Przepis na szakszukę klasyczną krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, kolendra świeża
To będzie niezbędne
patelnia mała

W dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek przepuść przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na oleju.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut aż papryka stanie się miękka.

Dodaj pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty.

Łyżką wydrąż 6 miejsc na jajka. Wbij jajka po jednym w każde wgłębienie, ale uważając by żółtko nie zostało uszkodzone.

Przykryj przykrywką patelnię, smaż na średnim ogniu aż białka się zetną. Nie smaż za długo jeśli nie chcesz płynne żółtko – wystarczy tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Zbyt mały ogień sprawi, że danie będzie się długo robiło i żółtko nie będzie płynne.

Na samym końcu posyp całe danie świeżo posiekaną kolendrą.

Szakszuka klasyczna
Szakszuka klasyczna
Koszt przygotowania dania
13.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Szakszuka klasyczna - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Szakszuce klasycznej

Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie podaje się także ze świeżą kolendrą. Jest to prosty przepis na jajka sadzone (lub duszone) w sosie pomidorowym. Jako dodatek do dania wykorzystaj świeżą bagietkę.

Szakszuka klasyczna to danie w pełni wegetariańskie.

Wartości odżywcze Szakszuki klasycznej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kalorie)
89.52 kcal
299.89 kcal
Białko
5.12 g
17.14 g

Węglowodany w szakszuce klasycznej

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany
5.94 g
19.89 g
Węglowodany przyswajalne
4.69 g
15.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
4.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz
5.28 g
17.69 g
Tłuszcze nasycone
1.50 g
5.04 g
Tłuszcze nienasycone
3.78 g
12.65 g
Tłuszcze jednonasycone
2.54 g
8.52 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
4.13 g
Cholesterol
122.76 mg
411.25 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę klasyczną

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A
85.18 µg (mcg)
285.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
23.17 mg
77.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
2.21 µg (mcg)
Witamina E
1.36 mg
4.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
52.80 µg (mcg)
176.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.77 mg
2.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.28 µg (mcg)
94.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
349.91 µg (mcg)
1172.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę klasyczną

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód
128.79 mg
431.45 mg
Potas
269.29 mg
902.12 mg
Wapń
30.77 mg
103.08 mg
Fosfor
89.41 mg
299.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.09 mg
53.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.39 mg
4.65 mg
Cynk
0.63 mg
2.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Szakszuki klasycznej 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Szakszuce klasycznej

Lista alergenów dla Szakszuki klasycznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Szakszuki klasycznej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Przecier pomidorowy z solą
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na szakszukę klasyczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób