Przepis na szakszuce z chorizo krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na patelnię dodaj drobno pokrojoną kiełbasę chorizo.

Następnie wlej pomidory, dodaj zioła i wymieszaj.

Wbij jajka na pomidory i nie mieszaj. Smaż do momentu ścięcia się jajek.

Szakszukę obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

szakszuka z chorizo
Szakszuka z chorizo
Koszt przygotowania dania
17.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
391 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Szakszuka z chorizo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuce z chorizo

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi to pyszne danie, nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z chorizo. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji, ta z kiełbasą chorizo jest moją ulubioną.

Do przygotowania je będziesz potrzebować podstawowe składniki: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowym albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, kiełbasa chorizo, natka pietruszki i ser. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie dobra z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.

Szakszuka z chorizo będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z chorizo w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, w jak szybkim czasie możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.

Wartości odżywcze szakszuki z chorizo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
156.43 kcal
391.07 kcal
Białko
8.59 g
21.48 g

Węglowodany w szakszuce z chorizo

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.21 g
13.03 g
Węglowodany przyswajalne
4.17 g
10.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.04 g
2.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.34 g
28.35 g
Tłuszcze nasycone
4.10 g
10.26 g
Tłuszcze nienasycone
7.24 g
18.10 g
Tłuszcze jednonasycone
5.06 g
12.65 g
Tłuszcze wielonasycone
2.18 g
5.45 g
Cholesterol
101.73 mg
254.33 mg

Witaminy w przepisie na szakszuce z chorizo

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
57.91 µg (mcg)
144.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
11.63 mg
29.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.79 µg (mcg)
1.99 µg (mcg)
Witamina E
1.06 mg
2.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
31.43 µg (mcg)
78.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.44 mg
6.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.45 µg (mcg)
66.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
316.79 µg (mcg)
791.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszuce z chorizo

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
361.29 mg
903.21 mg
Potas
298.14 mg
745.36 mg
Wapń
45.73 mg
114.33 mg
Fosfor
114.20 mg
285.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.55 mg
53.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.82 mg
4.54 mg
Cynk
1.03 mg
2.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z chorizo 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z chorizo

Lista alergenów dla szakszuki z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuki z chorizo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory w puszce
200 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Kiełbasa chorizo
150 g
1 kawałek
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 150 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
39.30
Jak oceniasz przepis na szakszuce z chorizo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób