Przepis na barszcz ukraiński z białą fasolą krok po kroku
- Bulion drobiowy 1500 g
- Burak 1000 g
- Seler korzeniowy 50 g
- Ziemniaki późne 600 g
- Kapusta biała 200 g
- Fasola konserwowa 480 g
- Udko kurczaka bez skóry 300 g
- Marchewka 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
Marchewkę, ziemniaki, selera i buraki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj do miękkości. Mięso również ugotuj do miękkości.
Jak warzywa będą miękkie zagotuj bulion.
Do bulionu dodaj opłukaną fasolę oraz poszatkowaną kapustę i gotuj około 20 minut.
Po tym czasie dodaj do bulionu ugotowane warzywa wraz z 3 liśćmi laurowymi, 3 ziarnami ziela angielskiego oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko gotuj jeszcze 10 minut.
Gdy zupa będzie ugotowana wyłącz gaz i dodaj śmietankę oraz pokrojone mięso. Dopraw jeśli trzeba.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński

(liczba kalorii)
Barszcz ukraiński z białą fasolą - cechy przepisu
Więcej o barszczu ukraińskim z białą fasolą
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz zabielony śmietanką to pyszne, lekkie danie. Barszcz czerwony poleca jeść się ze świeżym pieczywem. Poza pieczywem niektórzy podają barszcz ukraiński dodatkowo z kleksem gęstej śmietany oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak skomponowany posiłek stanowi pełnowartościowe danie, które warto włączyć do jadłospisu. Warto ugotować zupę, która jest smaczna i pożywna – dla całej rodziny.
Przepis na tę zupę opiera się o wykorzystanie fasoli z puszki. Tradycyjnie, fasola konserwowa to ekspresowa wersja przygotowania zupy. Jeżeli masz czas można wykorzystać surową fasolę, ale trzeba w tym celu przygotować ją w określony sposób. Suche nasiona fasoli trzeba najpierw moczyć przez 10 godzin. Po moczeniu czas na gotowanie. Nasiona zalej świeżą wodą, a następnie gotuj godzinę do miękkości. Dopiero tak przygotowane nasiona surowe fasoli białej będą gotowe do dalszej obróbki. Pamiętaj, że jeśli chcesz, by fasola była mniej ciężkostrawna pierwszy kwadrans gotuj bez przykrycia.
Gdy nie lubisz mięsa lub je ograniczasz nie musisz go dodawać. Jeśli jednak chcesz zupę z mięsem to pasowały by też inne rodzaje. Z chudych mięs poleca się pierś i udka z kurczaka/indyka/kaczki. Mogą być także mięsa bardziej tłuste: łopatka, żeberka lub karkówka. Czasami spotyka się barszcz z dodatkiem boczku lub kiełbasy.
Warzywa możesz pokroić w kostkę, ale też można zetrzeć je na tarce lub zrobić inny kształt, na przykład paski. Gdyby zupa była za gęsta zawsze można dodać więcej bulionu lub wody. Dostosuj konsystencję według własnych upodobań.
Jest to sycąca zupa, zawiera mnóstwo warzyw i błonnika. Przepis na ten barszcz po ukraińsku jest dietetyczną wersją. Nie zawiera glutenu i ma niewiele kilokalorii. Ma jednak średni indeks glikemiczny. Ze względu na dużą zawartość warzyw jest to polecany przepis dla każdego, kto dobrze toleruje nasiona roślin strączkowych. Po zjedzeniu tej zupy będziesz najedzony na długo.
Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z białą fasolą
Energia i białka
(355g)
Węglowodany w barszczu ukraińskim z białą fasolą
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy w przepisie na barszcz ukraiński z białą fasolą
(355g)
Składniki mineralne w przepisie na barszcz ukraiński z białą fasolą
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w barszczu ukraińskim z białą fasolą
Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z białą fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%