Tatar ze śledzia po węgiersku
- Filety śledziowe solone - 5 sztuk (400 g)
- Ogórki kiszone - 4 sztuki (240 g)
- Jajko - ugotowane na twardo (1 szt.)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (420 g)
- Pieczarki marynowane (300 g)
- Cebula (90 g)
- Musztarda - 1 łyżka (20 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
Przepis na tatar ze śledzia po węgiersku krok po kroku
Śledzie namocz w wodzie przez 2 godziny, następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Śledzie drobno posiekaj i umieść w misce.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również drobno poszatkuj. Warzywa dodaj do śledzi.
Ugotowane na twardo jajko, ogórki i grzybki pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.
W małej miseczce wymieszaj musztardę, miód oraz koncentrat. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Sos dodaj do składników w misce i dokładnie wymieszaj.
Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by smaki się przegryzły.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat tatara ze śledzia po węgiersku
Przepis na tatar ze śledzia po węgiersku jest bardzo szybki w wykonaniu. To świetny pomysł na łatwe i smaczne danie, które sprawdzi się jako elegancka przystawka na przykład na wigilijnym stole. Tak przygotowane śledzie to pyszny sposób na zachwyt całej rodziny.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić tatar ze śledzia po węgiersku, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu. Potrzebne będą śledzie, ogórki kiszone, grzyby marynowane, jajko ugotowane na twardo oraz papryka. Do sosu, który złączy wszystkie składniki, przyda się musztarda, miód oraz koncentrat.
Śledzie namocz w wodzie przez 2 godziny, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Śledzie drobno posiekaj i umieść w misce. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również drobno poszatkuj. Warzywa dodaj do śledzi. Ugotowane na twardo jajko, ogórki i grzybki pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski. W małej miseczce wymieszaj musztardę, miód oraz koncentrat. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Sos dodaj do składników w misce i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by powstał najlepszy tatar śledziowy. Szczególnie smaczny będzie, gdy przed podaniem spędzi noc w lodówce. Taki czas pozwoli na odpowiednie połączenie się smaków.
Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.
Tatar ze śledzia po węgiersku to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.
Alergeny w tatarze ze śledzia po węgiersku
Lista alergenów dla tatara ze śledzia po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze tatara ze śledzia po węgiersku
Ryby to ważne źródło kwasów omega-3, które odpowiadają między innymi za prawidłową pracę mózgu.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.