Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 480 g
  • Marchewka 150 g
  • Seler korzeniowy 70 g
  • Cebula 200 g
  • Burak 600 g
  • Kapusta kiszona 300 g
  • Żeberka wieprzowe 300 g
  • Wędzone żeberka wieprzowe 300 g
  • Ziemniaki późne 900 g
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Pietruszka 80 g
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Rozgrzej połowę oleju w garnku. Pokrój obraną cebulę w kostkę i podsmaż do zarumienienia.

Dodaj żeberka i około 2,7 l wody. Dodaj sól, 6 liści laurowych, lubczyk i 11 ziaren ziela angielskiego. Gotuj około 50 minut aż mięso będzie miękkie.

Selera, marchewkę, buraki, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelnię dodaj olej i podsmaż warzywa.

Pokrój kapustę kiszoną i dodaj do garnka wraz z podsmażonymi warzywami i pieprzem. Gotuj około półgodziny.

W osobnym garnku ugotuj pokrojone w większą kostkę ziemniaki.

Jak już warzywa i mięso będą gotowe wyjmij z zupy mięso i dodaj do niej ugotowane ziemniaki i fasolę. Dodaj sól i pieprz. Gotuj przez maksymalnie 20 minut na minimalnym ogniu.

Mięso oddziel od kości, podziel na części i dodaj do ugotowanej zupy.

Podawaj ze śmietaną.

Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Koszt przygotowania dania
40.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
275 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o prawdziwym barszczu ukraińskim z białą fasolą

Chcesz ugotować tradycyjny barszcz czerwony po ukraińsku? Oto przepis na przepyszny, klasyczny przepis na zupę pełną warzyw, mięsa i wspaniałego aromatu. Podanie barszczu ukraińskiego z gęstą śmietaną to tradycyjny sposób. Do tego świeże, chrupiące pieczywo i pełnowartościowy obiad gotowy. Barszcz ukraiński z fasolą białą to dobry sposób na smaczną zupę, która jest bardzo sycąca i jednocześnie prosta. Prawdziwy barszcz ukraiński jest gotowany na kapuście kiszonej, natomiast Polacy z reguły dodają kapustę białą.

Tradycyjny barszcz ukraiński gotowany jest na tłustym mięsie. Mięso tłuste nadaje bardzo dużo smaku, ponieważ tłuszcz jest jego nośnikiem. Dania zawierające tłuszcz są dla człowieka smaczniejsze. Użycie żeberek świeżych razem z wędzonymi da fajny aromat wędzonki. Możesz użyć tylko żeberek wędzonych lub tylko żeberek surowych. Poza żeberkami mogłaby być też karkówka lub łopatka – są to również bardziej tłuste mięsa, które także dobrze się sprawdzą.

Fasola biała z puszki to szybsza wersja gotowania zupy niż fasola surowa. Jeśli masz konserwową fasolę zrób barszcz czerwony po ukraińsku. To jest szybka i prosta wersja – fasola z puszki nie wymaga moczenia i gotowania tak jak fasola surowa. Fasolę konserwową można dodać bezpośrednio z puszki (bez zalewy) do zupy i to wszystko. Jeśli jednak zastanawiasz się jak przygotować zupę z nasion surowych fasoli trzeba ją zalać wodą, następnie zostawić na 10 godzin. Po moczeniu fasolę należy ugotować – około godzinę do miękkości. Żeby zmniejszyć ciężkostrawność fasoli pierwsze 15 minut należy gotować bez przykrycia.

Gdyby okazało się, że jest za mała ilość wody na każdym etapie możesz dolewać jej więcej. Mięso powinno być bardzo miękkie, aż rozpadające się. Wtedy będzie łatwo oddzielić je od kości i dodać do zupy. Ugotowaną zupę nałóż o miski i na środek wyłóż łyżkę śmietany. Podczas jedzenia śmietanę rozmieszaj z zupą – przepyszne. Niektórzy do barszczu ukraińskiego dodają też ugotowane na twardo jajko. Klasycznie pasuje tutaj świeże pieczywo.

Wartości odżywcze prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (305g)
Energia (kalorie)
90.33 kcal
275.51 kcal
Białko
5.03 g
15.35 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w prawdziwym barszczu ukraińskim z białą fasolą

Na 100g
Na porcję (305g)
Węglowodany
11.26 g
34.34 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.91 g
27.19 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.35 g
7.15 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe, wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (305g)
Tłuszcz
2.92 g
8.90 g
Tłuszcze nasycone
0.83 g
2.52 g
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.02 g
3.11 g
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
1.06 g
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą

Na 100g
Na porcję (305g)
Witamina B6
0.19 mg
0.57 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
2.31 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą

Na 100g
Na porcję (305g)
Sód
207.90 mg
634.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
299.18 mg
912.51 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
22.63 mg
69.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
64.32 mg
196.19 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.72 mg
63.21 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
2.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
1.68 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w prawdziwym barszczu ukraińskim z białą fasolą

Lista alergenów dla prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
480 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 480 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Burak
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Żeberka wieprzowe
300 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Wędzone żeberka wieprzowe
300 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
900 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Liczba porcji:
Razem
93.00
Łączny koszt
40.92
Jak oceniasz przepis na prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób