Jakie mięso na tatara?

Jakie mięso na tatara?
Jakie mięso na tatara?
ikona podziel się
Opublikowano: 11.02.2023 r., 1:37 | Autor: Patrycja Czerwiak

Tatar to przystawka z surowego mięsa, połączona z różnymi dodatkami. Jednak w centrum tego dania stoi niewątpliwie mięso. Wiele osób zastanawia się jakie mięso na tatara wybrać. Oto kilka wskazówek, którymi warto się kierować:

  1. Mięso na tatar powinno być bezwzględnie tylko wołowiną, nigdy nie sięgaj po drób, czy wieprzowinę.
  2. Koniecznie sprawdź świeżość mięsa - mięso na tatar musi być najświeższe.
  3. Wybieraj mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a dużej mięśni.
  4. Sięgaj jak najczęściej po polędwice, jeśli nie możesz jej wybrać, sprawdzi się również udziec lub rostbef.
  5. Wybieraj mięso siekane lub świeżo mielone.

Jakie mięso na tatara?? Co jeszcze warto wiedzieć?

Tatar to przystawka z surowego mięsa, połączona z różnymi dodatkami. Jednak w centrum tego dania stoi niewątpliwie mięso. Wiele osób zastanawia się jakie mięso na tatara wybrać. Oto kilka wskazówek, którymi warto się kierować:

  1. Mięso na tatar powinno być bezwzględnie tylko wołowiną, nigdy nie sięgaj po drób, czy wieprzowinę.
  2. Koniecznie sprawdź świeżość mięsa - mięso na tatar musi być najświeższe. Dzięki temu jest bezpieczne i zdrowe.
  3. Wybieraj mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a dużej mięśni.
  4. Sięgaj jak najczęściej po polędwice - to najlepsze mięso wołowe na tatara, jeśli nie możesz jej wybrać, sprawdzi się również udziec lub rostbef.
  5. Wybieraj mięso siekane lub świeżo mielone. Taka wołowina idealnie sprawdzi się w tatarze.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić prosty i pyszny tatar koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis:

  1. Mięso opłucz i usuń błonki. Całość bardzo drobno posiekaj.
  2. Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę. Całość wymieszaj i uformuj rękami mały płaski kotlecik. Mięso przełóż na talerz.
  3. W mięsie zrób niewielkie wgłębienie i wbij do środka żółtko. Posyp solą i pieprzem.
  4. Całość udekoruj cebulką, ogórkiem kiszonym lub kaparami, w zależności od preferencji.

Podstawowa jego wersja to siekane, czasami mielone, surowe mięso wołowe, które przyprawia się olejem, solą i pieprzem. Zazwyczaj podaje się go w towarzystwie żółtka, marynowanych grzybków, ogórków kiszonych, kaparów, cebulki. Najlepszym mięsem na tatar jest polędwica wołowa pozbawiona błon i tłuszczu.

Teraz gdy już wiesz, z jakiego mięsa zrobić tatar, możesz zabrać się za przygotowywanie tej przekąski w swoim domu. To, z jakiej części wykonany jest tatar, wpływa na jego smakowitość. Najsmaczniejszy jest oczywiście tatar z polędwicy wołowej. To mięso niezwykle drogie, jednak charakteryzuje się naprawdę dobrą jakością.

Mięso czerwone, do którego zaliczana jest wołowina, nie jest rekomendowanym rodzajem, który powinien gościć w menu zbyt często. Zaleca się spożywanie mięsa wołowego około 2-3 razy w tygodniu. W innym wypadku można przekroczyć ilość tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze wpływają negatywnie na układ krwionośny. W jadłospisie osób, które się odchudzają, tatar wołowy może się jak najbardziej znaleźć, jednak powinny one pamiętać o niedodawaniu do niego innych składników zawierających tłuszcze. Warzywa w zupełności wystarczą. Dobrze też pamiętać, że wołowina może być częścią zdrowej diety, gdyż zawiera naprawdę sporo cennych dla zdrowia właściwości. Wołowina zawiera więcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Ponadto jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, E oraz D, jak również witamin z grupy B – B1, B6 oraz B12. W zależności od rodzaju elementów półtuszy mięso wołowe charakteryzuje się różną wartością energetyczną. Ze względu na brak obróbki termicznej tatar jest nieco bardziej ciężkostrawny, niż wołowina gotowana, czy pieczona, jednak nie traci wiele cennych właściwości. Jest też zdrowym wyborem, gdyż nie zawiera konserwantów, a także niebezpiecznych dla zdrowia substancji powstałych w wyniku obróbki termicznej.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto