Szakszuka

szakszuka

Szakszuka czyli inaczej potrawa z pomidorów i jajek. Szakszuka jest to bardzo prosty przepis, te danie w ostatnich czasach staje się coraz bardziej znane w Polsce. Przedstawiam kilka propozycji jak można przygotować te przepyszne danie. Potrawa ta idealnie pasuje na śniadanie lub na kolację. Jest niezwykle sycąca i smaczna. Jeśli zrobisz raz na pewno do niej będziesz powracać. Należy do szybkich i prostych przepisów, więc nie wahaj się i przygotuj ją już teraz. Spróbuj różnych wersji szakszuki: klasyczna, z mozzarellą, z serem feta ze szpinakiem oraz po meksykańsku.

Szakszuka - polecane przepisy

Szakszuka - pozostałe przepisy

Najlepsze przepisy na szakszukę - sprawdź polecane przepisy!

Szakszuka czyli inaczej potrawa z pomidorów i jajek. Szakszuka jest to bardzo prosty przepis, te danie w ostatnich czasach staje się coraz bardziej znane w Polsce. Przedstawiam kilka propozycji jak można przygotować te przepyszne danie. Potrawa ta idealnie pasuje na śniadanie lub na kolację. Jest niezwykle sycąca i smaczna. Jeśli zrobisz raz na pewno do niej będziesz powracać. Należy do szybkich i prostych przepisów, więc nie wahaj się i przygotuj ją już teraz. Spróbuj różnych wersji szakszuki: klasyczna, z mozzarellą, z serem feta ze szpinakiem oraz po meksykańsku.

Szakszuka klasyczna

Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie podaje się także ze świeżą kolendrą. Jest to prosty przepis na jajka sadzone (lub duszone) w sosie pomidorowym. Jako dodatek do dania wykorzystaj świeżą bagietkę.

Szakszuka klasyczna to danie w pełni wegetariańskie.

Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella

By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser burrata, który jest bardzo kremowy w środku i nadaje aksamitną konsystencję. Dodatek sera jest fajnym urozmaiceniem posiłku.

Tutaj fajnie sprawdzi się przyprawa do szakszuki. Zamiast pomidorów w puszce można dodać passatę pomidorową. Tę wersję przepisu na szakszukę podkręci przypieczony tost z masłem ziołowym.

Zielona szakszuka

Ten przepis na szakszukę budzi furrorę wśród osób, które do tej pory za szpinakiem nie przepadały. Najlepiej w tym daniu sprawdzi się szpinak świeży. Szpinak mrożony też będzie okej. Dzięki serowi feta oraz suszonym pomidorom nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw, ponieważ ser feta jest sam w sobie słony, a suszone pomidory mają nieziemsko pasujący do tej kompozycji smakowej aromat. Dodatek boczku sprawia, że danie jest przepyszne i nawet niejadek zje ze smakiem tę oryginalną potrawę.

Szakszuka po meksykańsku

Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, które przepadają za kuchnią meksykańską to musisz spróbować tej wersji! Idealna kompozycja sosu pomidorowego z fasolą czerwoną i kukurydzą, do tego ciągnący ser i szczypiorek. Jest to oczywiście kwestia gustu i nie jest koniecznością dodanie ostrych przypraw. Przepis na szakszukę po meksykańsku z reguły powinien być nieco ostrzejszy niż tradycyjny, więc warto dodać pikanterii i użyć marynowanych papryczek ostrych. Idealnym dodatkiem do tego prostego przepisu na jajka z pomidorami z puszki będą grzanki z pieczywa tostowego zarumienione na patelni posmarowane guacamole.

Szakszuka jest oryginalnym sposobem podania jajek, ponieważ jest to potrawa z pomidorów i jajek. Ta potrawa z pomidorami i jajkami nazywana szakszuką wywodzi się z Tunezji. Szakszuka to prościej ujmując rodzaj dania, które powstaje z jajek sadzonych. By przygotować szakszukę potrzebne są jajka, przecier pomidorowy, świeże pomidory lub pomidory z puszki, warzywa oraz ulubione dodatki. Co ciekawe – oryginalny sposób podania szakszuki polega na podaniu jej na patelni. Zjadać również powinno się ją prosto z patelni. W Polsce szakszuka ma coraz więcej zwolenników i coraz więcej osób próbuje przygotować te przepyszne, zdrowe, lekkie i kolorowe danie.

Szakszuka jest oryginalnym sposobem podania jajek, ponieważ jest to potrawa z pomidorów i jajek. Ta potrawa z pomidorami i jajkami nazywana szakszuką wywodzi się z Tunezji. Szakszuka to prościej ujmując rodzaj dania, które powstaje z jajek sadzonych. By przygotować szakszukę potrzebne są jajka, przecier pomidorowy, świeże pomidory lub pomidory z puszki, warzywa oraz ulubione dodatki. Co ciekawe – oryginalny sposób podania szakszuki polega na podaniu jej na patelni. Zjadać również powinno się ją prosto z patelni. W Polsce szakszuka ma coraz więcej zwolenników i coraz więcej osób próbuje przygotować te przepyszne, zdrowe, lekkie i kolorowe danie.

Szakszukę je się przeważnie na śniadania lub kolacje, rzadziej do obiadu. Często te danie powstaje z produktów, które zawsze (lub prawie zawsze) są w lodówce dlatego produkty nie są wymyślne a raczej zwyczajne. Jeśli nie wiesz co zjeść na śniadanie to spróbuj ten oryginalny przepis.

Szakszuka jest bardzo prostym przepisem. Można przygotowywać ją na wiele różnych sposobów, dodawać różne rodzaje przypraw, serów, mięsa, warzyw. W sklepie spotkać można nawet przyprawę do szakszuki. Przyprawa do szakszuki składa się z pomidorów suszonych, kminu, chilli, słodkiej oraz wędzonej papryki i czosnku. Te wszystkie przyprawy stosuje się do zrobienia tej potrawy z pomidorami i jajkami. Można spokojnie wykorzystać tę przyprawę do szakszuki i dodatkowo wedle potrzeby dodać odpowiednie przyprawy by poprawić smak według swoich preferencji smakowych.

By zrobić idealne danie należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim jeśli zależy Ci, by jajko miało płynne żółtko należy potrawę dusić pod przykryciem na średnim ogniu – tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Jeśli szakszukę będziesz dusić na minimalnym ogniu istnieje bardzo duże ryzyko, że czas obróbki będzie zbyt długi i żółtko będzie całkowicie ścięte. Zaleca się dusić tak jajka przez około 3 minuty, ale najlepiej sugerować się właśnie tym czy białko pozostało ścięte, a żółtko przy naciśnięciu jest elastyczne.

Najlepszym dodatkiem do szakszuki jest świeże pieczywo. Idealnym rozwiązaniem jest przypieczona bagietka na przykład podawana z masłem czosnkowym bądź z pesto zielonym (ze szpinaku lub bazylii) albo z pesto czerwonym (z pomidorów). Bardzo dobrze pasuje dodatek guacamole (pasty z awokado) jako smarowidło do pieczywa albo hummusu (pasta z ciecierzycy).

Danie jakim jest szakszuka jest świetnym rozwiązaniem dla osób ograniczających kilokalorie, z tego względu, że całe danie jest stosunkowo niskokaloryczne o wysokiej objętości. Ponadto w tej potrawie jest bardzo duża zawartość likopenu – przeciwutleniacza, któremu zawdzięcza się rolę obrony przed wolnymi rodnikami. Taki posiłek jest więc jak najbardziej wskazany w menu. Cała potrawa jest lekkostrawna. Jeśli ograniczasz mięso najlepszą alternatywą do zastąpienia mięsa jest wykorzystanie tofu lub nasion roślin strączkowych. Na rynku są dostępne również wegańskie zamienniki mięsa, które produkowane są przy użyciu produktów roślinnych. Wybór wegańskich produktów roślinnych jest zatem równie dobrą opcją jeśli w swojej codziennej diecie ograniczasz lub eliminujesz mięso. Warto do szakszuki po skończeniu obróbki cieplnej dodać posiekane orzechy, ziarna czy nasiona. Wzbogaci to smak, jak również dostarczy cenne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle cenne składniki potrzebne do odpowiedniej pracy organizmu. Problem ze zbyt niską podażą warzyw w menu to bardzo częsty problem, zarówno wśród dzieci, młodzieży, osób dorosłych czy starszych. Jeśli należysz do tych osób taki sposób podania zachęca swoim wyglądem, ponieważ dodając świeże zioła czy ser powstaje przepiękna kompozycja, która kusi by ją spróbować.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto