Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną

Opublikowano: 28.07.2021 r., 10:32 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Smaczny barszcz czerwony po ukraińsku z ziemniakami i czerwoną fasolą z puszki to sycąca zupa. Zabielany jest śmietanką. Podawaj go z popieczonym pieczywem. Przepyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
153 kcal
Kcal w porcji
354 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Burak (300 g)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy (100 g)
  • Kapusta biała (200 g)
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Bulion drobiowy (1700 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, ocet spirytusowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną krok po kroku

Zagotuj bulion i ugotuj mięso.

Do drugiego garnka wlej olej. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do zarumienienia i dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Posmaż minutę.

Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój w plastry.

Obierz ziemniaki i buraki. Ziemniaki pokrój w kostkę, buraki w słupki.

Do podsmażonej cebuli dodaj marchewkę i pietruszkę. Podsmaż 5 minut i dodaj buraki oraz ziemniaki.

Dodaj gorący bulion. Gotuj przez 20 minut.

Posiekaj kapustę i dodaj do zupy razem z fasolą. Teraz gotuj około 40 minut.

Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat i śmietankę oraz przyprawy. Mięso oddziel od kości, pokrój i dodaj do zupy.

Zamieszaj - zupa gotowa.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną

Smaczny barszcz czerwony po ukraińsku z ziemniakami i czerwoną fasolą z puszki to sycąca zupa. Zabielany jest śmietanką. Podawaj go z popieczonym pieczywem. Przepyszny obiad. Do barszczu ukraińskiego warto dodać także ugotowane na twardo jajko. Jest to niskokaloryczny przepis, który jest zdrowy i dodatkowo bardzo dobry. Zupa z ziemniakami stanowi posiłek, który daje duże uczucie sytości po zjedzeniu. Tak więc zupa ta może stanowić konkretny i treściwy obiad, który może zastąpić z powodzeniem drugie danie.

Ilość bulionu lub wody dostosuj do własnych preferencji. Jeśli uznasz, że wolisz zupę bardziej rzadką to nie ma problemu – można dodać więcej płynu. Pamiętaj, by dobrze przyprawić zupę. Przepis na tę zupę opiera się o wykorzystanie fasoli czerwonej z puszki. Bardzo wygodne rozwiązanie – należy od razu do zupy dodać fasolę bez zalewy. Gotowanie jej zajmie około 20 minut, nie jest to więc zbyt długo. Natomiast zupę z surowej fasoli zawsze można zrobić jako alternatywa. Jeśli posiadasz suche nasiona czerwonej fasoli najpierw namocz ją przez 10 godzin, a następnie ugotuj fasolę w świeżej wodzie. Gotować ją należy około godzinę, aż będzie miękka. Możesz sprawić, by był ona mniej ciężkostrawna poprzez gotowanie jej przez pierwsze 15 minut bez przykrywania.

Zupa podawana jest z mięsem z ud kurczaka. Takie mięso nie jest zbyt tłuste, ale też nie jest za chude. Klasyczny przepis na barszcz ukraiński robiony jest na tłustym mięsie – żeberka wędzone lub surowe, karkówka czy łopatka. Przepis na tę zupę jest odchudzony, ponieważ kurczak jest o wiele mniej kaloryczny i nie zawiera tak dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest więc fajnym posiłkiem dla osób ograniczających kilokalorie. Zupa obfituje w warzywa zapewniające ogromną sytość. Są one skarbnicą witamin i składników mineralnych. Poza tym ma ogromną ilość błonnika, ale wysoki indeks glikemiczny. Mimo wszystko jest posiłkiem, który jest zbilansowany i zawiera wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze i węglowodany).

Alergeny w barszczu ukraińskim z ziemniakami i fasolą czerwoną

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną

na 100g gotowej potrawy

Zupa niskokaloryczna. Jest lekką potrawą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(354g)
Energia (kcal)
43.44
153.76
Białko (g)
2.47
8.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(354g)
Węglowodany (g)
6.08
21.52
Węglowodany przyswajalne (g)
4.78
16.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
4.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(354g)
Tłuszcz (g)
1.16
4.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
2.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.49
1.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.30
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.10
21.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(354g)
Witamina A (µg (mcg))
24.39
86.35
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.48
22.95
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.56
2.00
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.32
57.76
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
240.81
852.45
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(354g)
Sód (mg)
224.89
796.11
Potas (mg)
188.68
667.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.18
46.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
37.79
133.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.42
43.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną

Koszt składników
87.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Burak
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Kapusta biała
200 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Bulion drobiowy
1700 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1700 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
87.50