Przepis na szakszukę z szynką krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia

Suszone pomidory zalej wrzątkiem i zostaw na 5 minut (żeby zmiękły). Odlej wodę.

Na oleju usmaż pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz cebulę i czosnek drobno posiekane. Dodaj trochę soli i duś pod przykryciem.

Jak wszystko będzie zarumienione, dodaj do smażenia paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, pomidorki pokrojone na 4 części oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

Smaż wszystko pod przykryciem, by nieco zmiękło.

Dodaj przecier pomidorowy i wsyp przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj i zrób wgłębienia na jajka.

Do wgłębienia wbij po jednym jajku (nie zepsuj żółtka).

Posyp wszystko startym na tarce serem mozzarella.

Przykryj patelnię przykrywką i smaż na średnim ogniu do ścięcia białka.

Po usmażeniu posyp danie natką pietruszki.

Często zadawane pytania

Szakszuka z szynką
Szakszuka z szynką
Koszt przygotowania dania
11.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
671 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
27

Szakszuka z szynką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szakszuce z szynką

Smaczna szakszuka z szynką, suszonymi pomidorami oraz mozzarellą to doskonały pomysł na zdrowy i dobry posiłek. Idealna na śniadanie albo na kolację. Przepis na szakszukę z szynką niezwykle syci i dostarczy sporo białka. To prosty przepis na danie o niskiej zawartości węglowodanów. Jest to zdecydowanie dobra propozycja dla osób chorujących na cukrzycę albo insulinooporność. Jak zrobisz szakszukę z szynką, jedz ją bezpośrednio z patelni. Na kolację lub na śniadanie będzie doskonałym pomysłem na odżywcze danie.

Szakszuka z szynką to pyszna propozycja na dietetyczne jedzenie. Szakszuka znana jest jako jajka w pomidorach. Składa się z warzyw, przecieru pomidorowego, jajek, szynki, suszonych pomidorów oraz sera mozzarella. Przepis na szakszukę z szynką robi się bardzo łatwo i szybko. Jajka w pomidorach to dobra propozycja na potrawę, która ma niski indeks glikemiczny. Można podawać ją ze świeżym pieczywem. Będzie pyszna także bez pieczywa. Według tradycji szakszuka z szynką powinna być jedzona z patelni. Najczęściej podaje się ją z żółtkami, które mają płynną konsystencję.

Szybki i lekki pomysł na coś pysznego na śniadania lub na kolacje? Szakszuka z szynką jest prostym przepisem na smaczne rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Jak zrobić szakszukę z szynką? Wcześniej zalej wrzątkiem pomidory suszone. Powinny zmięknąć. Będzie się je lepiej kroiło. Na oleju usmaż pokrojoną szynkę, cebulę, czosnek, paprykę, pomidorki i suszone pomidory. Jak warzywa będą miękkie, dodaj do nich passatę oraz przyprawy i wymieszaj. Do tego przepisu będzie także pasować przyprawa „suszone pomidory” lub zioła toskańskie. Teraz zrób dołki na jajka, a następnie w dołki dodaj po jednej sztuce. Ważne jest, by nie zniszczyć żółtka. Wszystko posyp serem mozzarella i duś pod przykryciem na średnim ogniu. Jak białko się zetnie od razu, przestań gotować. Posyp danie natką pietruszki i jedz. Zamiast pietruszki sprawdzi się także bazylia. Już wiesz, jak zrobić szakszukę z szynką – prosty przepis, który jest pyszny i dietetyczny.

Smażenie potrawy pod przykryciem i na średniej (a nie małej) mocy palnika ma kluczowe znaczenie dla stopnia ścięcia żółtka. Jeśli moc palnika jest zbyt niska, wtedy białko nie zdąży się ściąć, a żółtko będzie już twarde. Zbyt duża moc palnika z kolei sprawi, że warzywa się przypalą.

*W przepisie na szakszukę z szynką można passatę zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być w całości lub krojone.

*Jeżeli nie lubisz żółtka na miękko, smaż danie dłużej. Szakszuka z szynką powinna być smaczna dla Ciebie.

Wartości odżywcze szakszuki z szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(584g)
Energia (kalorie)
115.07 kcal
671.98 kcal
Białko
7.82 g
45.64 g

Węglowodany w szakszuce z szynką

Na 100g
Na porcję
(584g)
Węglowodany
7.04 g
41.11 g
Węglowodany przyswajalne
5.50 g
32.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
9.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(584g)
Tłuszcz
6.62 g
38.69 g
Tłuszcze nasycone
2.88 g
16.84 g
Tłuszcze nienasycone
3.74 g
21.85 g
Tłuszcze jednonasycone
2.64 g
15.40 g
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
6.44 g
Cholesterol
84.48 mg
493.37 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę z szynką

Na 100g
Na porcję
(584g)
Witamina A
65.49 µg (mcg)
382.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
2.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
16.28 mg
95.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
2.46 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.76 mg
4.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
48.78 µg (mcg)
284.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.30 mg
7.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
19.49 µg (mcg)
113.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
190.97 µg (mcg)
1115.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z szynką

Na 100g
Na porcję
(584g)
Sód
181.65 mg
1060.85 mg
Potas
399.21 mg
2331.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
78.25 mg
456.96 mg
Fosfor
135.20 mg
789.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.49 mg
8.73 mg
Cynk
0.99 mg
5.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z szynką 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z szynką

Lista alergenów dla szakszuki z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuki z szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula czerwona
30 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Szynka z indyka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Suszone pomidory
30 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 30 g
Ser Mozzarella
62 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.23
Za 62 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Pomidory koktajlowe
70 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na szakszukę z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób