Przepis na szakszukę z pomidorami z puszki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, szczypiorek, kolendra świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, dodaj posiekany czosnek, cebulę, paprykę, kolendrę i kmin. Smaż przez kilka minut, około 3 do 5 minut.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Zmniejsz ogień do średniego, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut.

Zrób 4 otwory na patelni i wbij jajko do każdego otworu.

Przykryj pokrywką i smaż przez 20 minut lub do momentu, gdy jajko ugotuje się do pożądanej miękkości.

Szakszuka z pomidorami z puszki podana na patelni.
szakszuka z pomidorami z puszki
Koszt przygotowania dania
9.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
196 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Szakszuka z pomidorami z puszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuce z pomidorami z puszki

Szakszuka z pomidorami z puszki to doskonała opcja dla wszystkich osób, które poszukują ciekawego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny. Jest niezwykle szybka.

Przepis na szakszukę z pomidorami z puszki będzie dobrą opcją dla miłośników dań na bazie jajek. To doskonały pomysł na zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Szakszuka wychodzi z tej receptury tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Do tego to dobra opcja nawet dla początkujących. Wystarczy kilka chwil, by je przyrządzić. To świetny pomysł na urozmaicenie klasycznej wersji smażonych jajek. W tym wydaniu są zdrowsze, a przy tym również smaczniejsze i bardziej kolorowe. Świetnie smakuje podana z tostami, ale także bez dodatków. To danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Jest pyszne, głównie ze względu na naprawdę dużą ilość ziół i przypraw. Można znaleźć w niej kmin, szczypiorek i kolendrę, które razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. To dobre rozwiązanie dla miłośników dań z jajek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szakszukę z pomidorami z puszki, która będzie po prostu najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Szakszuka wykonana z tego przepisu jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. Ma wspaniałą konsystencję, a także przepyszny smak, który zadowoli wszystkich fanów potraw z jajek. To danie jest bardzo proste, ale również niezwykle smakowite. To dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne potrawy. W tej wersji świeżości nadaje całości dodatek szczypiorku. Warto dodać go naprawdę sporo, by danie przeszło jego smakiem. Szczypiorek choć ostry, nie powoduje zbyt dużej pikantności potrawy, dlatego nie trzeba się ograniczać w jego używaniu. Idealnie zrobić ją z pomidorami z puszki, które nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Najlepiej wybrać te od razu pokrojone. Pomidory poddane obróbce termicznej są wspaniałym źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni serce i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych.

Wartości odżywcze szakszuki z pomidorami z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kalorie)
88.26 kcal
196.83 kcal
Białko
4.11 g
9.17 g

Węglowodany w szakszuce z pomidorami z puszki

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany
5.81 g
12.96 g
Węglowodany przyswajalne
4.62 g
10.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
2.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz
5.77 g
12.87 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
3.51 g
Tłuszcze nienasycone
4.17 g
9.29 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.31 g
7.37 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
1.92 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
89.93 mg
200.55 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę z pomidorami z puszki

Na 100g
Na porcję
(223g)
Witamina A
45.16 µg (mcg)
100.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina C
35.45 mg
79.05 mg
Witamina D
0.48 µg (mcg)
1.08 µg (mcg)
Witamina E
1.28 mg
2.86 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
38.68 µg (mcg)
86.26 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.32 mg
Niacyna
0.72 mg
1.61 mg
Foliany
23.48 µg (mcg)
52.37 µg (mcg)
Beta karoten
76.65 µg (mcg)
170.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z pomidorami z puszki

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód
117.11 mg
261.16 mg
Potas
217.58 mg
485.21 mg
Wapń
34.85 mg
77.71 mg
Fosfor
70.76 mg
157.79 mg
Magnez
15.04 mg
33.55 mg
Żelazo
1.13 mg
2.52 mg
Cynk
0.49 mg
1.09 mg
Miedź
0.12 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z pomidorami z puszki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z pomidorami z puszki

Lista alergenów dla szakszuki z pomidorami z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuki z pomidorami z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka żółta
150 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
35.80
Jak oceniasz przepis na szakszukę z pomidorami z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób