Koktajl z mango

Opublikowano: 23.10.2021 r., 9:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koktajl z mango podany jest w szklankach. Udekorowany jest owocami borówki.
Koktajl z mango
Koktajl z mango to świetna propozycja na sycący owocowy posiłek. Koktajl możesz podać jako deser podczas spotkania ze znajomymi lub jako szybką przekąskę.
Przygotowanie 10 min
106 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mango 1 średnia sztuka (300 g)
  • Banan 2 małe sztuki (200 g)
  • Lód (150 g)
  • Liście mięty (20 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) 1 średnia sztuka (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera, szklanka wysoka

Przepis na koktajl z mango krok po kroku

Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki.

Banana obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Brzoskwinię przekrój na pół i wyjmij z niej pestkę.

Umieść owoce w pojemniku do blendera, dodaj kostki lodu, miętę oraz sok wyciśnięty z limonki i zblenduj.

Koktajl podawaj w wysokich szklankach.

Jak oceniasz przepis na koktajl z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat koktajlu z mango

Koktajl z mango to doskonała propozycja na owocowy shake. Słodkie mango doskonale sprawdza się jako składnik koktajli. Przepis na koktajl z mango jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mango, brzoskwinia, banan, mięta, kostki lodu, limonka.

Jak zrobić koktajl z mango? Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki. Banana obierz ze skóry, a brzoskwinię przekrój na pół i wyjmij z niej pestkę. Umieść owoce w pojemniku do blendera, dodaj kostki lodu i miętę oraz sok wyciśnięty z limonki i zblenduj. Koktajl podawaj w wysokich szklankach.

Mango jest owocem dziko żyjącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin(A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując owocowy koktajl to świetna propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszny koktajl jest zdrowy i nie zawiera dodatku cukru. Świeże mango powinno być miękkie, wtedy jest bardzo słodkie i aromatyczne. Smaczny koktajl to także dobry deser, zawierający mało kalorii. Jeśli przygotujesz go bez dodatku kostek lodu uzyskasz gęsty mus, który możesz podać z jogurtem.

Alergeny w koktajlu z mango

Lista alergenów dla koktajlu z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl z mango

Wartości odżywcze koktajlu z mango

na 100g gotowej potrawy

Koktajl z mango jest bardzo dobrym źródłem szybko przyswajalnych cukrów owocowych. Owoców o wysokiej zawartości cukru nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę. Koktajl jest świetny na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
53.05
106.10
Białko (g)
0.82
1.65
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.26
26.52
Węglowodany przyswajalne (g)
11.57
23.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
3.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.07
0.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: brzoskwinie (całe, świeże).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
30.05
60.10
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.96
33.93
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
1.03
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.49
48.98
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
3.74
7.49
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
184.98
369.95
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.90
23.80
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
16.29
32.59
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.66
27.32
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu z mango 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu z mango

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
300 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 300 g
Banan
200 g
2 małe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Lód
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
150 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Koszt składników
27.60