Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami
- Fasola konserwowa (480 g)
- Marchewka (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Suszone pomidory (90 g)
- Mielone siemię lniane (10 g)
- Cebula (150 g)
Przepis na wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Marchewkę obierz i ugotuj do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę do zarumienienia cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 ząbki czosnku.
Zblenduj marchewkę, fasolkę bez zalewy, posiekane suszone pomidory, cebulę z czosnkiem oraz siemię lniane i przyprawy.
Gładką masę wylej do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami
Fit wegański pasztet bez mięsa? Z pomocą przychodzi przepis na wegański pasztet z fasoli. Jest pyszny, a do tego niesamowicie zdrowy, bez jajek, nabiału i bez glutenu. Ten pasztet wyróżnia się wspaniałym smakiem, który zawdzięcza się suszonym pomidorom. Podawaj go na zimno z pysznym, pełnoziarnistym pieczywem. Zrobienie pasztetu jest bardzo proste i szybkie. Genialny sposób na dostarczenie dużej ilości błonnika, cennego białka i wielu witamin oraz minerałów. Taki pasztet to samo zdrowie – naprawdę warto spróbować.
Do podsmażenia warzyw zamiast zwykłego oleju polecam wykorzystać olej z suszonych pomidorów. Olej ten jest bardzo aromatyczny – nada jeszcze więcej zapachu i smaku. Pasztet będzie przepyszny. Bardzo istotne są przyprawy. Nadają super smak, ale nie należy przesadzać z gałką muszkatołową.
Przepis opiera się o wykorzystanie fasoli konserwowej białej. Zrobienie pasztetu jest możliwe przy wykorzystaniu suchych nasion fasoli, ale wtedy zdecydowanie dłużej się odbywa cały proces. Ciężkostrawność fasoli da się obniżyć poprzez moczenie fasoli. Powinno trwać około 10 godzin. Kolejna rzecz, która ma wpływ na zmniejszenie ciężkostrawności fasoli to gotowanie jej w świeżej wodzie – na początku przez pierwsze 15 minut bez przykrycia. Fasola ma być miękka, więc czas gotowania wynosi około godzinę. Fasola biała konserwowa jest ekspresowa, więc jest to alternatywna opcja, gdy nie ma się czasu na taką obróbkę fasoli.
W przepisie na pasztet z fasoli nie znajdziesz: glutenu, jajek, nabiału. Jest to fantastyczny zamiennik roślinny pasztetu, który jest niezwykle bogaty odżywczo. Osoby, które chcą żyć zdrowiej, które ograniczają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz mięso takim przepisem będą zachwyceni. Znajduje się tu tylko korzystny dla zdrowia tłuszcz. Siemię lniane, bo o nim mowa, ma także rolę „zlepiacza”. Siemię lniane jest słynnym zamiennikiem jajka, więc pełni podobną funkcję. Nadaje między innymi super konsystencję i dodatkowo jest źródłem błonnika oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3.
Alergeny w wegańskim pasztecie z fasoli z suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami
Wartości odżywcze wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami
Przepis wegetariański, wegański. Nie zawiera glutenu.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.