Prawdziwy barszcz ukraiński

Opublikowano: 26.03.2022 r., 16:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
prawdziwy barszcz ukraiński
Prawdziwy barszcz ukraiński
Poznaj przepis na prawdziwy, tradycyjny barszcz ukraiński i przygotuj pyszny obiad dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
199 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Buraki gotowane (1000 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Żeberka wieprzowe 2 paski (400 g)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Seler korzeniowy 1 sztuka (100 g)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński krok po kroku

Do garnka wlej wodę (2-3 litry) dodaj ziele angielskie, liście laurowe i podgrzewaj.

Dodaj mięso i gotuj przez godzinę.

W tym czasie obierz i pokrój warzywa w drobną kostkę, a fasolkę szparagową przetnij na mniejsze kawałki.

Do zupy dodaj pokrojone warzywa i gotuj do miękkości.

Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj dokładnie z odrobiną wody.

Dodaj przecier do zupy i gotuj przez 20 minut.

Na końcu dodaj łyżkę octu, zupę podawaj ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na prawdziwy barszcz ukraiński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat prawdziwego barszczu ukraińskiego

Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze. Dzisiaj jednak przedstawię Ci tradycyjny przepis na prawdziwy barszcz ukraiński.

Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński doda Ci energii do końca dnia.

Prawdziwy barszcz ukraiński na mięsie powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: fasolę, buraki, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy.

Zatem, jak zrobić prawdziwy barszcz ukraiński? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.

Do dużego garnka wlej około 2-3 litry wody, dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe, podgrzewaj zupę na małym ogniu. Dodaj mięso, ja wykorzystałam żeberka, ponieważ nadają się one idealnie. Gotuj mięso przez około godzinę, w międzyczasie

wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę, a fasolkę przekrój na pół.

Oliwę z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij cebulę, wrzuć koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.

Warzywa dodaj do mięsnego wywaru i wymieszaj delikatnie, gotuj przez 20 minut do ich miękkości. Dodaj zawartość patelni z cebulą, czosnkiem i koncentratem.

Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na końcu dodaj odrobinę octu lub soku z cytryny, dzięki temu barszcz będzie miał piękny kolor. To jest moja wersja zupy, możesz zmodyfikować przepis i przygotować go z kapustą lub białą fasolą.

Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny barszcz na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Domowy barszcz gotowany przez długi czas będzie bardziej aromatyczny i smakowity.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!

Alergeny w prawdziwym barszczu ukraińskim

Lista alergenów dla prawdziwego barszczu ukraińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze prawdziwego barszczu ukraińskiego

na 100g gotowej potrawy

Barszcz ukraiński możesz przygotować na bazie ugotowanych już buraków, w większych marketach bez problemu takie kupisz. Zaoszczędzi to Twój czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
79.78
199.44
Białko (g)
4.46
11.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
9.83
24.57
Węglowodany przyswajalne (g)
8.07
20.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
4.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.77
6.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
3.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.39
3.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.97
2.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.05
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Cholesterol (mg)
11.56
28.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
45.88
114.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.82
19.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.27
Witamina E (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.31
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.86
99.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
462.21
1155.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
49.70
124.26
Potas (mg)
311.33
778.33
Wapń (mg)
22.59
56.47
Fosfor (mg)
68.19
170.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.57
53.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
2.04
Cynk (mg)
0.69
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prawdziwego barszczu ukraińskiego 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prawdziwego barszczu ukraińskiego

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
1000 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
8.75
Za 1000 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Żeberka wieprzowe
400 g
2 paski
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Koszt składników
68.50