Barszcz ukraiński na żeberkach

Opublikowano: 01.04.2022 r., 14:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz ukraiński na żeberkach
Barszcz ukraiński na żeberkach
Barszcz ukraiński na żeberkach jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych, domowych zup. W tej wersji, dzięki mięsu, zupa jest niezwykle sycąca.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
217 kcal
Kcal w porcji
257 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żeberka wieprzowe (400 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Cebula (100 g)
  • Burak (500 g)
  • Pietruszka (60 g)
  • Ocet jabłkowy (30 ml)
  • Fasolka szparagowa konserwowa (80 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na barszcz ukraiński na żeberkach krok po kroku

Do dużego garnka włóż żeberka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej 2 litrami wody i gotuj przez 30 minut.

Do bulionu dodaj obrane warzyw. Gotuj kolejne 30 minut.

Buraki obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i fasolką, gotuj kolejne 30 minut.

Całość dopraw octem i przyprawami do smaku.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego na żeberkach

Barszcz ukraiński na żeberkach jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych, domowych zup. W tej wersji, dzięki mięsu, zupa jest niezwykle sycąca.

Przepis na barszcz ukraiński na żeberkach jest niezwykle prosty i stanowi doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad i kolację. Składniki do stworzenia tej zupy można z łatwością znaleźć w każdym większym sklepie. Zwłaszcza w sezonie jesienno zimowym. Dlatego najlepiej wybierać do niej produkty świeże i jak najlepszej jakości, dzięki temu jej smak będzie fantastyczny. Ma niewiele kalorii, więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób dbających o sylwetkę. Kolejna ważną częścią są oczywiście buraki. By móc ich użyć należy najpierw trochę je przygotować. Buraki można ugotować do miękkości, jednak jest to niezwykle czasochłonne. Zamiast tego lepiej je nieco podpiec, dzięki czemu nie tylko staną się bardzo miękkie i delikatne, ale również nieco słodsze. Dzięki temu zupa zyska dużo lepszego aromatu. To doskonały pomysł na posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci go przygotować w nieco zdrowszej wersji. To zupa, która świetnie sprawdza się zwłaszcza na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera niewiele kalorii, a dostarcza dość sporo białka, ze względu na dużą zawartość mięsa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz ukraiński na żeberkach, który będzie pyszny, a przy tym sycący i dobry dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Robi się go z dodatkiem mięsnym, który wpływa na sytość i aromat. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Alergeny w barszczu ukraińskim na żeberkach

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(257g)
Energia (kcal)
84.81
217.95
Białko (g)
6.11
15.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(257g)
Węglowodany (g)
7.95
20.44
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
15.42
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
4.47
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(257g)
Tłuszcz (g)
3.20
8.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
5.58
Tłuszcze nienasycone (g)
1.03
2.64
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
1.89
Brak danych dla: ocet jabłkowy, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.75
Brak danych dla: ocet jabłkowy, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.22
49.40
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(257g)
Witamina A (µg (mcg))
49.97
128.42
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.59
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.67
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.05
15.56
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.47
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.29
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.52
1.34
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
3.02
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.71
109.76
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
490.88
1261.55
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(257g)
Sód (mg)
67.09
172.42
Potas (mg)
308.15
791.94
Wapń (mg)
21.53
55.34
Fosfor (mg)
84.54
217.27
Magnez (mg)
20.19
51.88
Żelazo (mg)
0.72
1.85
Cynk (mg)
0.95
2.44
Miedź (mg)
0.08
0.20
Mangan (mg)
0.17
0.45
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego na żeberkach 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiego na żeberkach

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Pietruszka
60 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Ocet jabłkowy
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Fasolka szparagowa konserwowa
80 g
4.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Koszt składników
50.50