Przepis na szakszukę z fetą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, kmin rzymski
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj posiekane cebulę i paprykę i smaż przez około 15 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.

Wlej pomidory, dodaj kmin, ostrą paprykę i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś, aż sos pomidorowy zgęstnieje, około 10-15 minut. Dodaj pokruszony ser feta.

W sosie zrób 4 małe dziury. Delikatnie wbij jajka na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i gotuj 8 minut.

Udekoruj świeżą kolendrą.

Często zadawane pytania

Szakszuka z fetą i kolendrą.
szakszuka z fetą
Koszt przygotowania dania
209.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
34

Szakszuka z fetą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szakszuce z fetą

Szakszuka z fetą to wspaniały pomysł na niezwykle aromatyczne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na leniwe niedziele. Jest smaczna, a przy tym niezwykle sycąca.

Przepis na szakszukę z fetą to świetny pomysł na urozmaicenie klasycznej wersji smażonych jajek. W tym wydaniu są zdrowsze, a przy tym również smaczniejsze i bardziej kolorowe. Idealnie nadają się na zdrowy i sycący posiłek dla całej rodziny ze względu na duży dodatek pysznego sera i pomidorów. Świetnie smakuje podana z tostami, ale także bez dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szakszukę z fetą, która będzie niezwykle smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana to ten przepis przypadnie ci do gustu. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej i pożywnej potrawy z kilku składników i w bardzo krótkim czasie. Szakszuka z tego przepisu jest idealnym wyborem dla wszystkich zabieganych osób, którym brakuje pomysłu na pyszne śniadanie czy kolację. To dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne potrawy. W tej wersji świeżości nadaje całości dodatek szczypiorku. Warto dodać go naprawdę sporo, by danie przeszło jego smakiem. Szczypiorek choć ostry, nie powoduje zbyt dużej pikantności potrawy, dlatego nie trzeba się ograniczać w jego używaniu. Całość posypuje się serem typu feta, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale też dostarcza dodatkowej dawki białka, dzięki czemu ta potrawa jest idealnym wyborem dla miłośników śniadań białkowo-tłuszczowych. Najlepiej sprawdzi się ten o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu nie dostarcza zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealnie zrobić ją z pomidorami z puszki, które nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Najlepiej wybrać te od razu pokrojone. Pomidory poddane obróbce termicznej są wspaniałym źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni serce i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych.

To danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Jest pyszne, głównie ze względu na naprawdę dużą ilość ziół i przypraw. Można znaleźć w niej kmin, szczypiorek i kolendrę, które razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. To dobre rozwiązanie dla miłośników dań z jajek.

Wartości odżywcze szakszuki z fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kalorie)
83.48 kcal
223.73 kcal
Białko
4.62 g
12.37 g

Węglowodany w szakszuce z fetą

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany
5.66 g
15.16 g
Węglowodany przyswajalne
4.25 g
11.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
3.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz
5.07 g
13.59 g
Tłuszcze nasycone
2.31 g
6.20 g
Tłuszcze nienasycone
2.76 g
7.39 g
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
5.64 g
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
1.75 g
Cholesterol
81.61 mg
218.73 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę z fetą

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A
89.45 µg (mcg)
239.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.56 mg
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina C
32.15 mg
86.17 mg
Witamina D
0.42 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Witamina E
1.31 mg
3.52 mg
Retinol
41.47 µg (mcg)
111.13 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.54 mg
Niacyna
0.80 mg
2.13 mg
Foliany
30.07 µg (mcg)
80.60 µg (mcg)
Beta karoten
516.57 µg (mcg)
1384.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z fetą

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód
183.46 mg
491.67 mg
Potas
218.27 mg
584.95 mg
Wapń
67.38 mg
180.57 mg
Fosfor
87.53 mg
234.59 mg
Magnez
15.67 mg
41.99 mg
Żelazo
1.07 mg
2.86 mg
Cynk
0.67 mg
1.78 mg
Miedź
0.10 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z fetą 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z fetą

Lista alergenów dla szakszuki z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania szakszuki z fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser Feta
80 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Kolendra świeża
35 g
5.50
Za 1.0 g
Liczba opakowań 35
192.50
Za 35 g
Koszt składników
243.30
Jak oceniasz przepis na szakszukę z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób