Przepis na szakszukę z serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wlej pomidory z puszki, dopraw do smaku i wymieszaj całość.

Gotuj pomidory przez około 7 minut, a następnie wbij jajka i nie mieszaj.

Zmniejsz ogień, smaż całość do momentu ściągnięcia się jajek.

Szakszukę najlepiej podawać prosto z patelni.

Na końcu obficie posyp ją parmezanem i natką pietruszki.

szakszuka z serem
Szakszuka z serem
Koszt przygotowania dania
9.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
240 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Szakszuka z serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuce z serem

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie jesteśmy w stanie określić. Gdy ta smaczna potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z serem. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji, moich zdaniem ta z serem jest najlepsza.

Do przygotowania je będziesz potrzebować podstawowych składników: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowym albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, natka pietruszki i ser. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie dobra z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.

Szakszuka z serem będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z serem w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się w jak szybkim czasie, możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.

Wartości odżywcze szakszukę z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
120.07 kcal
240.13 kcal
Białko
5.99 g
11.99 g

Węglowodany w szakszuce z serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.49 g
12.98 g
Węglowodany przyswajalne
5.14 g
10.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.35 g
2.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.09 g
16.18 g
Tłuszcze nasycone
2.13 g
4.26 g
Tłuszcze nienasycone
5.96 g
11.92 g
Tłuszcze jednonasycone
4.20 g
8.39 g
Tłuszcze wielonasycone
1.76 g
3.53 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
93.96 mg
187.91 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę z serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
81.27 µg (mcg)
162.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
15.16 mg
30.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Witamina E
0.83 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
48.04 µg (mcg)
96.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.71 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.96 µg (mcg)
59.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
397.27 µg (mcg)
794.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
174.76 mg
349.51 mg
Potas
239.02 mg
478.04 mg
Wapń
101.04 mg
202.09 mg
Fosfor
107.36 mg
214.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.33 mg
38.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.55 mg
3.11 mg
Cynk
0.70 mg
1.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszukę z serem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z serem

Lista alergenów dla szakszukę z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania szakszukę z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
200 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
36.80
Jak oceniasz przepis na szakszukę z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób