Przepis na szakszuka keto krok po kroku
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Pomidor 500 g 2 duże sztuki
- Jajko 6 szt.
- Szpinak 200 g
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 mały pęczek
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Podduś pomidory przez 5 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj szpinak i podduś jeszcze 3 minuty.
Zrób miejsce w sosie.
Wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem.
Podduś pod przykryciem przez 5 minut.
Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem.
Często zadawane pytania
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka

(liczba kalorii)
Szakszuka keto - cechy przepisu
Więcej o szakszuce keto
Szakszuka keto to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie zawierające niską zawartość węglowodanów. Szakszuka jest syta i da energię na cały poranek. Przepis na keto szakszukę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, pomidory, cebula, szpinak, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, koper.
Jak zrobić keto szakszukę? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podduś pomidory przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię dodaj szpinak i podduś jeszcze 3 minuty. Zrób miejsce w sosie. Wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem. Podduś pod przykryciem przez 5 minut. Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszna szakszuka z pomidorami to bardzo dobry pomysł także na kolację. Jajka duszone są delikatne, a żółtko powinno pozostać lekko płynne. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po usmażeniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze szakszuki keto
Energia i białka
(355g)
Węglowodany w szakszuce keto
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy w przepisie na szakszuka keto
(355g)
Składniki mineralne w przepisie na szakszuka keto
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szakszuce keto
Lista alergenów dla szakszuki keto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko