Szakszuka
-
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie …
20 min łatwy 3 299 kcal -
Szakszuka po meksykańsku
Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, …
30 min łatwy 2 528 kcal -
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie …
10 + 15 min łatwy 2 240 kcal
Szakszuka - przepisy
-
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser …
30 min łatwy 2 510 kcal -
Szakszuka ze szpinakiem
Szakszuka ze szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Zachwyca swoim …
10 + 30 min łatwy 4 204 kcal -
Szakszuka z fetą
Szakszuka z fetą to wspaniały pomysł na niezwykle aromatyczne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na leniwe niedziele. Jest smaczna, a …
10 + 40 min łatwy 4 223 kcal -
Szakszuka fit
Szakszuka fit to doskonały wybór dla wszystkich miłośników dań na bazie jajek, którzy szukają bardziej dietetycznej wersji. Ta z przepisu …
5 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Szakszuka z papryką
Szakszuka z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Szakszuka to danie kuchni izraelskiej można je …
10 + 20 min łatwy 4 418 kcal -
Szakszuka z pomidorami z puszki
Szakszuka z pomidorami z puszki to doskonała opcja dla wszystkich osób, które poszukują ciekawego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny. …
10 + 15 min łatwy 4 196 kcal
-
Szakszuka z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 214 kcal -
Szakszuka z kiełbasą
Aby wykonać przepis na szakszukę z kiełbasą wystarczą jajka, papryka, pomidory, kiełbasa i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu …
10 + 20 min łatwy 2 254 kcal -
Szakszuka z pieczarkami
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 -
Szakszuka z chorizo
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi to pyszne danie, nie …
10 + 15 min łatwy 1 391 kcal -
Szakszuka z cukinią
Szybki pomysł na coś smacznego na śniadanie z jajkami? Szakszuka z cukinią, boczkiem i warzywami jest pyszna, a dodatkowo jest …
25 min łatwy 1 732 kcal
-
Szakszuka z szynką
Smaczna szakszuka z szynką, suszonymi pomidorami oraz mozzarellą to doskonały pomysł na zdrowy i dobry posiłek. Idealna na śniadanie albo …
25 min łatwy 1 671 kcal -
Szakszuka z ciecierzycą
Ciecierzyca konserwowa dobrze sprawdzi się jako dodatek do pożywnej potrawy z pomidorami i jajkami. Szakszuka z ciecierzycą jest pyszna, zdrowa …
25 min łatwy 1 433 kcal -
Szakszuka z awokado
Szakszuka z awokado to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się zarówno na …
20 min łatwy 2 524 kcal -
Szakszuka z jarmużem
Szakszuka z jarmużem to bardzo dobry pomysł na najlepsze śniadanie. Połączenie jajek i jarmużu na śniadanie zapewni Ci energię na …
10 + 20 min łatwy 3 454 kcal -
Szakszuka z tofu
Szakszuka z tofu to bardzo dobry pomysł na pyszne danie bez dodatku mięsa. Szakszukę podać można na śniadanie oraz kolację. …
10 + 20 min łatwy 4 329 kcal -
Zielona szakszuka
Ten przepis na szakszukę budzi furrorę wśród osób, które do tej pory za szpinakiem nie przepadały. Najlepiej w tym daniu …
20 min łatwy 2 405 kcal
-
Szakszuka keto
Szakszuka keto to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie zawierające niską zawartość węglowodanów. Szakszuka jest syta i da energię na cały …
10 + 15 min łatwy 4 400 kcal -
Szakszuka z fasolą
Szakszuka z fasolą i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 2 368 kcal -
Szakszuka thermomix
Szakszuka thermomix, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, to pyszna szakszuka …
15 + 15 min łatwy 2
Szakszuka - co to jest?
Szakszuka czyli inaczej potrawa z pomidorów i jajek. Szakszuka jest to bardzo prosty przepis, te danie w ostatnich czasach staje się coraz bardziej znane w Polsce. Przedstawiam kilka propozycji jak można przygotować te przepyszne danie. Potrawa ta idealnie pasuje na śniadanie lub na kolację. Jest niezwykle sycąca i smaczna. Jeśli zrobisz raz na pewno do niej będziesz powracać. Należy do szybkich i prostych przepisów, więc nie wahaj się i przygotuj ją już teraz. Spróbuj różnych wersji szakszuki: klasyczna, z mozzarellą, z serem feta ze szpinakiem oraz po meksykańsku.
Najlepsze przepisy na szakszukę - sprawdź polecane przepisy!
Szakszuka czyli inaczej potrawa z pomidorów i jajek. Szakszuka jest to bardzo prosty przepis, te danie w ostatnich czasach staje się coraz bardziej znane w Polsce. Przedstawiam kilka propozycji jak można przygotować te przepyszne danie. Potrawa ta idealnie pasuje na śniadanie lub na kolację. Jest niezwykle sycąca i smaczna. Jeśli zrobisz raz na pewno do niej będziesz powracać. Należy do szybkich i prostych przepisów, więc nie wahaj się i przygotuj ją już teraz. Spróbuj różnych wersji szakszuki: klasyczna, z mozzarellą, z serem feta ze szpinakiem oraz po meksykańsku.
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie podaje się także ze świeżą kolendrą. Jest to prosty przepis na jajka sadzone (lub duszone) w sosie pomidorowym. Jako dodatek do dania wykorzystaj świeżą bagietkę.
Szakszuka klasyczna to danie w pełni wegetariańskie.
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser burrata, który jest bardzo kremowy w środku i nadaje aksamitną konsystencję. Dodatek sera jest fajnym urozmaiceniem posiłku.
Tutaj fajnie sprawdzi się przyprawa do szakszuki. Zamiast pomidorów w puszce można dodać passatę pomidorową. Tę wersję przepisu na szakszukę podkręci przypieczony tost z masłem ziołowym.
Zielona szakszuka
Ten przepis na szakszukę budzi furrorę wśród osób, które do tej pory za szpinakiem nie przepadały. Najlepiej w tym daniu sprawdzi się szpinak świeży. Szpinak mrożony też będzie okej. Dzięki serowi feta oraz suszonym pomidorom nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw, ponieważ ser feta jest sam w sobie słony, a suszone pomidory mają nieziemsko pasujący do tej kompozycji smakowej aromat. Dodatek boczku sprawia, że danie jest przepyszne i nawet niejadek zje ze smakiem tę oryginalną potrawę.
Szakszuka po meksykańsku
Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, które przepadają za kuchnią meksykańską to musisz spróbować tej wersji! Idealna kompozycja sosu pomidorowego z fasolą czerwoną i kukurydzą, do tego ciągnący ser i szczypiorek. Jest to oczywiście kwestia gustu i nie jest koniecznością dodanie ostrych przypraw. Przepis na szakszukę po meksykańsku z reguły powinien być nieco ostrzejszy niż tradycyjny, więc warto dodać pikanterii i użyć marynowanych papryczek ostrych. Idealnym dodatkiem do tego prostego przepisu na jajka z pomidorami z puszki będą grzanki z pieczywa tostowego zarumienione na patelni posmarowane guacamole.
Szakszuka jest oryginalnym sposobem podania jajek, ponieważ jest to potrawa z pomidorów i jajek. Ta potrawa z pomidorami i jajkami nazywana szakszuką wywodzi się z Tunezji. Szakszuka to prościej ujmując rodzaj dania, które powstaje z jajek sadzonych. By przygotować szakszukę potrzebne są jajka, przecier pomidorowy, świeże pomidory lub pomidory z puszki, warzywa oraz ulubione dodatki. Co ciekawe – oryginalny sposób podania szakszuki polega na podaniu jej na patelni. Zjadać również powinno się ją prosto z patelni. W Polsce szakszuka ma coraz więcej zwolenników i coraz więcej osób próbuje przygotować te przepyszne, zdrowe, lekkie i kolorowe danie.
Szakszuka jest oryginalnym sposobem podania jajek, ponieważ jest to potrawa z pomidorów i jajek. Ta potrawa z pomidorami i jajkami nazywana szakszuką wywodzi się z Tunezji. Szakszuka to prościej ujmując rodzaj dania, które powstaje z jajek sadzonych. By przygotować szakszukę potrzebne są jajka, przecier pomidorowy, świeże pomidory lub pomidory z puszki, warzywa oraz ulubione dodatki. Co ciekawe – oryginalny sposób podania szakszuki polega na podaniu jej na patelni. Zjadać również powinno się ją prosto z patelni. W Polsce szakszuka ma coraz więcej zwolenników i coraz więcej osób próbuje przygotować te przepyszne, zdrowe, lekkie i kolorowe danie.
Szakszukę je się przeważnie na śniadania lub kolacje, rzadziej do obiadu. Często te danie powstaje z produktów, które zawsze (lub prawie zawsze) są w lodówce dlatego produkty nie są wymyślne a raczej zwyczajne. Jeśli nie wiesz co zjeść na śniadanie to spróbuj ten oryginalny przepis.
Szakszuka jest bardzo prostym przepisem. Można przygotowywać ją na wiele różnych sposobów, dodawać różne rodzaje przypraw, serów, mięsa, warzyw. W sklepie spotkać można nawet przyprawę do szakszuki. Przyprawa do szakszuki składa się z pomidorów suszonych, kminu, chilli, słodkiej oraz wędzonej papryki i czosnku. Te wszystkie przyprawy stosuje się do zrobienia tej potrawy z pomidorami i jajkami. Można spokojnie wykorzystać tę przyprawę do szakszuki i dodatkowo wedle potrzeby dodać odpowiednie przyprawy by poprawić smak według swoich preferencji smakowych.
By zrobić idealne danie należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim jeśli zależy Ci, by jajko miało płynne żółtko należy potrawę dusić pod przykryciem na średnim ogniu – tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Jeśli szakszukę będziesz dusić na minimalnym ogniu istnieje bardzo duże ryzyko, że czas obróbki będzie zbyt długi i żółtko będzie całkowicie ścięte. Zaleca się dusić tak jajka przez około 3 minuty, ale najlepiej sugerować się właśnie tym czy białko pozostało ścięte, a żółtko przy naciśnięciu jest elastyczne.
Najlepszym dodatkiem do szakszuki jest świeże pieczywo. Idealnym rozwiązaniem jest przypieczona bagietka na przykład podawana z masłem czosnkowym bądź z pesto zielonym (ze szpinaku lub bazylii) albo z pesto czerwonym (z pomidorów). Bardzo dobrze pasuje dodatek guacamole (pasty z awokado) jako smarowidło do pieczywa albo hummusu (pasta z ciecierzycy).
Danie jakim jest szakszuka jest świetnym rozwiązaniem dla osób ograniczających kilokalorie, z tego względu, że całe danie jest stosunkowo niskokaloryczne o wysokiej objętości. Ponadto w tej potrawie jest bardzo duża zawartość likopenu – przeciwutleniacza, któremu zawdzięcza się rolę obrony przed wolnymi rodnikami. Taki posiłek jest więc jak najbardziej wskazany w menu. Cała potrawa jest lekkostrawna. Jeśli ograniczasz mięso najlepszą alternatywą do zastąpienia mięsa jest wykorzystanie tofu lub nasion roślin strączkowych. Na rynku są dostępne również wegańskie zamienniki mięsa, które produkowane są przy użyciu produktów roślinnych. Wybór wegańskich produktów roślinnych jest zatem równie dobrą opcją jeśli w swojej codziennej diecie ograniczasz lub eliminujesz mięso. Warto do szakszuki po skończeniu obróbki cieplnej dodać posiekane orzechy, ziarna czy nasiona. Wzbogaci to smak, jak również dostarczy cenne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle cenne składniki potrzebne do odpowiedniej pracy organizmu. Problem ze zbyt niską podażą warzyw w menu to bardzo częsty problem, zarówno wśród dzieci, młodzieży, osób dorosłych czy starszych. Jeśli należysz do tych osób taki sposób podania zachęca swoim wyglądem, ponieważ dodając świeże zioła czy ser powstaje przepiękna kompozycja, która kusi by ją spróbować.