Przepis na zielony koktajl krok po kroku
- Awokado 100 g 1 mała sztuka
- Jabłko 150 g 1 średnia sztuka
- Mango 200 g 1 mała sztuka
- Jogurt naturalny 2% 150 g
Owoce obierz ich miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Owoce i jogurt włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę.
Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę wody.
Tak przygotowany koktajl podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Często zadawane pytania
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl z mango
-
Koktajl z awokado
-
Koktajl z buraka
-
Koktajl z pietruszki
-
Zielone smoothie
-
Koktajl na śniadanie
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie warzywne
-
Koktajl z grejpfrutem
-
Koktajl z mlekiem kokosowym
-
Koktajl z malin
-
Smoothie z awokado
-
Koktajl oczyszczający
-
Koktajle odchudzające

(liczba kalorii)
Zielony koktajl - cechy przepisu
Więcej o zielonym koktajlu
Zielony koktajl to doskonała propozycja na pożywny i smaczny posiłek. Na stronie tej dowiesz się jak zrobić zielony koktajl z zielonych owoców. Do jego przygotowania potrzebujesz owocu awokado, jabłka, mango oraz jogurtu naturalnego. Przepis na zielony koktajl jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do sprzętów kuchennych, które znacząco ułatwią pracę możemy zaliczyć blender kielichowy. Możesz użyć jednak blendera ręcznego.
Użycie awokado do przygotowania fit koktajlu znacząco podniesie jego wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, które dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych.
Spożywanie mango przyczynić się może do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej czy spowolnić procesy starzenia się skóry. Spowodowane jest to występowaniem w tym owocu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują proces powstawania wolnych rodników. Dodatkowo w owocu mango znajdziemy wiele składników mineralnych i witamin. Między innymi witaminę A, C, E, niektóre witaminy z grupy B, miedź, żelazo, magnez czy potas. Dodatkowo w mango występuje luteina oraz zeaksantyna - związki te zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to doskonały owoc, aby dostarczyć do organizmu wielu cennych składników odżywczych.
Podsumowując ten dietetyczny koktajl na bazie zielonych owoców to dobry wybór na pożywny i smaczne posiłek, który możesz spożyć w ciągu dnia. Ten zdrowy koktajl dostarczy do naszego organizmu nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale również kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, których podaż na odpowiednim poziomie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo koktajl ten będzie bogaty w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Wartości odżywcze zielonego koktajlu
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w zielonym koktajlu
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na zielony koktajl
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na zielony koktajl
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zielonym koktajlu
Lista alergenów dla zielonego koktajlu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%