Przepis na barszcz ukraiński z jajkiem krok po kroku
- Buraki gotowane 700 g
- Bulion warzywny 2000 ml
- Ocet jabłkowy 30 ml
- Masło 5 g
- Śmietanka kremowa 36% 100 ml
- Jajko 4 szt.
- Marchewka 90 g
- Fasolka szparagowa konserwowa 80 g
- Ziemniaki późne 250 g
W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim starte buraczki.
Marchew obierz i również zetrzyj, dodaj do buraków.
Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 30 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę, gotuj kolejne 15 minut.
Gotową zupę dopraw octem i przyprawami.
Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński

(liczba kalorii)
Barszcz ukraiński z jajkiem - cechy przepisu
Więcej o barszczu ukraińskim z jajkiem
Barszcz ukraiński z jajkiem jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Całość jest nieco kwaskowa, ale dzięki jajku bardzo pożywna. Idealnie sprawdza się zarówno w wersji jarskiej, jak i mięsnej. Można ją przygotowywać na rosole lub gotowym bulionie, wszystko zależy od posiadanego czasu. Ze względu na naprawdę spory udział warzyw dostarcza dużo błonnika, co poprawia pracę układu trawiennego. To dobry wybór dla wszystkich dbających o zdrowie.
Przepis na barszcz ukraiński z jajkiem to wspaniały sposób na pyszny posiłek, który poza tym jest również dobry dla zdrowia. To doskonały pomysł na sycące danie, które sprawdzi się na obiad, czy kolację. Ta zupa to dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają kuchnię, która jest smaczna, szybka, a przy tym zdrowa. To najlepsza wiosenna zupa. To doskonały pomysł na posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci go przygotować w nieco zdrowszej wersji. Tradycyjnie robi się go ze śmietaną, która jest dość kaloryczna i tłusta, przez co całość nie jest aż tak lekka i dietetyczna. Jednak w tej wersji całość jest naprawdę zdrowa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz ukraiński z jajkiem, który będzie nie tylko smaczny, ale również szybki, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na pyszną zupę na obiad. Najlepiej zrobić go z tartych buraków. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych. Dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.
Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z jajkiem
Energia i białka
(432g)
Węglowodany w barszczu ukraińskim z jajkiem
(432g)
Tłuszcze
(432g)
Witaminy w przepisie na barszcz ukraiński z jajkiem
(432g)
Składniki mineralne w przepisie na barszcz ukraiński z jajkiem
(432g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w barszczu ukraińskim z jajkiem
Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko