Szakszuka z boczkiem

Opublikowano: 27.03.2022 r., 21:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w pomidorach z boczkiem
Szakszuka z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach na boczku to idealny pomysł śniadania białkowo-tłuszczowego, które doda Ci energii do końca dnia.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
214 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Boczek surowy - 4 plastry (40 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ser parmezan - 1 łyżka (10 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szakszuka z boczkiem krok po kroku

Plastry boczku usmaż na patelni bez tłuszczu.

Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wlej pomidory z puszki, dopraw do smaku ziołami.

Smaż 7 minut, a następnie wbij jajka.

Jajka smaż do momentu ścięcia się białek, na końcu dodaj parmezan i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na szakszuka z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szakszuki z boczkiem

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z boczkiem. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji ale każda jest dobra w smaku. Do przygotowania jej będziesz potrzebować podstawowych składników: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowy albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, natka pietruszki i boczek. Dodatkowo możesz dodać odrobinę parmezanu. Warto na koniec dodać jakiś rodzaj sera. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie dobra z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.

Szakszuka z boczkiem będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z boczkiem w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, w jak szybkim czasie możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.

Alergeny w szakszuce z boczkiem

Lista alergenów dla szakszuki z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze szakszuki z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Szakszukę możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj pieczarki, boczek czy pikantna kiełbasa chorizo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
107.34
214.67
Białko (g)
6.96
13.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.14
10.28
Węglowodany przyswajalne (g)
3.98
7.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
2.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.72
13.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
5.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.78
7.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.64
5.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
2.30
Cholesterol (mg)
128.12
256.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
86.61
173.23
Witamina B6 (mg)
0.18
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.71
Witamina C (mg)
12.90
25.79
Witamina D (µg (mcg))
0.70
1.39
Witamina E (mg)
0.88
1.76
Retinol (µg (mcg))
57.13
114.26
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.19
0.39
Niacyna (mg)
0.94
1.87
Foliany (µg (mcg))
31.61
63.23
Beta karoten (µg (mcg))
352.59
705.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
206.97
413.94
Potas (mg)
234.18
468.36
Wapń (mg)
69.66
139.33
Fosfor (mg)
113.60
227.21
Magnez (mg)
18.20
36.40
Żelazo (mg)
1.56
3.11
Cynk (mg)
0.78
1.55
Miedź (mg)
0.12
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z boczkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z boczkiem

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory w puszce
200 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Boczek surowy
40 g
4 plastry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser parmezan
10 g
1 łyżka
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 10 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
26.80