Przepis na szakszukę z cukinią krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, szczypiorek, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia

Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.

Dodaj do boczku pokrojone w drobną kostkę warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, posól i smaż kilka minut do zarumienienia warzyw.

Wlej przecier pomidorowy na patelnię i dopraw przyprawami do smaku. Wymieszaj.

Zrób dwa wgłębienia i wbij w nie ostrożnie jajka (tak, by nie przebić żółtka).

Smaż wszystko pod przykryciem na średnim ogniu, aż białka się zetną. Od razu po ścięciu zakończ smażenie.

Posyp potrawę szczypiorkiem i jedz z patelni (lub nałóż na talerz).

Szakszuka z cukinią
Szakszuka z cukinią
Koszt przygotowania dania
9.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
732 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
23

Szakszuka z cukinią - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuce z cukinią

Szybki pomysł na coś smacznego na śniadanie z jajkami? Szakszuka z cukinią, boczkiem i warzywami jest pyszna, a dodatkowo jest to prosty przepis. Jest to potrawa dobra, gdy potrzebujesz potraw na śniadania, które bardzo sycą. Szakszuka z boczkiem i warzywami jest odpowiednią propozycją na ciekawe podanie potrawy z jajkami, ponieważ jest to specyficzne danie. Szakszuka z cukinią i z pomidorami to dobry pomysł na danie o niskiej zawartości węglowodanów, więc jeśli zrobisz szakszukę z cukinią, możesz dodać do niej świeże pieczywo.

Szakszuka z cukinią jest to danie, które pysznie smakuje i zachwyca wyglądem. Jest to prosty przepis, a mimo to jeszcze nie wszyscy go znają. Krótko ujmując, szakszuka to inaczej, tak zwane jajka w pomidorach. Tradycyjnie przepis na szakszukę z cukinią należy jeść prosto z patelni.

Jajka w pomidorach można robić na różne sposoby. Szakszuka z cukinią jest dobra, jeśli chcesz spróbować pomysłu na coś innego niż dotychczas. Nie wiesz jak zrobić szakszukę z cukinią? Oto prosty przepis na śniadanie z wykorzystaniem prostych składników. Zacznij od pokrojenia boczku i zarumienienia go na patelni. Jak będzie złocisty, na patelnię dodaj wszystkie warzywa pokrojone w małą kostkę, a także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Do przepisu na szakszukę z cukinią możesz dodać inny kolor papryki (czerwona czy zielona będzie równie dobra). Warzywa muszą się zarumienić i zmięknąć. Wtedy wlej passatę pomidorową i wsyp przyprawy do smaku. Następnie od razu zrób dwa wgłębienia. Wbij w nie jajka, ale ostrożnie. Najważniejsze jest, by żółtko pozostało nieuszkodzone. Ustaw moc palnika na średnią i smaż pod przykryciem tak długo, by białka się ścięły, ale żółtko pozostało płynne. Po ścięciu białek zdejmij od razu potrawę z palnika i posyp szczypiorkiem.

Jak zrobić szakszukę z cukinią, aby żółtka były płynne? Nie smaż na małej mocy palnika. Wtedy białko nie zdąży się ściąć, a żółtko będzie twarde. Jeśli jednak wolisz danie z jajkami, gdzie żółtko jest twarde – duś dłużej. To ma być potrawa, która będzie dla Ciebie pyszna. Jeżeli więc zauważysz, że białko się już całkowicie ścięło, a po lekkim przyciśnięciu żółtka jest ono elastyczne – to znak, że żółtko będzie płynne.

*Przepis na szakszukę z cukinią będzie równie dobry z pomidorami z puszki (czy to krojonymi, czy też w całości).

*Jeśli nie chcesz dodawać boczku, możesz go pominąć. Wtedy dodaj olej do smażenia warzyw. Możesz również wymienić boczek na inną wędlinę.

*Przypraw potrawę jak lubisz. Pasować do niej będzie też papryka wędzona lub suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Wartości odżywcze szakszuki z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(562g)
Energia (kalorie)
130.39 kcal
732.81 kcal
Białko
9.37 g
52.64 g

Węglowodany w szakszuce z cukinią

Na 100g
Na porcję
(562g)
Węglowodany
4.70 g
26.42 g
Węglowodany przyswajalne
3.81 g
21.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
5.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(562g)
Tłuszcz
8.28 g
46.53 g
Tłuszcze nasycone
3.25 g
18.25 g
Tłuszcze nienasycone
5.01 g
28.16 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.50 g
19.68 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.51 g
8.47 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
90.75 mg
510.01 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(562g)
Witamina A
43.39 µg (mcg)
243.87 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
1.24 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
2.08 µg (mcg)
Witamina C
29.37 mg
165.06 mg
Witamina D
0.46 µg (mcg)
2.61 µg (mcg)
Witamina E
0.83 mg
4.67 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
33.39 µg (mcg)
187.67 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.74 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.98 mg
Niacyna
2.48 mg
13.91 mg
Foliany
20.73 µg (mcg)
116.51 µg (mcg)
Beta karoten
118.45 µg (mcg)
665.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(562g)
Sód
338.00 mg
1899.56 mg
Potas
314.73 mg
1768.79 mg
Wapń
23.25 mg
130.67 mg
Fosfor
130.23 mg
731.90 mg
Magnez
13.14 mg
73.86 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.12 mg
6.32 mg
Cynk
0.98 mg
5.53 mg
Miedź
0.14 mg
0.76 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z cukinią 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z cukinią

Lista alergenów dla szakszuki z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuki z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukinia
100 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Papryka żółta
70 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na szakszukę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób