Przepis na szakszuka thermomix krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
thermomix, koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek i olej - 5s/ 5 obr.

Duś przez 3 min/120st/1 obr.

Dodaj pomidory i przyprawy. Na pokrywę nałóż koszyczek - 6 min/120st/1 obr.

Włóż wkład Varoma i wyłóż papier do pieczenia.

Wlej masę pomidorową i zrób 4 wgłębienia.

Wbij jajka, do naczynia miksującego wlej wodę.

Gotuj przez 10 minut/ Varoma/ 1 obr.

Często zadawane pytania

szakszuka thermomix
Szakszuka thermomix
Koszt przygotowania dania
7.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
136 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Szakszuka thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuka thermomix

Szakszuka thermomix, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, to pyszna szakszuka nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z thermomixu. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji, moich zdaniem ta z serem jest najlepsza.

Do przygotowania je będziesz potrzebować podstawowych składników: pomidory z puszki, jajka, czosnek, cebula.

Zatem, jak zrobić szakszukę w thermomixie?

W pierwszej kolejności do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek i olej - 5s/ 5 obr. Duś przez 3 min/120st/1 obr. Następnie dodaj pomidory i przyprawy. Na pokrywę nałóż koszyczek - 6 min/120st/1 obr. Włóż wkład Varoma i wyłóż papier do pieczenia. Wlej masę pomidorową i zrób 4 wgłębienia. Wbij jajka, do naczynia miksującego wlej wodę. Gotuj przez 10 minut/ Varoma/ 1 obr. Nasza pyszna szakszuka jest dobra do spożycia.

Szakszuka będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z serem w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, w jak szybkim czasie możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.

Wartości odżywcze szakszuka thermomix

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
68.15 kcal
136.30 kcal
Białko
4.92 g
9.84 g

Węglowodany w szakszuka thermomix

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.94 g
11.89 g
Węglowodany przyswajalne
4.64 g
9.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
2.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.04 g
6.08 g
Tłuszcze nasycone
1.28 g
2.55 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
3.53 g
Tłuszcze jednonasycone
1.12 g
2.24 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.28 g
Cholesterol
112.11 mg
224.22 mg

Witaminy w przepisie na szakszuka thermomix

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
54.25 µg (mcg)
108.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina C
6.48 mg
12.96 mg
Witamina D
0.60 µg (mcg)
1.21 µg (mcg)
Witamina E
1.01 mg
2.01 mg
Retinol
48.22 µg (mcg)
96.44 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.34 mg
Niacyna
0.72 mg
1.44 mg
Foliany
23.93 µg (mcg)
47.86 µg (mcg)
Beta karoten
70.89 µg (mcg)
141.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szakszuka thermomix

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
145.49 mg
290.99 mg
Potas
227.63 mg
455.26 mg
Wapń
41.14 mg
82.27 mg
Fosfor
83.27 mg
166.55 mg
Magnez
16.29 mg
32.58 mg
Żelazo
1.29 mg
2.58 mg
Cynk
0.58 mg
1.15 mg
Miedź
0.13 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuka thermomix 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuka thermomix

Lista alergenów dla szakszuka thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuka thermomix

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
14.30
Jak oceniasz przepis na szakszuka thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób