Zakwas z buraków czerwonych

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraczany zakwas w glinianym garnku
Zakwas z buraków czerwonych
Przepis na zakwas z buraków czerwonych to nie tylko najlepszy pomysł na dodatek do barszczu, ale również prawdziwy superfood, który koniecznie musisz przyrządzić! Taki domowy, najlepszy zakwas koniecznie musi mieć swoje miejsce w Twojej spiżarni.
Przygotowanie 20 min
227 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Burak (500 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
obieraczka, słoik 800 ml

Przepis na zakwas z buraków czerwonych krok po kroku

Przed przygotowaniem zakwasu załóż rękawiczki, by nie zafarbować dłoni.

Zagotuj 350 ml, dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia.

Buraki wyszoruj i cienko obierz. Następnie pokrój na grubsze półplasterki.

Buraki umieść w słoiku. Dodaj obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. Delikatnie przemieszaj, by przyprawy wpadły między buraki.

Delikatnie dociśnij.

Powoli wlej letnią, przygotowaną wcześniej wodę z solą.

Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 7-10 dni.

Zakwas jest już gotowy do użycia. Im dłużej będzie stał, tym bardziej będzie miał ostry smak.

Jak oceniasz przepis na zakwas z buraków czerwonych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób

Więcej informacji na temat zakwasu z buraków czerwonych

Przepis na zakwas z buraków czerwonych to nie tylko najlepszy pomysł na dodatek do barszczu, ale również prawdziwy superfood, który koniecznie musisz przyrządzić! Taki domowy, pyszny zakwas koniecznie musi mieć swoje miejsce w Twojej spiżarni.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zakwas z buraków czerwonych to koniecznie sprawdź nasze wskazówki. Przed przygotowaniem zakwasu załóż rękawiczki, by nie zafarbować dłoni. Zagotuj 350 ml, dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia. Buraki wyszoruj i cienko obierz. Następnie pokrój na grubsze półplasterki. Buraki umieść w słoiku. Dodaj obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. Delikatnie przemieszaj, by przyprawy wpadły między buraki. Delikatnie dociśnij. Powoli wlej letnią, przygotowaną wcześniej wodę z solą. Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas jest już gotowy do użycia. Im dłużej będzie stał, tym bardziej będzie miał ostry smak.

Jeśli wiesz już, jak się robi zakwas z buraków czerwonych w domu, to koniecznie przekonaj się, dlaczego warto włączyć buraki do swojej codziennej diety.

Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka, takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.

Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę, to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Zakwas z buraków to produkt powstający w wyniku fermentacji. Ze względu na to, ma on w sobie prawdziwie lecznicze właściwości. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że wzmacnia odporność. Wskazuje się, że wspiera również układ krwiotwórczy i krwionośny. Ze względu na dużą ilość probiotyków wspomaga układ pokarmowy w trawieniu. Bogata zawartość witaminy A i C, powoduje, że poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Warto korzystać z dobrodziejstw natury i używać zakwasu nie tylko do zup, ale również jako superfood, który wzbogaci Twoją dietę i poprawi Twoje zdrowie.

Alergeny w zakwasie z buraków czerwonych

Lista alergenów dla zakwasu z buraków czerwonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakwas z buraków czerwonych

Wartości odżywcze zakwasu z buraków czerwonych

na 100g gotowej potrawy

Zakwas z buraków to produkt powstający w wyniku fermentacji. Ze względu na to, ma on w sobie prawdziwie lecznicze właściwości. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że wzmacnia odporność. Wskazuje się, że wspiera również układ krwiotwórczy i krwionośny. Ze względu na dużą ilość probiotyków wspomaga układ pokarmowy w trawieniu. Bogata zawartość witaminy A i C, powoduje, że poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
45.48
227.42
Białko (g)
1.72
8.61
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.11
50.56
Węglowodany przyswajalne (g)
7.33
36.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
13.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
1.95
9.77
Witamina B6 (mg)
0.10
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.52
27.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.17
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Niacyna (mg)
0.34
1.69
Foliany (µg (mcg))
106.52
532.58
Beta karoten (µg (mcg))
19.65
98.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
76.57
382.85
Potas (mg)
326.78
1633.91
Wapń (mg)
19.87
99.34
Fosfor (mg)
42.65
213.24
Magnez (mg)
23.05
115.23
Żelazo (mg)
0.82
4.11
Cynk (mg)
0.37
1.84
Miedź (mg)
0.09
0.43
Mangan (mg)
0.36
1.81
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu z buraków czerwonych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zakwasu z buraków czerwonych

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Czosnek
12 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Koszt składników
6.00