Zupa owocowa
- Jagody mrożone (150 g)
- Maliny mrożone (200 g)
- Borówka amerykańska mrożona (150 g)
- Jogurt naturalny 2% (200 g)
- Sok jabłkowy - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
- Makaron świderki (150 g)
- Maliny (100 g)
Przepis na zupę owocową krok po kroku
Do garnka wlej wodę (około 500ml) dodaj owoce, ksylitol oraz sok jabłkowy. Owoce zagotuj.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź przy pomocy sitka.
W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody. Zawiesinę wlej do gotujących się owoców i dokładnie wymieszaj, aż zupa zgęstnieje.
Ugotowaną zupę pozostaw do wystygnięcia.
Wystudzoną zupę wymieszaj z jogurtem naturalnym.
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem oraz świeżymi malinami.
Więcej informacji na temat zupy owocowej
Zupa owocowa to doskonały pomysł na smaczną zupę obiadową dla dzieci, ponieważ jest słodka i bardzo smaczna z chęcią będzie jedzona przez najmłodszych. Doskonale sprawdzi się również jako deser lub słodka ciepła przekąska dla starszych. Zupę owocową najlepiej podawać z makaronem, ponieważ stanie się bardziej treściwa. A więc jak ugotować i jak zrobić zupę owocową? Przygotuj czarne jagody mrożone, maliny mrożone, borówki mrożone, jogurt naturalny, sok jabłkowy (ważne, aby był to sok 100%, bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego), mąkę ziemniaczaną, ksylitol (możesz użyć również innego słodzika), makaron świderki oraz świeże maliny do udekorowania zupy. Zupa w przepisie przygotowywana jest z mrożonych owoców, jednak w sezonie dojrzewania owoców możesz oczywiście użyć świeżych). Zupę możesz przygotować z różnych owoców, polecam wypróbowanie zupy owocowej przygotowanej z czereśni i truskawek. Przepis na zupę owocową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją zrobić. Wystarczy że owoce, ksylitol oraz sok jabłkowy zagotujesz z dodatkiem wody, mąkę wymieszasz w szklance z wodą i zagęścisz nią zupę owocową, odstawisz ją do przestygnięcia i zabielisz ją jogurtem naturalnym (oczywiście zupę możesz podać również ze śmietaną, jednak jest ona bardziej kaloryczna niż jogurt). Ugotowaną i przestudzoną zupę podaj z ugotowanym makaronem oraz świeżymi owocami. Jest to danie, które świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ponieważ jest niskokaloryczne. Brak obecności produktów mięsnych sprawie, że osoby na diecie wegetariańskiej również mogą wypróbować tego przepisu. Dodatkowo pominięcie zabielania zupy jogurtem sprawi, że osoby na diecie wegańskiej będą mogły rozkoszować się słodkim smakiem zupy owocowej.
Podsumowując zupa owocowa to doskonały pomysł na smaczną przekąskę lub danie obiadowe dla dzieci. Kto z nas nie zajadał się pyszną zupą owocową z kluskami lanymi przygotowaną przez babcie? Jest to zupa, którą przygotowywano wiele lat temu, dlatego większość osób może mieć do niej sentyment.
Alergeny w zupie owocowej
Lista alergenów dla zupy owocowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
W przepisie na zupę owocową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- borówka amerykańska mrożona
Wartości odżywcze zupy owocowej
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.