Przepis na szakszukę z kiełbasą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, oregano, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i wykrój z nich nasiona. Następnie miąższ pokrój w kostkę.

Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.

Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej chwilę czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj paprykę z kiełbasą i razem smaż.

Po około dwóch minutach dodaj przygotowany miąższ z pomidora. Dopraw solą i pieprzem oraz oregano i ziołami prowansalskimi. Zwiększ ogień i smaż około 5 minut, mieszając.

Na wierzch wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, przykryj patelnie pokrywką i smaż, aż jajka się zetną.

Podawaj posypaną świeżymi ziołami.

Szakszuka z kiełbasą ułożona na czarnym talerzu
Szakszuka z kiełbasą
Koszt przygotowania dania
17.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
254 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Szakszuka z kiełbasą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuce z kiełbasą

Aby wykonać przepis na szakszukę z kiełbasą wystarczą jajka, papryka, pomidory, kiełbasa i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu dają pyszny pomysł na śniadanie na ciepło.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotnym jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednio odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.

Szakszuka z kiełbasą, pomidorami i z papryką to dobry pomysł na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Dlatego polecamy nasz przepis na szakszukę z kiełbasą bogatą w warzywa, dzięki czemu ta potrawa będzie dobra w smaku i niezwykle sycąca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szakszukę z kiełbasą to uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Chorizo nada lekko pikantnego smaku, ale możesz użyć dowolnej kiełbasy do jej wykonania. Na początku podsmaż czosnek na oliwie, po czym dodaj kiełbasę z papryką. Następnie dodaj pomidory i smaż na dużym ogniu, by sok odparował. Wbij jajka, dopraw do smaku i smaż pod przykryciem, aż białko się zetnie.

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu a pyszna szakszuka na stałe zagości na Waszym stole.

Wartości odżywcze szakszuki z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
84.71 kcal
254.13 kcal
Białko
4.54 g
13.63 g

Węglowodany w szakszuce z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
4.08 g
12.23 g
Węglowodany przyswajalne
2.95 g
8.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
3.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.78 g
17.33 g
Tłuszcze nasycone
2.07 g
6.22 g
Tłuszcze nienasycone
3.70 g
11.10 g
Tłuszcze jednonasycone
2.71 g
8.14 g
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
2.96 g
Cholesterol
64.51 mg
193.53 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
83.60 µg (mcg)
250.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Witamina C
40.01 mg
120.04 mg
Witamina D
0.44 µg (mcg)
1.33 µg (mcg)
Witamina E
1.16 mg
3.48 mg
Retinol
22.95 µg (mcg)
68.84 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.43 mg
Niacyna
1.29 mg
3.87 mg
Foliany
26.85 µg (mcg)
80.54 µg (mcg)
Beta karoten
634.26 µg (mcg)
1902.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
126.47 mg
379.40 mg
Potas
235.09 mg
705.28 mg
Wapń
20.07 mg
60.22 mg
Fosfor
69.43 mg
208.28 mg
Magnez
13.37 mg
40.11 mg
Żelazo
0.76 mg
2.27 mg
Cynk
0.57 mg
1.71 mg
Miedź
0.06 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z kiełbasą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z kiełbasą

Lista alergenów dla szakszuki z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuki z kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
360 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 360 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
7 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Kiełbasa chorizo
80 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na szakszukę z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób