Mango - indeks glikemiczny

Mango - indeksy glikemiczne
Jaki jest indeks gikemiczny mango
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
mango 48 6
nektar z mango - -
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego mango

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mango indeks glikemiczny wynosi 48, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak nektar z mango indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mango
Jabłko, Banan, Arbuz, Truskawki, Mandarynki, Ananas, Pomarańcze, Daktyle, Brzoskwinia, Melon, Morele, Kiwi, Pomelo, Grejpfrut, Nektarynki, Awokado, Limonka, Pigwa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mango

Mango Nektar z mango
Kategoria produktu Owoce Napoje
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 48
(niski)
b/d

Przepisy z mango

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto