Szakszuka z chorizo

Opublikowano: 28.03.2022 r., 12:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szakszuka z chorizo
Szakszuka z chorizo
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach na kiełbasie chorizo to idealny pomysł na początek dnia. Dlatego koniecznie poznaj mój szybki przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
391 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Natka pietruszki 1 garść (30 g)
  • Kiełbasa chorizo 1 kawałek (150 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szakszuce z chorizo krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na patelnię dodaj drobno pokrojoną kiełbasę chorizo.

Następnie wlej pomidory, dodaj zioła i wymieszaj.

Wbij jajka na pomidory i nie mieszaj. Smaż do momentu ścięcia się jajek.

Szakszukę obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na szakszuce z chorizo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szakszuki z chorizo

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi to pyszne danie, nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z chorizo. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji, ta z kiełbasą chorizo jest moją ulubioną.

Do przygotowania je będziesz potrzebować podstawowe składniki: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowym albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, kiełbasa chorizo, natka pietruszki i ser. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie dobra z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.

Szakszuka z chorizo będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z chorizo w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, w jak szybkim czasie możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.

Alergeny w szakszuce z chorizo

Lista alergenów dla szakszuki z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szakszuki z chorizo

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować szakszukę w wersji wegetariańskiej, pomiń dodatek kiełbasy chorizo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
156.43
391.07
Białko (g)
8.59
21.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.21
13.03
Węglowodany przyswajalne (g)
4.17
10.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.34
28.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
10.26
Tłuszcze nienasycone (g)
7.24
18.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.06
12.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
5.45
Cholesterol (mg)
101.73
254.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
57.91
144.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.63
29.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.79
1.99
Witamina E (mg)
1.06
2.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.43
78.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.44
6.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.45
66.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
316.79
791.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
361.29
903.21
Potas (mg)
298.14
745.36
Wapń (mg)
45.73
114.33
Fosfor (mg)
114.20
285.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.55
53.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
4.54
Cynk (mg)
1.03
2.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z chorizo 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z chorizo

Koszt składników
39.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory w puszce
200 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Kiełbasa chorizo
150 g
1 kawałek
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 150 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
39.30