Barszcz ukraiński z jajkiem

Opublikowano: 01.04.2022 r., 14:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz ukraiński z jajkiem podany z pieczywem.
Barszcz ukraiński z jajkiem
Barszcz ukraiński z jajkiem jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Całość jest nieco kwaskowa, ale dzięki jajku bardzo pożywna.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 50 min
167 kcal
Kcal w porcji
432 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Buraki gotowane (700 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Ocet jabłkowy (30 ml)
  • Masło (5 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Marchewka (90 g)
  • Fasolka szparagowa konserwowa (80 g)
  • Ziemniaki późne (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz ukraiński z jajkiem krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim starte buraczki.

Marchew obierz i również zetrzyj, dodaj do buraków.

Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 30 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę, gotuj kolejne 15 minut.

Gotową zupę dopraw octem i przyprawami.

Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego z jajkiem

Barszcz ukraiński z jajkiem jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Całość jest nieco kwaskowa, ale dzięki jajku bardzo pożywna. Idealnie sprawdza się zarówno w wersji jarskiej, jak i mięsnej. Można ją przygotowywać na rosole lub gotowym bulionie, wszystko zależy od posiadanego czasu. Ze względu na naprawdę spory udział warzyw dostarcza dużo błonnika, co poprawia pracę układu trawiennego. To dobry wybór dla wszystkich dbających o zdrowie.

Przepis na barszcz ukraiński z jajkiem to wspaniały sposób na pyszny posiłek, który poza tym jest również dobry dla zdrowia. To doskonały pomysł na sycące danie, które sprawdzi się na obiad, czy kolację. Ta zupa to dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają kuchnię, która jest smaczna, szybka, a przy tym zdrowa. To najlepsza wiosenna zupa. To doskonały pomysł na posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci go przygotować w nieco zdrowszej wersji. Tradycyjnie robi się go ze śmietaną, która jest dość kaloryczna i tłusta, przez co całość nie jest aż tak lekka i dietetyczna. Jednak w tej wersji całość jest naprawdę zdrowa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz ukraiński z jajkiem, który będzie nie tylko smaczny, ale również szybki, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na pyszną zupę na obiad. Najlepiej zrobić go z tartych buraków. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych. Dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Alergeny w barszczu ukraińskim z jajkiem

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(432g)
Energia (kcal)
38.74
167.37
Białko (g)
1.53
6.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(432g)
Węglowodany (g)
4.28
18.50
Węglowodany przyswajalne (g)
3.56
15.39
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.71
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(432g)
Tłuszcz (g)
1.85
8.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
6.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.42
1.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.86
103.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(432g)
Witamina A (µg (mcg))
40.05
173.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.53
10.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.09
47.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.24
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.67
89.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
282.99
1222.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(432g)
Sód (mg)
203.63
879.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
122.87
530.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.14
48.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
27.56
119.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.27
35.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego z jajkiem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiego z jajkiem

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
700 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.12
Za 700 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Ocet jabłkowy
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Fasolka szparagowa konserwowa
80 g
4.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Koszt składników
86.00