Przepis na szakszuka z papryką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.

Na patelnię wlej pomidory z puszki i duś przez 5 minut.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki.

Zrób dołki w masie pomidorowej, w których umieścisz jajka.

Wbij jajka i dopraw solą.

Smaż pod przykryciem przez 5 minut.

Posyp natką pietruszki.

Szakszukę podawaj na patelni z dodatkiem pieczywa żytniego.

Szakszuka z papryką podana na żeliwnej patelni.
Szakszuka z papryką
Koszt przygotowania dania
16.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
418 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Szakszuka z papryką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuce z papryką

Szakszuka z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Szakszuka to danie kuchni izraelskiej można je spożywać na śniadanie lub kolację. Przepis na szakszukę z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia szakszuki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, pomidory w puszce, cebula, oliwa z oliwek, papryka żółta, papryka zielona, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić szakszukę z papryką? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Na patelnię wlej pomidory z puszki i duś przez 5 minut. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki. Zrób dołki w masie pomidorowej, w których umieścisz jajka. Wbij jajka i dopraw solą. Smaż pod przykryciem przez 5 minut. Posyp natką pietruszki. Szakszukę podawaj na patelni z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując pyszna szakszuka to świetny pomysł na śniadanie a także kolację. Szakszuka to dobry pomysł na ciekawe śniadanie także dla dzieci. Pomidory z puszki latem zamień na świeże pomidory pokrojone w kostkę. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Powinno się ją spożyć, od razu nie należy jej przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze szakszuki z papryką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
111.53 kcal
418.24 kcal
Białko
3.64 g
13.66 g

Węglowodany w szakszuce z papryką

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
5.44 g
20.41 g
Węglowodany przyswajalne
4.23 g
15.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
4.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
8.74 g
32.76 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
7.50 g
Tłuszcze nienasycone
6.72 g
25.19 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.57 g
20.90 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
4.29 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
80.24 mg
300.88 mg

Witaminy w przepisie na szakszuka z papryką

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A
40.85 µg (mcg)
153.19 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.51 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina C
30.33 mg
113.74 mg
Witamina D
0.43 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Witamina E
1.58 mg
5.93 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
34.51 µg (mcg)
129.41 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.48 mg
Niacyna
0.57 mg
2.15 mg
Foliany
21.64 µg (mcg)
81.15 µg (mcg)
Beta karoten
74.51 µg (mcg)
279.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szakszuka z papryką

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
92.82 mg
348.06 mg
Potas
192.15 mg
720.56 mg
Wapń
29.82 mg
111.84 mg
Fosfor
63.16 mg
236.86 mg
Magnez
13.24 mg
49.66 mg
Żelazo
0.96 mg
3.59 mg
Cynk
0.43 mg
1.61 mg
Miedź
0.10 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z papryką 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z papryką

Lista alergenów dla szakszuki z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuki z papryką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Papryka zielona
150 g
1 mała sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka żółta
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koszt składników
37.10
Jak oceniasz przepis na szakszuka z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób