Szaszłyki z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem - 2 opakowania (360 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula (200 g)
- Papryka czerwona (90 g)
- Papryka żółta (90 g)
- Papryka zielona (90 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (5 g)
Przepis na szaszłyki z tofu krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Pokrój warzywa w większe kawałki: paprykę w kostkę lub szerokie paski, cebulę w plastry, pieczarki na pół lub bez krojenia.
Tofu pokrój w kostkę.
Wymieszaj je z połową oleju i dodaj 2 łyżki sosu sojowego.
Tofu obtocz w mące.
Nadziewaj na patyczki dowolnie na przemian tofu oraz warzywa.
Gotowe szaszłyki przełóż na blachę do pieczenia.
Olej wymieszaj z przyprawami wg uznania.
Pędzelkiem posmaruj szaszłyki.
Szaszłyki wstaw do pieczenia.
Piecz około 35 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat szaszłyków z tofu
Pyszne szaszłyki wegetariańskie z tofu z piekarnika to świetny, lekki i zdrowy pomysł na przekąskę z okazji różnych okoliczności, na przykład na imprezę lub na obiad. Szaszłyki z tofu są przepełnione warzywami i pysznymi przyprawami. Nawet pomimo braku obecności mięsa, posiłek ten jest genialnym, pysznym pomysłem na znakomitą potrawę. Szaszłyki wegetariańskie z tofu możesz zrobić na obiad bądź podać na imprezie. Smakują świetnie z różnymi sosami i dipami. Stanowią dobry i wartościowy dodatek do posiłku.
Szaszłyki wegetariańskie z tofu są zdrowe, lekkie, niskokaloryczne, a zarazem bardzo pyszne. Jak zrobić szaszłyki z tofu z piekarnika? Przygotuj sobie przede wszystkim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki z tofu robione w piekarniku potrzebują blaszki albo samego rusztu. Jeżeli korzystasz z rusztu polecam na spód piekarnika wyłożyć także blachę z papierem do pieczenia, ponieważ piekarnik mógłby się zabrudzić. Najpierw wszystkie składniki pokrój, następnie przygotuj marynatę do tofu. Nadziewaj wszystko na długie patyczki do szaszłyków i piecz około 35 minut. Warzywa mają być miękkie i odpowiednie do jedzenia.
Szaszłyki z tofu możesz skomponować według własnych upodobań. Nie musisz ograniczać się wyłącznie do podanych warzyw czy przypraw. Przepis na szaszłyki z tofu możesz urozmaicać. Do zrobienia smacznych szaszłyków wegetariańskich możesz dodać przeróżne, swoje ulubione warzywa. Wszystkie, które nadają się do grillowania sprawdzą się bardzo dobrze. Szczególnie fajnymi warzywami, które nadają się do pieczenia czy na grilla są: pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, cukinia, kabaczek, bakłażan… W przepisie na szaszłyki z tofu zamiast dużych pieczarek możesz wybrać mini pieczarki. Ich nie trzeba kroić, natomiast duże pieczarki warto przekroić na pół.
Przepis na szaszłyki z tofu możesz zrobić też z grilla. Jest to równie łatwe jak pieczenie w piekarniku. Jak zrobić szaszłyki z tofu na grilla? To prawdziwa gratka dla wszystkich wegetarian, a nawet wegan. Poza tym, że są pyszne, charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Szaszłyki wegetariańskie z tofu to bardzo dobry pomysł na coś, co ucieszy wszystkich, którzy mięsa nie spożywają. Jeśli zrobisz szaszłyki z tofu na imprezę polecam przygotować specjalne tacki do grillowania, ale one nie są niezbędne. Szaszłyki z tofu należy przygotować według przepisu, a następnie grillować je na grillu (zamiast je piec w piekarniku). Czas grillowania jest zbliżony do czasu pieczenia.
Szaszłyki z tofu możesz zrobić na obiad i podać do nich surówki lub sosy. Jedzone samodzielnie są równie dobre, także na zimno.
Alergeny w szaszłykach z tofu
Lista alergenów dla szaszłyków z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze szaszłyków z tofu
Niskokaloryczny przepis, w którym nie znajdziesz mięsa. Jest to wegańska potrawa, która jest zdrowa i lekka.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.