Zupa owocowa

Opublikowano: 23.04.2021 r., 12:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa
Zupa owocowa to doskonały pomysł na pyszny obiad dla najmłodszych. Dla większości jest to smak dzieciństwa, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
435 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Jagody mrożone (150 g)
  • Maliny mrożone (200 g)
  • Borówka amerykańska mrożona (150 g)
  • Jogurt naturalny 2% (200 g)
  • Sok jabłkowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
  • Makaron świderki (150 g)
  • Maliny (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na zupę owocową krok po kroku

Do garnka wlej wodę (około 500ml) dodaj owoce, ksylitol oraz sok jabłkowy. Owoce zagotuj.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź przy pomocy sitka.

W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody. Zawiesinę wlej do gotujących się owoców i dokładnie wymieszaj, aż zupa zgęstnieje.

Ugotowaną zupę pozostaw do wystygnięcia.

Wystudzoną zupę wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem oraz świeżymi malinami.

Jak oceniasz przepis na zupę owocową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy owocowej

Zupa owocowa to doskonały pomysł na smaczną zupę obiadową dla dzieci, ponieważ jest słodka i bardzo smaczna z chęcią będzie jedzona przez najmłodszych. Doskonale sprawdzi się również jako deser lub słodka ciepła przekąska dla starszych. Zupę owocową najlepiej podawać z makaronem, ponieważ stanie się bardziej treściwa. A więc jak ugotować i jak zrobić zupę owocową? Przygotuj czarne jagody mrożone, maliny mrożone, borówki mrożone, jogurt naturalny, sok jabłkowy (ważne, aby był to sok 100%, bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego), mąkę ziemniaczaną, ksylitol (możesz użyć również innego słodzika), makaron świderki oraz świeże maliny do udekorowania zupy. Zupa w przepisie przygotowywana jest z mrożonych owoców, jednak w sezonie dojrzewania owoców możesz oczywiście użyć świeżych). Zupę możesz przygotować z różnych owoców, polecam wypróbowanie zupy owocowej przygotowanej z czereśni i truskawek. Przepis na zupę owocową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją zrobić. Wystarczy że owoce, ksylitol oraz sok jabłkowy zagotujesz z dodatkiem wody, mąkę wymieszasz w szklance z wodą i zagęścisz nią zupę owocową, odstawisz ją do przestygnięcia i zabielisz ją jogurtem naturalnym (oczywiście zupę możesz podać również ze śmietaną, jednak jest ona bardziej kaloryczna niż jogurt). Ugotowaną i przestudzoną zupę podaj z ugotowanym makaronem oraz świeżymi owocami. Jest to danie, które świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ponieważ jest niskokaloryczne. Brak obecności produktów mięsnych sprawie, że osoby na diecie wegetariańskiej również mogą wypróbować tego przepisu. Dodatkowo pominięcie zabielania zupy jogurtem sprawi, że osoby na diecie wegańskiej będą mogły rozkoszować się słodkim smakiem zupy owocowej.

Podsumowując zupa owocowa to doskonały pomysł na smaczną przekąskę lub danie obiadowe dla dzieci. Kto z nas nie zajadał się pyszną zupą owocową z kluskami lanymi przygotowaną przez babcie? Jest to zupa, którą przygotowywano wiele lat temu, dlatego większość osób może mieć do niej sentyment.

Alergeny w zupie owocowej

Lista alergenów dla zupy owocowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki

W przepisie na zupę owocową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • borówka amerykańska mrożona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy owocowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
108.92
435.69
Białko (g)
2.90
11.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
24.42
97.66
Węglowodany przyswajalne (g)
21.66
86.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.76
11.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.85
3.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.56
2.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
1.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.93
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.69
6.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
0.92
3.69
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.75
35.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.85
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
2.41
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.50
38.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.23
36.92
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
23.73
94.92
Potas (mg)
130.92
523.69
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.15
164.62
Fosfor (mg)
38.85
155.38
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.81
63.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.71
Cynk (mg)
0.30
1.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy owocowej 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy owocowej

Koszt składników
84.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody mrożone
150 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
5.89
Za 150 g
Maliny mrożone
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Borówka amerykańska mrożona
150 g
12.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
200 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 200 g
Sok jabłkowy
250 ml
1 szklanka
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Makaron świderki
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Koszt składników
84.60