Szakszuka z boczkiem
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Boczek surowy - 4 plastry (40 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser parmezan - 1 łyżka (10 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na szakszuka z boczkiem krok po kroku
Plastry boczku usmaż na patelni bez tłuszczu.
Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wlej pomidory z puszki, dopraw do smaku ziołami.
Smaż 7 minut, a następnie wbij jajka.
Jajka smaż do momentu ścięcia się białek, na końcu dodaj parmezan i drobno posiekaną natkę pietruszki.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z boczkiem. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji ale każda jest dobra w smaku. Do przygotowania jej będziesz potrzebować podstawowych składników: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowy albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, natka pietruszki i boczek. Dodatkowo możesz dodać odrobinę parmezanu. Warto na koniec dodać jakiś rodzaj sera. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie dobra z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.
Szakszuka z boczkiem będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Dokładnie jak zrobić szakszukę z boczkiem w prosty sposób opisuję nieco niżej.
Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, w jak szybkim czasie możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.
Alergeny w szakszuce z boczkiem
Lista alergenów dla szakszuki z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze szakszuki z boczkiem
Szakszukę możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj pieczarki, boczek czy pikantna kiełbasa chorizo.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.