Tapioka z mango

Opublikowano: 23.07.2021 r., 18:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tapioka z mango podana w szklanych pojemniczkach.
Tapioka z mango
Tapioka z mango to zdrowy i niezwykle pyszny deser dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej. Jest pełen słodkiego mango, który świetnie komponuje się z tapioką.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
275 kcal
Kcal w porcji
278 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tapioka w granulkach (25 g)
  • Mleczko kokosowe 1 szklanka (250 ml)
  • Mango 1 szt (280 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, duża miska, szklane pojemniczki

Przepis na tapiokę z mango krok po kroku

W małym garnuszku zagotuj mleko kokosowe i dodaj tapiokę, a także cukier puder. Całość gotuj razem przez 20 minut.

Pudding przełóż do szklanych słoiczków lub pojemniczków. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Mango pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj całość na gładką masę.

Gotowy pudding podawaj z musem z mango.

Jak oceniasz przepis na tapiokę z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat tapioki z mango

Tapioka z mango to przepis idealny na pyszny i naprawdę zdrowy deser. W tym daniu łączy się pyszny pudding ze słodkim owocowym musem. Ten deser to kwintesencja azjatyckiej kuchni. Można podawać go w pucharkach czy słoiczkach, by pięknie się prezentował. Ten deser jest w pełni wegański, a w dodatku bezglutenowy i bez laktozy.

Przepis na tapiokę z mango jest niezwykle łatwy, dlatego na pewno poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. To danie pełne słodkiego smaku i pysznego aromatu. Spokojnie sprawdzi się jako deser, ale także jako pomysł na wspaniałe słodkie śniadanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tapiokę z mango, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę prosty, choć bardzo egzotyczny deser, który spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej. Choć całość jest niezwykle prosta, to jednak ciekawa struktura i słodycz mango sprawiają, że ten deser nigdy się nie nudzi i pozytywnie zaskakuje wszystkich, którzy go spróbują.

Deser z tapioki i mango to wspaniały dodatek do diety dla wszystkich osób, które nie mogą lub nie chcą jeść nabiału. W tej wersji to danie jest go zupełnie pozbawione. To dlatego, że robi się je z mlekiem kokosowym. Dodatek mleczka kokosowego sprawia również, że danie ma wspaniały, delikatny smak.

Mus z mango jest idealnym towarzyszem puddingu ze względu na gęstą konsystencję i przepyszny smak. Mango jest niezwykle słodkie dlatego do musu nie trzeba dodawać cukru. To sprawia, że całość jest zdecydowanie zdrowsza i bardziej pełnowartościowa. Pudding z tapioki to świetny sposób na naprawdę zdrowy deser. Pod wpływem ciepła kuleczki, które wyglądem przypominają perełki, stają się gąbczaste i tworzą wspaniały budyń. Tapioka jest dobrze znana wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni, gdyż używana do przygotowania popularnej bubble tea. W tej wersji jednak ma bardziej słodki smak i przepiękny biały kolor, który świetnie kontrastuje z żółcią mango. To deser niezwykle lekki i niskokaloryczny, a bardzo sycący, dlatego świetnie sprawdzi się w różnorakich dietach.

Alergeny w tapioce z mango

Lista alergenów dla tapioki z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tapiokę z mango

Wartości odżywcze tapioki z mango

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowy deser pełen błonnika i witaminy A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(278g)
Energia (kcal)
99.10
275.50
Białko (g)
1.73
4.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(278g)
Węglowodany (g)
20.17
56.06
Węglowodany przyswajalne (g)
19.27
53.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(278g)
Tłuszcz (g)
1.77
4.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
3.12
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
1.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
1.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.40
Cholesterol (mg)
4.95
13.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(278g)
Witamina A (µg (mcg))
38.05
105.79
Witamina B6 (mg)
0.08
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.38
Witamina C (mg)
18.40
51.15
Retinol (µg (mcg))
10.36
28.80
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Niacyna (mg)
0.37
1.04
Foliany (µg (mcg))
23.68
65.82
Beta karoten (µg (mcg))
329.64
916.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(278g)
Sód (mg)
111.36
309.58
Potas (mg)
143.36
398.54
Wapń (mg)
51.50
143.16
Fosfor (mg)
97.47
270.96
Magnez (mg)
11.40
31.68
Żelazo (mg)
0.22
0.61
Cynk (mg)
0.20
0.55
Miedź (mg)
0.07
0.19
Mangan (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny tapioki z mango 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tapioki z mango

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tapioka w granulkach
25 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 25 g
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Mango
280 g
1 szt
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.53
Za 280 g
Koszt składników
27.00