Przepis na barszcz ukraiński z botwiny krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz.

Następnie pokrój wszystkie składniki w małą kostkę i włóż do garnka.

Całość krótko podsmaż, a następnie zalej wodą lub bulionem (1,5 lira).

Zupę gotuj na niewielkim ogniu przez minimum godzinę.

Barszcz podawaj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego.

barszcz ukraiński z botwiny
Barszcz ukraiński z botwiny
Koszt przygotowania dania
9.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
50

Barszcz ukraiński z botwiny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o barszczu ukraińskim z botwiny

Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na barszcz ukraiński z botwiny bez mięsa.

Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński bez mięsa doda Ci energii do końca dnia.

Wegetariański barszcz bez mięsa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: fasolę, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy. Idealnie sprawdzi się tutaj świeża botwina.

Zatem, jak zrobić barszcz ukraiński z botwiny?

W pierwszej kolejności zacznij od namoczenia fasoli, powinna ona moczyć się maksymalnie długo, najlepiej całą noc. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas kup fasolę w puszce, wystarczy, że przed dodaniem do zupy tylko ją opłuczesz.

Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.

Oliwę z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij cebulę.

Następnie wrzuć pokrojoną włoszczyznę, a całość zalej wodą.

W tym momencie nie zapominaj o przyprawach, postaw na liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.

Gotuj wywar około 15 minut, następnie dodaj pokrojone buraki, fasolę i ziemniaki.

Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po około godzinie będzie pyszna i dobra do spożycia.

Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny barszcz na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Barszcz ukraiński z botwiny możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie. Pamiętaj, aby wegetariański obiad powinien gościć w Twoim domu minimum raz w tygodniu. Dlatego postaw na mój smaczny, jarski przepis na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiemu z botwiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
61.08 kcal
122.16 kcal
Białko
2.51 g
5.02 g

Węglowodany w barszczu ukraińskim z botwiny

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
12.72 g
25.45 g
Węglowodany przyswajalne
10.14 g
20.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.58 g
5.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.32 g
0.63 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.21 g
Tłuszcze nienasycone
0.21 g
0.42 g
Tłuszcze jednonasycone
0.05 g
0.10 g
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.31 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na barszcz ukraiński z botwiny

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
173.16 µg (mcg)
346.33 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.41 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
15.42 mg
30.85 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.17 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.09 mg
Niacyna
0.70 mg
1.41 mg
Foliany
17.10 µg (mcg)
34.20 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
1861.84 µg (mcg)
3723.67 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na barszcz ukraiński z botwiny

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
144.03 mg
288.06 mg
Potas
360.98 mg
721.96 mg
Wapń
33.74 mg
67.49 mg
Fosfor
62.43 mg
124.86 mg
Magnez
37.08 mg
74.16 mg
Żelazo
1.27 mg
2.54 mg
Cynk
0.39 mg
0.77 mg
Miedź
0.13 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiemu z botwiny 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w barszczu ukraińskim z botwiny

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiemu z botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na barszcz ukraiński z botwiny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania barszczu ukraińskiemu z botwiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
200 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Botwina
200 g
1 pęczek
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ziemniaki późne
350 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z botwiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób