Przepis na mango lassi krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kardamon
To będzie niezbędne
blender, miska

Mango obierz ze skórki, obkrój nożem miąższ, aby wyciągnąć ze środka pestkę.

Miąższ mango włóż do wysokiego pojemnika do blendowania.

Do pojemnika dodaj jogurt, miód, pół szklanki wody oraz szczyptę kardamonu.

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki mus i przelej go do szklanek.

Koktajl mango lassi podawaj od razu po przygotowaniu.

Mango lassi podane w dwóch szklankach, które stoją na desce. Dookoła poukładane są kawałki mango.
Mango lassi
Koszt przygotowania dania
16.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Mango lassi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mango lassi

Poznaj prosty przepis na mango lassi. Mango lassi to najpopularniejszy napój indyjski. Jego głównym składnikiem jak sama nazwa wskazuję jest mango. Mango lassi możemy przygotować ze świeżego mango lub z pulpy mango dostępnej w większości sklepów spożywczych. Indyjski napój z mango idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub jako deser. Koktajl nada się dla osób na diecie bezglutenowej, o niskim indeksie glikemicznym, lekkostrawnej, wegetariańskiej, niskotłuszczowej i redukcyjnej. Koktajl jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Potrzebne składniki do koktajlu to mango lub pulpa z mango, jogurt naturalny, miód lub inny słodzik (ksylitol, erytrytol) oraz kardamon.

Jak zrobić mango lassi z jogurtem naturalnym? Mango lub pulpę z mango wkładamy do wysokiego pojemnika do blendowania. Dodajemy jogurt naturalny, miód (lub słodzik), wodę oraz kardamon. Składniki blendujemy na gładki mus i przelewamy do szklanek. Koktajl mamy gotowy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Spożywanie mango przyczynić się może do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej czy spowolnić procesy starzenia się skóry. Spowodowane jest to występowaniem w tym owocu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują proces powstawania wolnych rodników. Dodatkowo w owocu mango znajdziemy wiele składników mineralnych i witamin. Między innymi witaminę A, C, E, niektóre witaminy z grupy B, miedź, żelazo, magnez czy potas. Dodatkowo w mango występuje luteina oraz zeaksantyna - związki te zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to doskonały owoc, aby dostarczyć do organizmu wielu cennych składników odżywczych.

Podsumowując mango lassi jest to dietetyczny koktajl z mango i jogurtu o niskiej zawartości kalorii. Koktajl z naszego przepisu ma zaledwie 296 kalorii. Idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie i mają ochotę na coś słodkiego a brakuje im pomysłu na deser. Mango lassi sprawdzi się również wtedy, kiedy spodziewamy się gości i potrzebujemy zrobić coś pysznego na szybko. Koktajl jest mocno orzeźwiający, polecamy wypróbować przepis w upalne dni.

Wartości odżywcze mango lassi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - mango lassi kcal
Białko
2.32 g
9.29 g

Węglowodany w mango lassi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
16.93 g
67.70 g
Węglowodany przyswajalne
15.91 g
63.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
4.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.29 g
1.17 g
Tłuszcze nasycone
0.14 g
0.58 g
Tłuszcze nienasycone
0.15 g
0.60 g
Tłuszcze jednonasycone
0.10 g
0.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.05 g
0.19 g
Cholesterol
0.62 mg
2.50 mg

Witaminy w przepisie na mango lassi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
34.38 µg (mcg)
137.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Witamina C
23.06 mg
92.25 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.62 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.40 mg
Niacyna
0.46 mg
1.85 mg
Foliany
30.75 µg (mcg)
123.00 µg (mcg)
Beta karoten
400.00 µg (mcg)
1600.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mango lassi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
24.94 mg
99.75 mg
Potas
187.94 mg
751.75 mg
Wapń
69.44 mg
277.75 mg
Fosfor
58.06 mg
232.25 mg
Magnez
12.31 mg
49.25 mg
Żelazo
0.15 mg
0.62 mg
Cynk
0.37 mg
1.49 mg
Miedź
0.08 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mango lassi 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mango lassi

Lista alergenów dla mango lassi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania mango lassi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
500 g
2 średnie sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
11.67
Za 500 g
Jogurt naturalny
250 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 ml
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
32.60
Jak oceniasz przepis na mango lassi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób