Przepis na wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka keksowa 9x22 cm

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Marchewkę obierz i ugotuj do miękkości.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę do zarumienienia cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 ząbki czosnku.

Zblenduj marchewkę, fasolkę bez zalewy, posiekane suszone pomidory, cebulę z czosnkiem oraz siemię lniane i przyprawy.

Gładką masę wylej do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.

Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami
Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
9.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
79 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
33

Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegańskim pasztecie z fasoli z suszonymi pomidorami

Fit wegański pasztet bez mięsa? Z pomocą przychodzi przepis na wegański pasztet z fasoli. Jest pyszny, a do tego niesamowicie zdrowy, bez jajek, nabiału i bez glutenu. Ten pasztet wyróżnia się wspaniałym smakiem, który zawdzięcza się suszonym pomidorom. Podawaj go na zimno z pysznym, pełnoziarnistym pieczywem. Zrobienie pasztetu jest bardzo proste i szybkie. Genialny sposób na dostarczenie dużej ilości błonnika, cennego białka i wielu witamin oraz minerałów. Taki pasztet to samo zdrowie – naprawdę warto spróbować.

Do podsmażenia warzyw zamiast zwykłego oleju polecam wykorzystać olej z suszonych pomidorów. Olej ten jest bardzo aromatyczny – nada jeszcze więcej zapachu i smaku. Pasztet będzie przepyszny. Bardzo istotne są przyprawy. Nadają super smak, ale nie należy przesadzać z gałką muszkatołową.

Przepis opiera się o wykorzystanie fasoli konserwowej białej. Zrobienie pasztetu jest możliwe przy wykorzystaniu suchych nasion fasoli, ale wtedy zdecydowanie dłużej się odbywa cały proces. Ciężkostrawność fasoli da się obniżyć poprzez moczenie fasoli. Powinno trwać około 10 godzin. Kolejna rzecz, która ma wpływ na zmniejszenie ciężkostrawności fasoli to gotowanie jej w świeżej wodzie – na początku przez pierwsze 15 minut bez przykrycia. Fasola ma być miękka, więc czas gotowania wynosi około godzinę. Fasola biała konserwowa jest ekspresowa, więc jest to alternatywna opcja, gdy nie ma się czasu na taką obróbkę fasoli.

W przepisie na pasztet z fasoli nie znajdziesz: glutenu, jajek, nabiału. Jest to fantastyczny zamiennik roślinny pasztetu, który jest niezwykle bogaty odżywczo. Osoby, które chcą żyć zdrowiej, które ograniczają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz mięso takim przepisem będą zachwyceni. Znajduje się tu tylko korzystny dla zdrowia tłuszcz. Siemię lniane, bo o nim mowa, ma także rolę „zlepiacza”. Siemię lniane jest słynnym zamiennikiem jajka, więc pełni podobną funkcję. Nadaje między innymi super konsystencję i dodatkowo jest źródłem błonnika oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3.

Wartości odżywcze wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
113.28 kcal
79.30 kcal
Białko
5.02 g
3.51 g

Węglowodany w wegańskim pasztecie z fasoli z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
16.75 g
11.73 g
Węglowodany przyswajalne
11.82 g
8.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.93 g
3.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
3.70 g
2.59 g
Tłuszcze nasycone
0.49 g
0.34 g
Tłuszcze nienasycone
2.76 g
1.93 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.73 g
1.21 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
0.72 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6
0.14 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.40 mg
0.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
262.98 mg
184.08 mg
Potas
630.09 mg
441.07 mg
Wapń
42.35 mg
29.65 mg
Fosfor
118.86 mg
83.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
49.79 mg
34.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.06 mg
1.44 mg
Cynk
0.74 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami 33
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim pasztecie z fasoli z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Cena przygotowania wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
480 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 480 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Suszone pomidory
90 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 90 g
Mielone siemię lniane
10 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób