczonym pieczywem. Przepyszny obiad. Do barszczu ukraińskiego warto dodać także ugotowane na twardo jajko. Jest to niskokaloryczny przepis, który jest zdrowy i dodatkowo bardzo dobry. Zupa z ziemniakami stanowi posiłek, który daje duże uczucie sytości po zjedzeniu. Tak więc zupa ta może stanowić konkretny i treściwy obiad, który może zastąpić z powodzeniem drugie danie.

Ilość bulionu lub wody dostosuj do własnych preferencji. Jeśli uznasz, że wolisz zupę bardziej rzadką to nie ma problemu – można dodać więcej płynu. Pamiętaj, by dobrze przyprawić zupę. Przepis na tę zupę opiera się o wykorzystanie fasoli czerwonej z puszki. Bardzo wygodne rozwiązanie – należy od razu do zupy dodać fasolę bez zalewy. Gotowanie jej zajmie około 20 minut, nie jest to więc zbyt długo. Natomiast zupę z surowej fasoli zawsze można zrobić jako alternatywa. Jeśli posiadasz suche nasiona czerwonej fasoli najpierw namocz ją przez 10 godzin, a następnie ugotuj fasolę w świeżej wodzie. Gotować ją należy około godzinę, aż będzie miękka. Możesz sprawić, by był ona mniej ciężkostrawna poprzez gotowanie jej przez pierwsze 15 minut bez przykrywania.

Zupa podawana jest z mięsem z ud kurczaka. Takie mięso nie jest zbyt tłuste, ale też nie jest za chude. Klasyczny przepis na barszcz ukraiński robiony jest na tłustym mięsie – żeberka wędzone lub surowe, karkówka czy łopatka. Przepis na tę zupę jest odchudzony, ponieważ kurczak jest o wiele mniej kaloryczny i nie zawiera tak dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest więc fajnym posiłkiem dla osób ograniczających kilokalorie. Zupa obfituje w warzywa zapewniające ogromną sytość. Są one skarbnicą witamin i składników mineralnych. Poza tym ma ogromną ilość błonnika, ale wysoki indeks glikemiczny. Mimo wszystko jest posiłkiem, który jest zbilansowany i zawiera wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze i węglowodany).

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(354g)
Energia (kalorie)
43.44 kcal
153.76 kcal
Białko
2.47 g
8.75 g

Węglowodany w barszczu ukraińskim z ziemniakami i fasolą czerwoną

Na 100g
Na porcję
(354g)
Węglowodany
6.08 g
21.52 g
Węglowodany przyswajalne
4.78 g
16.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
4.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(354g)
Tłuszcz
1.16 g
4.12 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
2.40 g
Tłuszcze nienasycone
0.49 g
1.72 g
Tłuszcze jednonasycone
0.30 g
1.06 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.66 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
6.10 mg
21.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną

Na 100g
Na porcję
(354g)
Witamina A
24.39 µg (mcg)
86.35 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
6.48 mg
22.95 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.56 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
2.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
16.32 µg (mcg)
57.76 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
240.81 µg (mcg)
852.45 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną

Na 100g
Na porcję
(354g)
Sód
224.89 mg
796.11 mg
Potas
188.68 mg
667.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
13.18 mg
46.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
37.79 mg
133.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.42 mg
43.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
1.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w barszczu ukraińskim z ziemniakami i fasolą czerwoną

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
200 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Burak
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Kapusta biała
200 g
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Bulion drobiowy
1700 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1700 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
87.50
Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób