Przepis na zielony koktajl krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
blender, szklanka, pojemnik blendera

Owoce obierz ich miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Owoce i jogurt włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę.

Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę wody.

Tak przygotowany koktajl podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Zielony koktajl podany w ozdobnym słoiczku.
Zielony koktajl
Koszt przygotowania dania
9.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
42

Zielony koktajl - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zielonym koktajlu

Zielony koktajl to doskonała propozycja na pożywny i smaczny posiłek. Na stronie tej dowiesz się jak zrobić zielony koktajl z zielonych owoców. Do jego przygotowania potrzebujesz owocu awokado, jabłka, mango oraz jogurtu naturalnego. Przepis na zielony koktajl jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do sprzętów kuchennych, które znacząco ułatwią pracę możemy zaliczyć blender kielichowy. Możesz użyć jednak blendera ręcznego.

Użycie awokado do przygotowania fit koktajlu znacząco podniesie jego wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, które dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych.

Spożywanie mango przyczynić się może do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej czy spowolnić procesy starzenia się skóry. Spowodowane jest to występowaniem w tym owocu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują proces powstawania wolnych rodników. Dodatkowo w owocu mango znajdziemy wiele składników mineralnych i witamin. Między innymi witaminę A, C, E, niektóre witaminy z grupy B, miedź, żelazo, magnez czy potas. Dodatkowo w mango występuje luteina oraz zeaksantyna - związki te zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to doskonały owoc, aby dostarczyć do organizmu wielu cennych składników odżywczych.

Podsumowując ten dietetyczny koktajl na bazie zielonych owoców to dobry wybór na pożywny i smaczne posiłek, który możesz spożyć w ciągu dnia. Ten zdrowy koktajl dostarczy do naszego organizmu nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale również kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, których podaż na odpowiednim poziomie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo koktajl ten będzie bogaty w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

Wartości odżywcze zielonego koktajlu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
77.42 kcal
232.25 kcal
Białko
1.89 g
5.67 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Węglowodany w zielonym koktajlu

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
11.47 g
34.42 g
Węglowodany przyswajalne
9.22 g
27.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
6.75 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier)
2.85 g
8.55 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Glukoza
1.20 g
3.60 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Fruktoza
3.10 g
9.31 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
3.16 g
9.49 g
Tłuszcze nasycone
0.99 g
2.98 g

Witaminy w przepisie na zielony koktajl

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
19.92 µg (mcg)
59.75 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.54 mg
1.61 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
28.58 µg (mcg)
85.75 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
229.92 µg (mcg)
689.75 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zielony koktajl

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
34.00 mg
102.00 mg
Potas
161.83 mg
485.50 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
51.17 mg
153.50 mg
Fosfor
15.83 mg
47.50 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
9.42 mg
28.25 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.18 mg
0.53 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.15 mg
0.44 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Mangan
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego koktajlu 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zielonym koktajlu

Lista alergenów dla zielonego koktajlu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania zielonego koktajlu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
100 g
1 mała sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Jabłko
150 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Mango
200 g
1 mała sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
150 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
14.80
Jak oceniasz przepis na zielony koktajl
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób