Szakszuka fit
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Kolendra świeża (20 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Passata pomidorowa (200 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na szakszukę fit krok po kroku
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, dodaj posiekany czosnek, cebulę, papryczkę, kolendrę i kmin. Smaż przez kilka minut, aż zacznie pachnieć, około 3 do 5 minut
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i sos pomidorowy. Zmniejsz ogień do średniego, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut.
Zrób 4 otwory na patelni i wbij jajko do każdego otworu.
Przykryj pokrywką i smaż przez 20 minut lub do momentu, gdy jajko ugotuje się do pożądanej miękkości.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki fit
Szakszuka fit to doskonały wybór dla wszystkich miłośników dań na bazie jajek, którzy szukają bardziej dietetycznej wersji. Ta z przepisu ma mało kalorii, a jest pyszna.
Przepis na fit szakszukę, to doskonała opcja na śniadanie, ale również na kolację. Jest to posiłek niezwykle odżywczy, dostarczający sporo białka. Najlepiej wykorzystać do niej pomidory z puszki, które nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Dobrze wybrać te od razu pokrojone. Pomidory poddane obróbce termicznej są wspaniałym źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni serce i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. Zamiast pomidorów sprawdzi się również passata, która jest już rozdrobniona, więc pozwala na przygotowanie całej potrawy w znacznie szybszym tempie. To danie jest tak niezwykle pyszne ze względu na spory udział wielu licznych przypraw i ziół. Głównym jest kumin, to właśnie on odpowiada za charakterystyczny, nieco orientalny smak. Obok niego wspaniale komponuje się również kolendra, a także natka pietruszki, która oprócz aromatu dodaje również dużej ilości witaminy C. Dlatego dodaje się ją na sam koniec, po tym, jak potrawa jest już w pełni gotowa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit szakszukę, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę ciekawa, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Szakszuka wykonana z tego przepisu jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. Ma wspaniałą konsystencję, a także przepyszny smak, który zadowoli wszystkich fanów potraw z jajek. To danie jest bardzo proste, ale również niezwykle smakowite. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej i pożywnej potrawy z kilku składników i w bardzo krótkim czasie. Jajecznica z tego przepisu jest idealnym wyborem dla wszystkich zabieganych osób, którym brakuje pomysłu na pyszne śniadanie czy na kolację. Głównym jej składnikiem są oczywiście jajka, które dostarczają sporo białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Dlatego dobrze jest wybierać te ekologiczne. To dobre rozwiązanie, dla tych którzy chcą żyć zdrowo, gdyż ta tradycyjna potrawa, jest również bardzo dietetyczna.
Alergeny w szakszuce fit
Lista alergenów dla szakszuki fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki fit
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(294g)
Węglowodany
(294g)
Tłuszcze
(294g)
Witaminy
(294g)
Składniki mineralne
(294g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.