Dania gorące na imprezy

dania gorące na imprezy

Dania gorące na imprezy - dania na ciepło, które idealnie sprawdzają się na różnego rodzaju okoliczności, spotkania rodzinne lub w gronie znajomych. Przekąski nie wymagają skomplikowanego przygotowania. Najlepsze są, kiedy serwuje się je na ciepło. Takie przystawki składają się najczęściej z mięsa mielonego, warzyw, ciasta kruchego lub francuskiego, a także w postaci dodatków, takich jak sery, pieczarki, czy też kiełbaski. Bardzo często są one serwowane z różnymi sosami oraz dipami. Dzięki takim przekąskom można bardzo łatwo urozmaicić imprezowe menu.

Dania gorące na imprezy - ciekawe przepisy na przystawki na ciepło

Gdy przygotowujemy przyjęcie dla najbliższych, na pewno zaczynamy się zastanawiać nad menu, jakie będziemy mogli zaproponować swoim gościom. Okazuje się, że do wyboru mamy wiele ciekawych propozycji, wśród których koniecznie należy wymienić dania gorące na ciepło. Zatem warto dowiedzieć się, jak zrobić takie smaczne przystawki, a także, jakich składników będziemy potrzebować.

Smaczne przekąski w formie grzanek

Dania na ciepło podawane na przyjęcie to doskonała opcja szczególnie jeżeli planujemy zaserwować swoim gościom późniejszą kolację. Ponadto coś na ciepło sprawdzi się, jeżeli biesiadujemy do późna i chcemy się nieco rozgrzać. Szukając przepisy na dania na ciepło, warto wymienić wśród nich różnego rodzaju grzanki. Oczywiście do najbardziej tradycyjnych będziemy potrzebować takie składniki jak:

  • Bagietki lub bułki
  • Ok. 500 g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 250 g sera żółtego lub Mozzarelli
  • Masło do smarowania
  • Sól, pieprz i zioła prowansalskie

Grzanki są to bardzo proste imprezowe przekąski, które zasmakują praktycznie każdemu. Jeżeli zastanawiamy się nad tym, jak zrobić takie przystawki, to zaczynamy od przygotowania pieczywa. Pierwszym krokiem jest przekrojenie na pół bagietek lub bułek, a następnie posmarowanie ich cienką warstwą masła. Następnie pieczarki dokładnie myjemy i w razie potrzeby obieramy ze skórki. Grzyby kroimy w drobną kostkę, a następnie podduszamy na patelni tak długo, aż cała woda z nich odparuje.

Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli. W zależności, jak lubimy, taką cebulę możemy pokroić w piórka lub w drobną kostkę. Cebulę również lekko podsmażamy na patelni z odrobiną masła, aż ją całkowicie zeszklimy. Wybrany przez nas ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mając już przygotowane wszystkie składniki, możemy je wyłożyć na pieczywo.

Najpierw wykładamy na bagietki lub bułki pieczarki wymieszane z cebulą. Możemy od razu dodać do nich przyprawy do smaku. Lub też posypać ziołami prowansalskimi na samym końcu. Startym serem posypujemy nasze zapiekanki, a następnie wkładamy je do piekarnika na ok. 15-20 minut i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza. Najlepiej jest obserwować nasze przekąski, aż się zarumieni ser.

Jak zrobić najlepsze przekąski - ser halloumi w roli głównej

Przygotowując różne dania gorące na imprezy, zauważymy, iż wśród nich bardzo dużą popularnością cieszy się składnik, którym jest ser halloumi. Jest on najczęściej wytwarzany z mleka owczego, chociaż czasami w swoim składzie ma mieszankę innego mleka. Ten ser wywodzący się z Cypru, możemy jeść na zimno. Jednak najlepsze przystawki z jego udziałem możemy przyrządzić, wcześniej go zapiekając lub grillując.

Jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić takie smaczne przystawki z serem halloumi, to najlepiej będzie smakować ta przekąska z sałatką. Najpierw jednak nasz ser kroimy na dość grube plastry. Ilość opakowań sera będzie oczywiście uzależniona od tego, jak dużo gości chcemy poczęstować takim przysmakiem. Jednak na przyjęcie, które będzie kameralne, w zupełności wystarczą 3-4 opakowania tego sera.

Kolejnym krokiem będzie pokropienie sera z każdej strony oliwą z oliwek, a także posypanie ulubioną przyprawą. Doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie, słodka papryka, a nawet chili. Ser grillujemy przez kilka minut, a następnie wykładamy do ulubionej sałatki oraz grzanek. Chcąc zrobić ciekawe danie, które będzie jednocześnie imprezowe, doskonale sprawdzi się sałatka, w której dodamy kawałki grillowanego sera halloumi. W tym celu wystarczy wymieszać ze sobą porwaną sałatę lodową, pokrojone pomidorki koktajlowe, odrobinę zielonej cebulki, a także grzanki, które wcześniej zarumienimy na złoto na patelni.

Przepisy na ciekawe dania na ciepło na imprezę domową

Planując, że przygotujemy coś na ciepło na imprezę domową, zazwyczaj również nie mamy zbyt dużo czasu na to, aby spędzić go w kuchni. W związku z tym dobrze jest szukać przekąsek, które będą nie tylko ciekawe i smaczne, ale również szybkie oraz łatwe w przygotowaniu. Takie przepisy na imprezowe jedzenie, zawierają w sobie bardzo często ciasto francuskie.

Jedną z propozycji, jak przygotować smaczne dania gorące na imprezy, jest przygotowanie farszu bolognese do ciasta francuskiego. W tym celu będziemy potrzebować:

  • ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 3 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bazylia, oregano, estragon, tymianek
  • Papryka słodka i ostra
  • 2 żółtka

Organizując imprezę domową, zazwyczaj serwujemy swoim gościom coś na ciepło. Dlatego doskonale sprawdzą się proste przepisy na ciekawe przekąski, które jednocześnie nie będą wymagać od nas aż tak dużego zaangażowania. Wyśmienicie sprawdzą się mini roladki z ciasta francuskiego nadziewane mięsem w wersji bolońskiej. Aby uzyskać jak najlepsze przystawki na przyjęcie, zaczynamy od podsmażenia przeciśniętego przez praskę czosnku.

Gdy tylko czosnek zacznie ładnie się rumienić, dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy tak długo, aż się zeszkli. Kolejnym krokiem będzie dodanie mięsa. Mięso podsmażamy, aż odparuje się nadmiar wody. Wtedy do całości dodajemy pomidorową passatę, a także pozostałe przyprawy według własnego uznania.

Takie dania na ciepło, które robimy na imprezę domową, wymagają od nas następnie rozłożenia ciasta francuskiego. Każdy z arkuszy przedzielamy na dwie części wzdłuż ciasta. Kolejnym krokiem jest wyłożenie farszy kilka centymetrów od jednego z dłuższych boków, tak aby móc następnie zwijać ciasto w roladę. Takie rolady kroimy na mniejsze kawałki, dzięki czemu uzyskamy sporo porcji na przyjęcie, które planujemy. Ciasto francuskie smarujemy jeszcze roztrzepanym żółtkiem, po czym wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Już wiemy, że dania gorące na imprezy są najlepsze, jeżeli składają się z prostych składników, a także nie wymagają od nas zbyt dużo pracy.

Imprezowe menu - sosy do przekąsek na ciepło

Jeżeli już mamy przygotowane określone dania gorące na imprezy, to jednocześnie warto dodać do nich pyszne i aromatyczne sosy. Jednym z takich polecanych sosów, który da bardzo ciekawe efekty smakowe, będzie sos chrzanowy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 4 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bulionu, najlepiej warzywnego
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić smaczne sosy do różnych przekąsek, które możemy serwować na ciepło, zaczynamy od uprażenia mąki. W tym celu wysypujemy mąkę na patelni, a następnie podsmażamy ją tak długo, aż uzyska złoty kolor. Następnie dodajemy do mąki masło, jednocześnie dokładnie mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Do naszej zasmażki dolewamy bulion.

Do naszego sosu, który przygotowujemy na przyjęcie, dodajemy pozostałe składniki, czyli chrzan, cukier, sól oraz sok z cytryny. Jest to idealny sos, który idealnie pasuje, jeżeli chcemy podać na imprezę domową coś na ciepło. Możemy go serwować zarówno na dania gorące na imprezy, jak i również do przekąsek na zimno. Teraz już wiemy, że imprezowe przepisy na ciepłe przekąski mogą być nie tylko bardzo łatwe w wykonaniu, ale również ciekawe w smaku.

Dania gorące na imprezy. Zobacz, jak zrobić smaczne i ciekawe dania na ciepło, które będziemy mogli zaproponować swoim gościom, organizując imprezę domową.

Dania gorące na imprezy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto