Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szakszuka keto krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.

Podduś pomidory przez 5 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Na patelnię dodaj szpinak i podduś jeszcze 3 minuty.

Zrób miejsce w sosie.

Wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem.

Podduś pod przykryciem przez 5 minut.

Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem.

Szakszuka keto podana na małej patelni.
Szakszuka keto - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - szakszuka keto

W skrócie
Kalorii w porcji
400 kcal
Wielkość
jednej porcji
355 g
Indeks glikemiczny
28

Wartości odżywcze szakszuki keto

na 100g gotowej potrawy

Szakszuka keto to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit. Potrawa zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
112.86
400.66
Białko (g)
3.83
13.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
4.04
14.32
Węglowodany przyswajalne (g)
2.94
10.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
3.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
9.22
32.73
Tłuszcze nasycone (g)
1.46
5.17
Tłuszcze nienasycone (g)
7.76
27.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.41
19.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.35
8.35
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.66
300.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
120.91
429.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.30
40.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.62
Retinol (µg (mcg))
36.41
129.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.63
172.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
46.61
165.45
Potas (mg)
230.48
818.21
Wapń (mg)
37.48
133.04
Fosfor (mg)
67.01
237.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.25
71.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
3.55
Cynk (mg)
0.47
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki keto 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce keto

Lista alergenów dla szakszuki keto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat szakszuki keto

Szakszuka keto to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie zawierające niską zawartość węglowodanów. Szakszuka jest syta i da energię na cały poranek. Przepis na keto szakszukę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, pomidory, cebula, szpinak, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić keto szakszukę? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podduś pomidory przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię dodaj szpinak i podduś jeszcze 3 minuty. Zrób miejsce w sosie. Wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem. Podduś pod przykryciem przez 5 minut. Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna szakszuka z pomidorami to bardzo dobry pomysł także na kolację. Jajka duszone są delikatne, a żółtko powinno pozostać lekko płynne. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po usmażeniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki keto

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 mały pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
36.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na szakszuka keto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób