Szakszuka ze szpinakiem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szakszuka ze szpinakiem i serem feta.
Szakszuka ze szpinakiem
Szakszuka ze szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Zachwyca swoim zielonym kolorem.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 30 min
204 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Papryczka Jalapeno (5 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Sok cytrynowy (10 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szakszukę ze szpinakiem krok po kroku

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i papryczkę jalapeño i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, 6-8 minut. Dodaj czosnek, kolendrę i pozostałe przyprawy smaż, mieszając, przez 1 do 2 minut.

Dodaj szpinak i sok z cytryny na patelnię, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż szpinak będzie bardzo miękki, 7 do 10 minut.

Użyj tylnej części łyżki, aby zrobić cztery płytkie wgłębienia​ na powierzchni szpinaku. Do każdego wbij jajko. Całość przykryj przykrywką i smaż przez kolejne 8 minut.

Jajka przypraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na szakszukę ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat szakszuki ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Zachwyca swoim zielonym kolorem.

Przepis na szakszukę ze szpinakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania w nieco odświeżonej formie, to takie właśnie jest. Szakszuka wykonana z tego przepisu jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. Ma wspaniałą konsystencję, a także przepyszny smak, który zadowoli wszystkich fanów potraw z jajek. To danie jest bardzo proste, ale również niezwykle smakowite.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szakszukę ze szpinakiem, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę ciekawa, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy kilka chwil, by je przyrządzić. To świetny pomysł na urozmaicenie klasycznej wersji smażonych jajek. W tym wydaniu są zdrowsze, a przy tym również smaczniejsze i bardziej kolorowe. Świetnie smakuje podana z tostami, ale także bez dodatków. Robi się ją podobnie do klasycznej wersji, wystarczy tylko wcześniej odpowiednio przygotować szpinak. Choć jest on warzywem kojarzonym bardzo negatywnie i raczej mało lubianym, w takim wydaniu smakuje po prostu wspaniale. Odpowiednia ilość czosnku sprawia, że wcale nie jest mdły czy bez smaku. Do tego dania równie dobrze można wykorzystać świeży szpinak, który wystarczy lekko poddusić. W tym przepisie szakszuka robiona jest ze szpinakiem mrożonym, który jest tani i łatwo dostępny, dzięki temu można po niego sięgać w każdej chwili. Bardzo często znajduje się w domowej spiżarni. Choć może się wydawać, że w wersji mrożonej szpinak ma mniej wartości odżywczych, nie jest to do końca prawda. Mrożenie tylko nieznacznie wpływa na spadek ilości witamin i składników mineralnych, dlatego nie trzeba się wcale go obawiać i śmiało można, sięgać po zamrożone warzywa. W tym wypadku szpinak dodaje całości całkiem sporo substancji prozdrowotnych. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, która wspiera zdrowie układu krwionośnego. Jest też bogaty w chlorofil, zielony barwnik, który dostarcza magnezu, a także jest wspaniałym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed wpływem niekorzystnego działania czynników zewnętrznych.

To doskonały pomysł na zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Szakszuka wychodzi z tej receptury tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Do tego to dobra opcja nawet dla początkujących.

Alergeny w szakszuce ze szpinakiem

Lista alergenów dla szakszuki ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze szakszuki ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja bardzo zdrowa, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
110.49
204.41
Białko (g)
6.87
12.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
3.95
7.31
Węglowodany przyswajalne (g)
2.81
5.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
7.73
14.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
6.86
Tłuszcze nienasycone (g)
4.03
7.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
5.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
1.69
Cholesterol (mg)
119.39
220.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
248.25
459.26
Witamina B6 (mg)
0.22
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.48
Witamina C (mg)
13.77
25.47
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.11
Witamina E (mg)
0.67
1.24
Retinol (µg (mcg))
62.76
116.11
Tiamina (mg)
0.07
0.13
Ryboflawina (mg)
0.32
0.60
Niacyna (mg)
0.47
0.87
Foliany (µg (mcg))
97.38
180.14
Beta karoten (µg (mcg))
2226.66
4119.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
223.11
412.76
Potas (mg)
295.86
547.34
Wapń (mg)
125.74
232.63
Fosfor (mg)
127.11
235.14
Magnez (mg)
38.98
72.11
Żelazo (mg)
1.73
3.19
Cynk (mg)
1.00
1.85
Miedź (mg)
0.09
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki ze szpinakiem 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki ze szpinakiem

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka Jalapeno
5 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 5 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
66.00