Tatar

Tatar – opis, wybór mięsa, przepisy, przygotowanie, porady

Tatar wbrew pozorom wcale nie jest polskim daniem. Potrawa wywodzi się bowiem z czasów wojowników tatarskich, którzy podbijali Europę pod dowództwem Czyngis-chana. Tatarzy jako pierwsi stworzyli befsztyk tatarski z polędwicy końskiej, którą trzymali pod siodłem. Właśnie tam zmiękczali mięso i rozdrabniali je, a następnie solili. Niektórzy uważają, że to tylko legenda, jednak jedzenie surowego mięsa w postaci tatara rzeczywiście kojarzy się z dzikością słynnych Tatarów.

Pozostałe przepisy na tatara

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Tatar – opis, wybór mięsa, przepisy, przygotowanie, porady

Tatar jest jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Pojawia się niemal na każdym przyjęciu, a my zajadamy się nim i zachwalamy potrawę. Większość Polaków nadal przekonana jest, że tatar wołowy i przepis na jego przygotowanie wywodzi się z naszego kraju. Otóż nie, historia tatara wołowego rozpoczęła się u Tatarów, a nie u nas. Jak przyrządzić tatara wołowego? Jaki skład powinno mieć mięso wołowe, aby zrobić z niego pyszną potrawę? Sprawdź, jak wygląda przyrządzanie tatara oraz która wołowina jest do tego najlepsza.

Tatar wołowy – jak przygotować tatara wołowego? Przepis na tatara

Prawdziwy tatar – z czego robi się tę potrawę?

Wielu Polaków do dziś sądzi, że tatar jest naszą narodową potrawą, jednak nie jest to prawda. Owszem, tatar należy do popularnych przekąsek w Polsce, ale w rzeczywistości wywodzi się od legendarnych Tatarów. Podstawą jego przygotowania jest dobrej jakości wołowina, którą powinno się solidnie doprawić. Warto dodać, że tatar przyrządzany jest nie tylko w Polsce, ale też w wielu innych państwach na świecie. Do wołowiny wsypuje się i wkraja też różnorodne przyprawy i dodatki, zatem nie ma jednego słusznego sposobu na przygotowanie tatara. We Francji serwuje się na przykład mielonego tatara, którego przyprawić należy ostrymi sosami. W Holandii oraz Belgii z kolei bardzo popularne jest mięso z przyprawami, które przypomina konsystencją pastę kanapkową.

W naszym kraju tatara przyrządza się z polędwicy, ponieważ jest to świeże i rozpływające się w ustach mięso. Uważa się przez to, że to najlepsza część wołowiny na tatara. Warto dodać, że mięso wołowe na tatara nie powinno być mielone. Danie o wiele lepiej smakuje siekane albo skrawane. Przyprawy, których Polacy używają do tatara, to pieprz i sól. Zaleca się zresztą nie przyprawiać dania zbyt dużą ilością przypraw, ponieważ mogłoby to zepsuć tatara. Potrawa najlepiej smakuje z żółtkiem i drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi oraz cebulką.

Z jakiej wołowiny zrobić tatara? Sprawdź, z czego robi się dobrego tatara!

Najlepsze mięso na tatara to polędwica wołowa, której skład pozwala na przygotowanie naprawdę smacznego dania. Polędwica jest najbardziej delikatną częścią mięsa wołowego, a także – jak na surowe mięso – ma naprawdę subtelną konsystencję i strukturę. Jako że cena polędwicy specjalnie nie zachwyca, niektórzy kupują chudą ligawę, która również nie ma tkanek i można ją bezproblemowo posiekać.

Oczywiście kupić można również inne twardsze niż polędwica mięso (jak ligawa), ponieważ w procesie mielenia – o ile ktoś na mielenie się decyduje – na pewno nie zmieni się ono w papkę. Tatar można przygotować niemal z każdego chudego mięsa wołowego. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że im bardziej miękkie i delikatne będzie mięso, tym lepszy będzie tatar.

W jaki sposób przyrządzić i doprawić tatara wołowego? Przydatne wskazówki

Mięso na tatara – jak je obrobić i przyprawić?

Najpierw należy zadecydować, którą metodą łatwiej będzie przygotować tatara. To nie są placki ziemniaczane, więc w przypadku tatara mamy aż dwie metody – siekanie lub mielenie. Mielony tatar będzie na pewno łatwiejszy do przygotowania, jednak warto pamiętać, że będzie się szybciej psuł. Tutaj nie pomoże nawet najlepsze chłodzenie wołowiny. Zmielone mięso powinno się zjeść w ciągu maksymalnie 24 godzin. Warto pamiętać również o tym, że chłodzenie mięsa powinno być dość silne (ok. 0-4 st. C), aby wołowina nie popsuła się zbyt szybko. Mielenie mięsa przyspiesza proces jego psucia się, dlatego warto mimo wszystko rozważyć siekanie wołowiny. Jeśli zdecydujesz się na siekanie, pokrój polędwicę w plastry, a następnie posiekaj je w poprzek włókien.

Jakie dodatki do tatara będą najlepsze? Oczywiście żółtko kurze! Warto jednak wcześniej ugotować jajko, aby nie jeść surowego żółtka i nie narażać się na zarażenie salmonellą. Do tatara należy też dodać grubo zmielony pieprz i sól, a także pokrojoną w kosteczkę cebulę i ogórek konserwowy. Niektórzy do smaku doprawiają tatara kilkoma kroplami maggi. Uważają bowiem, że bez tej przyprawy tatar traci swój lekko ostry smak.

Czy tatar jest zdrowy?

Ciężko jest wskazać jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Wiele zależy od tego, w jakim stanie jest organizm spożywającej tatara osoby. Surowe mięso z pewnością jest ciężkostrawne. Może być też siedliskiem pasożytów, z którymi organizm mniej odpornego człowieka będzie mógł mieć ogromne problemy. Podczas przyrządzania i spożywania potrawy należy zawsze zwiększyć ostrożność i przestrzegać wszystkich zasad higieny – wówczas ryzyko zarażenia się pasożytami będzie niewielkie.

O tym, czy tatar będzie choć trochę zdrowy, finalnie zadecyduje jakość mięsa. Przede wszystkim wołowina powinna zostać dokładnie przebadana i być świeża. Musi być też przechowywana w lodówce i nie zostać narażona na kontakt ze światłem słonecznym. Gotowe danie zjeść powinno się od razu. Lepiej nie zostawiać tatara na później i zjeść go maksymalnie w przeciągu doby, żeby nie narazić się na zakażenie bakteriami z zepsutego mięsa.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto