Szakszuka z serem

Opublikowano: 27.03.2022 r., 20:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szakszuka z serem
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli nic innego jak jajka gotowane w pomidorach, które od jakiegoś czasu stają się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego to pyszne danie, które zapewni Ci sytość do końca dnia.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
240 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Ser parmezan 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szakszukę z serem krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wlej pomidory z puszki, dopraw do smaku i wymieszaj całość.

Gotuj pomidory przez około 7 minut, a następnie wbij jajka i nie mieszaj.

Zmniejsz ogień, smaż całość do momentu ściągnięcia się jajek.

Szakszukę najlepiej podawać prosto z patelni.

Na końcu obficie posyp ją parmezanem i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na szakszukę z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szakszukę z serem

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie jesteśmy w stanie określić. Gdy ta smaczna potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z serem. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji, moich zdaniem ta z serem jest najlepsza.

Do przygotowania je będziesz potrzebować podstawowych składników: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowym albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, natka pietruszki i ser. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie dobra z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.

Szakszuka z serem będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z serem w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się w jak szybkim czasie, możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.

Alergeny w szakszuce z serem

Lista alergenów dla szakszukę z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze szakszukę z serem

na 100g gotowej potrawy

Szakszuka to danie pochodzące z bliskiego wschodu, które wielu z nas pokochało od razu. Najlepiej smakuje podawana na patelni ze świeżym pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
120.07
240.13
Białko (g)
5.99
11.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.49
12.98
Węglowodany przyswajalne (g)
5.14
10.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
2.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.09
16.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
4.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.96
11.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.20
8.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
3.53
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.96
187.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
81.27
162.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.16
30.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.02
Witamina E (mg)
0.83
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.04
96.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.96
59.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
397.27
794.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
174.76
349.51
Potas (mg)
239.02
478.04
Wapń (mg)
101.04
202.09
Fosfor (mg)
107.36
214.71
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.33
38.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
3.11
Cynk (mg)
0.70
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszukę z serem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszukę z serem

Koszt składników
36.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
200 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
36.80