Przepis na barszcz ukraiński z mrożonki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
duży garnek

Mięso ugotuj w oddzielnym garnku do miękkości (około godzinę). Najlepiej jest je wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny.

Zagotuj bulion.

Do gotującego się bulionu dodaj mieszankę warzyw oraz odcedzoną z zalewy fasolę. Przypraw solą i pieprzem.

Gotuj, aż warzywa staną się miękkie (około 25 minut).

Mięso oddziel od kości, podziel na mniejsze kawałki.

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do zupy pokrojone mięso oraz śmietankę. Gotuj około 2 minuty.

Dopraw zupę do smaku i posyp natką pietruszki.

Barszcz ukraiński z mrożonki
Barszcz ukraiński z mrożonki
Koszt przygotowania dania
55.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
278 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
26

Barszcz ukraiński z mrożonki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o barszczu ukraińskim z mrożonki

Ten łatwy i szybki w przygotowaniu barszcz ukraiński z mrożonki jest idealny na obiad. Jest przepisem bardzo smacznym, odżywczym, a do tego sycącym. Jest to danie zdrowe, obfitujące w warzywa oraz mięso. Przepis na barszcz ukraiński z mrożonki to bardzo szybka wersja, bez konieczności kupowania różnych warzyw oraz ich późniejszego przygotowania. Wystarczy tylko użyć gotowej mieszanki mrożonych warzyw, dedykowanych właśnie do barszczu ukraińskiego. Sprawdź, jak zrobić barszcz ukraiński z mrożonki w prosty sposób.

Barszcz ukraiński jest daniem, które pochodzi z kuchni ukraińskiej. Szybki i prosty sposób na uzyskanie zupy to gotowa mieszanka na barszcz ukraiński z mrożonki. Gotowa mieszanka zwykle składa się z buraków ćwikłowych, białej kapusty, pomidora, marchewki, fasolki szparagowej oraz selera. Przepis na barszcz ukraiński z mrożonki, oprócz wyżej wymienionej gotowej mieszanki mrożonych warzyw, zawiera czerwoną fasolę konserwową, mięso z ud kurczaka, śmietankę oraz oczywiście bulion. Dużo łatwiej i szybciej jest zrobić zupę, gdy masz już taką mieszankę. Taki przepis zawiera dużo błonnika, a także składników mineralnych oraz witamin. Warzywa mrożone jak najbardziej są godne polecenia. Nie są gorsze niż warzywa świeże. Na okres zimowy taka alternatywa jest jak najbardziej w porządku.

Szybki i łatwy sposób na zupę o pysznym smaku jest zawsze mile widziany. Zdecydowanie zasługuje na miano zupy zdrowej. Jak zrobić barszcz ukraiński z mrożonki? Zanim zaczniesz robić zupę, przygotuj mięso. Najlepiej jest surowe mięso moczyć w bardzo zimnej wodzie dużo wcześniej. 2 godziny to czas minimalny, jeszcze lepiej poświęcić na to nawet całą noc. Nie jest to jednak konieczne, ten krok można pominąć. Ugotuj mięso, aż będzie miękkie. W tym samym czasie można zacząć już robić zupę. Ugotuj bulion. Gotowa mieszanka powinna być dodana do gorącego już bulionu razem z fasolą z puszki. Dodaj także sól i pieprz. Gotuj zupę, aż warzywa zmiękną. Mrożone warzywa potrzebują około 25 minut na ugotowanie. W międzyczasie ugotowane mięso oddziel od kości. Podziel je. Gdy mrożone warzywa będą już miękkie, dodaj do zupy mięso oraz śmietankę. Barszcz ukraiński z mrożonki należy gotować jeszcze około 2 minuty. Przygotuj natkę pietruszki – posiekaj ją. Jak zrobisz barszcz ukraiński z mrożonki, dopraw go do smaku według uznania.

*Do przepisu na barszcz ukraiński z mrożonki możesz użyć także ugotowane już wcześniej mięso z rosołu. Tym prostym sposobem masz rozwiązanie na to, co zrobić z mięsem z rosołu.

*Zupy zabielane śmietanką nie potrzebują wcześniejszego jej hartowania.

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z mrożonki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
81.88 kcal
278.40 kcal
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Białko
8.61 g
29.27 g
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej

Węglowodany w barszczu ukraińskim z mrożonki

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
7.45 g
25.34 g
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.67 g
19.27 g
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
6.08 g
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
1.90 g
6.46 g
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.10 g
3.75 g
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.80 g
2.71 g
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na barszcz ukraiński z mrożonki

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
193.32 mg
657.30 mg
Brak danych dla: mieszanka mrożonych warzyw do zupy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego z mrożonki 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w barszczu ukraińskim z mrożonki

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z mrożonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na barszcz ukraiński z mrożonki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mieszanka mrożonych warzyw do zupy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania barszczu ukraińskiego z mrożonki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Fasola czerwona
400 g
1 puszka (konserwowa)
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Mieszanka mrożonych warzyw do zupy
450 g
Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z mrożonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób