Przepis na tatar z tuńczyka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny
To będzie niezbędne
duża miska

Mięso z tuńczyka dokładnie posiekaj. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną sosu sojowego i sokiem z cytryny. Uformuj z niego kotlecik.

Mango i awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem.

Na talerzy ułóż awokado z mango, a na wierzch połóż tuńczyka.

Całość posyp sezamem.

Tatar z tuńczyka podany na eleganckim talerzu z cytryną.
tatar z tuńczyka
Koszt przygotowania dania
11.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
45

Tatar z tuńczyka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tatarze z tuńczyka

Tatar z tuńczyka to pomysł na wspaniałą przekąskę pełną smaku i aromatu. To świetna alternatywa dla klasycznej wersji zrobionej z mięsa. W tej opcji całość jest bardziej lekka, a przy tym wyróżnia się naprawdę doskonałym smakiem. Na pewno przypadnie dodo gustu wszystkim miłośnikom orientalnej kuchni. Będzie dobrym wyborem na naprawdę lekką kolację.

Tatar z tuńczyka z awokado jest wersja znacznie różniącą się od powszechnie znanej tradycyjnej opcji. W tym wypadku mieszają się ze sobą słony smak ryby i słodkie owoce. To na pewno wybór dla wszystkich, którzy kochają kulinarne nowinki i nie boją się eksperymentować. Choć danie może się wydawać na pozór niedobrane, to jednak jego smak temu przeczy. Całość jest wspaniale harmonijna i fantastyczna. To danie, które odznacza się delikatnym smakiem i wspaniałą fakturą.

Choć zwykle tatar podawany jest z warzywami, to w tej odsłonie królują owoce. Soczyste i słodkie mango, a także pyszne awokado świetnie się ze sobą komponują i dodają całości wspaniałej lekkości. Mango można kroić w kostkę i podawać wraz z awokado lub stworzyć z niego przepyszny mus, który będzie służył za wspaniały, delikatny sos do tego dania.

Tą potrawę najlepiej przygotować z surowego tuńczyka, takiego którego używa się również do sushi. Dzięki temu całość nabiera wyrazistego smaku i charakteru. Rybę można z łatwością dostać w większych sklepach.

Do tego dania można wykorzystać świeże mango, które coraz częściej jest dostępne w większych marketach lub skorzystać z owoców z puszki, w lekkim syropie. Opcja konserwowa jest nieco bardziej słodka, dlatego nie wszystkim przypadnie do gustu. To wyjście dla miłośników słodko słonych połączeń.

Tatar z tuńczyka po japońsku jest daniem, które wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. Łączą się w nim przeróżne smaki, a także piękne kolory. Dlatego to idealny wybór na każdą imprezę. Nietypowy wygląd i smak skradną serca każdego domownika. Ten pyszny tatar to również dobry wybór na codzienną kolację. Zwłaszcza połączony z delikatnymi grzankami z pszennego pieczywa.

Wartości odżywcze tataru z tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kalorie)
133.69 kcal
311.50 kcal
Białko
7.69 g
17.91 g
Fenyloalanina
0.32 mg
0.74 mg

Węglowodany w tatarze z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany
9.55 g
22.26 g
Brak danych dla: tuńczyk.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.40 g
14.90 g
Brak danych dla: tuńczyk.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.16 g
7.36 g
Brak danych dla: tuńczyk.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz
7.96 g
18.55 g
Tłuszcze nasycone
1.87 g
4.35 g
Tłuszcze nienasycone
6.10 g
14.21 g
Tłuszcze jednonasycone
4.22 g
9.83 g
Tłuszcze wielonasycone
1.88 g
4.38 g

Witaminy w przepisie na tatar z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina A
192.33 µg (mcg)
448.12 µg (mcg)
Brak danych dla: sezam nasiona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.65 mg
Tiamina
0.13 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.30 mg
Niacyna
3.21 mg
7.48 mg
Foliany
46.18 µg (mcg)
107.59 µg (mcg)
Beta karoten
274.29 µg (mcg)
639.10 µg (mcg)
Brak danych dla: tuńczyk.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tatar z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód
13.02 mg
30.33 mg
Potas
297.74 mg
693.74 mg
Wapń
51.90 mg
120.93 mg
Fosfor
113.61 mg
264.72 mg
Magnez
40.64 mg
94.70 mg
Żelazo
1.12 mg
2.61 mg
Cynk
0.72 mg
1.67 mg
Miedź
0.30 mg
0.70 mg
Mangan
0.18 mg
0.41 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tataru z tuńczyka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tatarze z tuńczyka

Lista alergenów dla tataru z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania tataru z tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk
60 g
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 60 g
Awokado
70 g
pół szt
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Mango
93 g
1/3 szt
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.17
Za 93 g
Sezam nasiona
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na tatar z tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób