Tatar ze śledzia

tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia… Brzmi wspaniale, bo taką potrawą właśnie jest. Idealny w każdym calu, bez dwóch zdań. Nie wierzysz? Spróbuj i się przekonaj. Koniecznie opisz wrażenia. Poznaj cztery pyszne przepisy na świetne danie, jakim jest tatar ze śledzia. Mam dla Ciebie klasyczny przepis na tatara. Jest też propozycja na tatar z majonezem, z buraczkami oraz tatar ze śledzia po tatarsku. Uwierz mi, że naprawdę warto przygotować tę przystawkę, ponieważ jest znakomita.

Tatar ze śledzia - polecane przepisy

Tatar ze śledzia - pozostałe przepisy

Polecane przepisy na tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia… Brzmi wspaniale, bo taką potrawą właśnie jest. Idealny w każdym calu, bez dwóch zdań. Nie wierzysz? Spróbuj i się przekonaj. Koniecznie opisz wrażenia. Poznaj cztery pyszne przepisy na świetne danie, jakim jest tatar ze śledzia. Mam dla Ciebie klasyczny przepis na tatara. Jest też propozycja na tatar z majonezem, z buraczkami oraz tatar ze śledzia po tatarsku. Uwierz mi, że naprawdę warto przygotować tę przystawkę, ponieważ jest znakomita.

Klasyczny tatar ze śledzia

Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po prostu musisz go spróbować. Jest to połączenie tatara ze śledzi matias w occie z pysznymi dodatkami takimi jak ogórek konserwowy, pieczarka marynowana oraz cebula czerwona. Przepis opiera się o dodatek żółtka jajka gotowanego, chociaż z żółtkiem surowym także można zrobić tę potrawę. Wykonanie jest bardzo proste, bardzo szybkie, a smak tego dania zwala z nóg. Poznaj przepis na tatara ze śledzi.

Tatar ze śledzia z majonezem

To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których nie ma jajka i musztardy. Naprawdę jest przepyszny. Proste składniki, proste przyprawy, za to pełnia smaku. Przygotowanie tego przepisu jest banalne. Jest to najszybsza i najprostsza wersja na tę przystawkę. Tatar ze śledzia solonego matias w occie najlepiej podawać w towarzystwie marynowanego ogórka, pieczarek oraz świeżej cebuli. Tatar ze śledzia smakuje znakomicie ze świeżym pieczywem.

Tatar ze śledzia z buraczkami

Pięknie wyglądający tatar ze śledzia z buraczkami, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole czy na imprezie. Przepis nie zawiera jajka ani musztardy. Wypróbuj koniecznie. Przygotowanie śledzi w formie tatara to jedna z najlepszych propozycji. Jest to niebanalnie podane danie, a dodatkowo dzięki burakowi nabiera on cudownego koloru. Wszystko to z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką połączone ze śmietaną – cudowna konsystencja i smak. Jako dodatek podawaj pieczywo, które smakuje najlepiej.

Tatar ze śledzia po tatarsku

Nie dość, że tatar ze śledzia to jeszcze z sosem tatarskim… Sekret? Składniki tatara w sosie tatarskim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Musisz wypróbować ten przepis. Tatar ze śledzia w sosie tatarskim jest prosty do przygotowania. Zrobić go możesz bardzo szybko i nie jest to trudne. Fajnie byłoby przygotować tę przystawkę kilka godzin wcześniej, by się przegryzła. Szukasz pomysłu na coś na imprezę? Oto najlepsza z najlepszych opcji. Na święta również przepis będzie jak znalazł. Jako dodatki tradycyjnie sprawdzi się świeże pieczywo. Sprawdź przepis na tatara ze śledzi.

Tatar ze śledzia – znakomita przystawka na każdą okazję

Tatar ze śledzia jest to potrawa, która idealnie wpisuje się w imprezowe lub świąteczne menu. Jest to potrawa bez mięsa, a więc jest odpowiednia na takie święta jak Boże Narodzenie i Wielkanoc. Podbija także imprezowe stoły. Nie tylko imprezy w gronie najbliższych, również wesela czy bankiety. Dlaczego jest to tak fajne danie, które często podaje się z okazji różnych spotkań? Robi się go szybko, jest proste w przygotowaniu oraz wygląda bajecznie. O smaku nie trzeba mówić – śledzie są lubiane przez wielu Polaków. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na śledzie w oleju?

Tatar ze śledzia – przygotowanie przepisu na tatara

Zacząć trzeba od tego, by śledzie przygotować w odpowiedni sposób do dalszej obróbki. Śledzie dostępne na rynku są w postaci matiasów, solonych, z octem, w oleju oraz świeżych. W zależności od rodzaju różnie je się przygotowuje. Filet śledziowy marynowany (matias, w oleju lub w occie, solony) to taki rodzaj śledzi, którego potrzebujesz w tym daniu. Użycie świeżego śledzia jest bardziej pracochłonne. Skupmy się na filecie śledziowym marynowanym. Jego wystarczy wcześniej tylko namoczyć. Takie filety z reguły są zbyt słone, więc moczenie zazwyczaj jest konieczne. Mocz filet śledziowy zalewając go wodą, mlekiem, maślanką lub kefirem. Czas dobierz indywidualnie, ponieważ może być różny. Średnio śledzie moczy się około 2 godziny. W praktyce najlepszą metodą jest sprawdzanie co jakiś czas, czy smak solonego śledzia jest już odpowiedni – nie za bardzo słony ani nie za mało słony. Jeśli moczysz je długo, to miej na uwadze to, że mogą stać się bezsmakowe.

Wszystkie składniki, w tym dodatki, do tatara muszą być drobno posiekane za pomocą noża. Często tatar ze śledzia przygotowuje się z jajkiem oraz z musztardą. Najczęściej dodaje się same ugotowane żółtka, a białka się pomija. Jeśli robisz tatar z musztardą ma on fajny, ostry posmak. W klasycznym tatarze uznaje się podanie świeżego (surowego) jajka, a konkretniej żółtka jajka. Danie z surowym jajkiem jednak wielu ludziom kojarzy się z czymś ryzykownym, ponieważ może grozić zakażeniem Salmonellą. By uniknąć zakażenia, surowe jajko przed przygotowaniem należy sparzyć przez około 10 sekund we wrzątku. Do tatara ze śledzia można śmiało dodać ugotowane żółtko jajka. Przyprawy do tatara są proste. Wystarczy sól i pieprz. Nie ma tu konieczności użycia dużej ilości przypraw, ponieważ całe danie samo w sobie ma mnóstwo smaku.

Tatar można zrobić poprzez połączenie matiasów z dodatkami w całość (ogórkiem konserwowym, cebulką, pieczarkami itp.) lub dodatki te położyć oddzielnie.

Tatar ze śledzia – jak podaje się tatara

Tatar ze śledzia podaje się w charakterystyczny sposób. By ładnie ułożyć tatara na talerzyku, warto zaopatrzyć się na przykład w metalową foremkę lub w kokilkę. Dobrze jest, gdy jest ona niezbyt wysoka. Tatara należy ułożyć na talerzu, zachowując kształt foremki, by prezentował się doskonale. Tradycyjnie wokół wyłożonego na środku tatara ułożonego w równy kształt wykłada się dodatki. Najbardziej znanymi dodatkami są grzybki marynowane, szczególnie pieczarki, ogórka konserwowego marynowanego lub kiszonego oraz cebulka – czerwona lub biała. Tatar z ogórkiem konserwowym lub kiszonym, pieczarkami i cebulką to najlepszy klasyk i nie są potrzebne dodatkowe ulepszenia. Są też inne ciekawe pomysły na podanie tatara. Można go podać na przykład na krakersach – w formie mini tatarków na jeden kęs. Jest to oczywiście pracochłonne, ale na imprezach jest to świetna forma podania – bez brudzenia rąk czy sztućców. Można także podawać tatara ze śledzia na pieczywie – najlepiej w formie tostu, lecz trzeba to robić na świeżo, gdyż pieczywo mogłoby rozmięknąć.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto