Wyróżnione przepisy kuchni arabskiej
-
Harira
Harira to pyszna i bardzo aromatyczna zupa, która pozwala przemycić odrobinę orientu do swojej kuchni. Smakuje naprawdę wspaniale i jest …
15 + 35 min łatwy 6 189 kcal -
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal -
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser …
30 min łatwy 2 510 kcal -
Tahina
Najlepsze, co można zrobić z ziaren sezamu to tahina. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tahinę, poznaj ten prosty przepis. Potrzebny …
20 min łatwy 1 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
Pozostałe przepisy kuchni arabskiej
-
Kofty z grilla
Kofty z grilla, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już …
60 + 15 min łatwy 10 -
Szakszuka z fetą
Szakszuka z fetą to wspaniały pomysł na niezwykle aromatyczne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na leniwe niedziele. Jest smaczna, a …
10 + 40 min łatwy 4 223 kcal -
Szakszuka fit
Szakszuka fit to doskonały wybór dla wszystkich miłośników dań na bazie jajek, którzy szukają bardziej dietetycznej wersji. Ta z przepisu …
5 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Kuskus z kalafiorem
Kasza kuskus to produkt, z którego możemy przygotować wiele dań obiadowych, słodkich potraw, a także dużo sałatek. Sałatki z kuskusem …
15 + 10 min łatwy 4 471 kcal -
Kuskus na słodko
Znana nam już kasza kuskus jest głównie przygotowywana w wersji wytrawnej, podaje się ją na ciepło do dań obiadowych lub …
15 + 7 min łatwy 2 441 kcal -
Kuskus po arabsku
Kuskus po arabsku to świetny pomysł na błyskawiczny lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia, który da Ci energię do …
10 min łatwy 2 234 kcal
-
Ryż po arabsku
Prosty przepis na ryż po arabsku, który nie tylko jest smaczny i szybki ale jest to także dobry pomysł na …
20 + 30 min łatwy 4 171 kcal -
Kurczak po arabsku
Kurczak po arabsku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej czasu …
20 + 15 min łatwy 2 208 kcal -
Shoarma
Shoarma to pyszne danie kuchni bliskowschodniej. Zwykle spożywana w restauracjach, jednak jest to tak łatwa potrawa, że spokojnie można zrobić …
30 + 15 min łatwy 3 636 kcal -
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
Nie masz pod ręką tahini? Nic nie szkodzi. Bez tahini również uda się zrobić dobry hummus z suszonymi pomidorami i …
5 min łatwy 8 94 kcal
-
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami w wersji tradycyjnej to super propozycja na pyszną pastę na kanapki. Zrób koniecznie taką zdrową pastę …
5 min łatwy 10 92 kcal -
Sałatka tabule
Sałatka tabule jest to sałatka wywodząca się z kuchni arabskiej, nazywana jest czasem jako sałatka libańska lub sałatka syryjska. Jest …
20 + 20 min łatwy 4 175 kcal -
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
Przepyszna sałatka z tofu, kaparami i kukurydzą ze znakomitymi tostami z hummusem i mozzarellą to posiłek niezwykle odżywczy. Pełny smaku …
15 min łatwy 4 379 kcal -
Sałatka z kuskus i kurczakiem
Sałatka z kuskus i kurczakiem to doskonała propozycja na przystawkę na imprezy rodzinne czy ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również …
35 min łatwy 4 270 kcal -
Sałatka z kuskusem i szynką
Sałatka z kuskusem i szynką to doskonała propozycja na pyszne przystawkę na imprezy z rodziną i ze znajomymi. Sałatka świetnie …
15 + 15 min łatwy 2 339 kcal -
Sałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem to dobry i szybki pomysł na wspaniały posiłek. Sałatka ta pięknie się prezentuje i zaskakuje mnogością barw …
20 min łatwy 4 357 kcal
-
Sałatka z kuskusem i fetą
Sałatka z kuskusem i fetą to pyszny pomysł na szybki i sycący posiłek. Sprawdzi się jako lunch lub lekka kolacja. …
20 min łatwy 4 411 kcal -
Mięso mielone z grilla
Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest mięso mielone z grilla według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą …
15 + 20 min łatwy 6 285 kcal -
Sałatka z kuskus i tuńczykiem
Sałatka z kuskus i tuńczykiem będzie miłą odmianą dla osób, którym przejadła się popularna wersja z ryżem. Jest bardziej egzotyczna …
15 min łatwy 2 510 kcal -
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie …
20 min łatwy 3 299 kcal
-
Sos do shoarmy
Sos do shoarmy to obowiązkowy dodatek, który wzbogaca pyszną shoarmą w dodatkowe smaki. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze …
10 min łatwy 1 -
Sos arabski
Sos arabski jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz tylko majonezu, ostrego ketchupu i kilku przypraw. Świetnie sprawdzi się do mięs …
5 min łatwy 1 -
Hummus z oliwkami
Hummus z oliwkami to doskonała propozycja na pyszną pastę do chleba i nie tylko. Pasta z ciecierzycy i oliwek do …
15 + 30 min łatwy 6 292 kcal -
Humus z soczewicy
Humus z soczewicy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek i świeżych warzyw. Humus można spożywać na wiele sposobów, …
10 + 30 min łatwy 5 -
Masa kokosowa
Masa kokosowa na mleku to świetny dodatek do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako masa na biszkopt, do …
15 min łatwy 5 288 kcal -
Hummus
Hummus to dip, sos, czy pasta przygotowana z ciecierzycy, z tahini, oleju lub oliwy, soku cytryny i przypraw. Składniki są …
780 + 30 min łatwy 12 75 kcal
-
Masło z awokado
Masło z awokado to świetna alternatywa i zdrowy zamiennik, który śmiało można wykorzystywać zamiast masła lub margaryny na kanapki. Pasta …
15 min łatwy 1 217 kcal -
Chleb arabski
Chleb arabski, po arabsku nazywany khobez to dobrze znany większości z nas, tradycyjny arabski chlebek pita, który często można spotkać …
15 + 10 min średni 8 258 kcal
Kuchnia arabska - opis, tradycyjne potrawy, przepisy, ciekawostki
Orientalna kuchnia arabska, to zupełnie coś innego niż kuchnia polska czy kuchnia belgijska. Oprócz hummusu, dania arabskie są bardzo mało znane. Mało kto wie, że tradycyjny kebab to danie tureckie, a nie arabskie. Warto poznać przepisy kuchni arabskiej, gdyż są smaczne i zdrowe, a przede wszystkim nie tuczące. Przedstawiamy tradycyjne dania arabskie z ryżu, mięsa i roślin strączkowych. Poznaj arabskie zupy, przystawki i przekąski.
Jak kształtowała się kuchnia arabska
Arabskie tradycje kulinarne sięgają swoim wpływem do Afryki Północnej, przez Egipt i Bliski Wschód do Kaukazu i Persji. Z kuchnią arabską nierozerwalnie łączy się tradycja muzułmańska, która zawiera reguły dotyczące jedzenia. Tradycja muzułmańska zakazuje spożywania wieprzowiny, picia alkoholu oraz ma znaczny wpływ na zwyczaje i przepisy kulinarne oraz na etykietę zachowania przy stole.
Wspólna religia muzułmańska sprawia, że z kuchnią arabską silnie połączone są takie tradycje kulinarne, jak kuchnia bliskowschodnia, kuchnia syryjska oraz kuchnia turecka, czyli niekoniecznie arabskie. Z racji wyznania kuchnia turecka nosi wpływy kuchni arabskiej. Na arabskie dania i przepisy silny wpływ ma klimat północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, dlatego też kuchnia ta kieruje się innymi zasadami, niż kuchnia północnej Europy, na przykład kuchnia belgijska. Znacznie bliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej.
Arabowie byli nomadami wypasającym owce i bydło. Podstawą żywienia jest mięso: wołowina, baranin i drób. Natomiast węglowodanów dostarcza ryż, kasze kuskus i bulgar. Ziemniaków nie jada się do obiadu, lecz raczej dodaje do sałatek. Ważnym składnikiem diety są strączkowe, przede wszystkim ciecierzyca.
Prawdziwa kuchnia arabska nie może się obyć się bez chleba, oliwek, oliwy z oliwek oraz pasty sezamowej. Chleb występuje pod różnymi postaciami, najczęściej jako płaskie chlebki pita, który macza się w oliwie. Oliwki podaje się do każdego posiłku jako rodzaj przekąski. Natomiast oliwa z oliwek dodawana jest do wielu dań i sałatek.
W kuchni arabskiej stosuje się liczne orientalne przyprawy, niegdyś przywożone z różnych stron świata. Arabskie przepisy zawierają takie przyprawy jak: sumak, kardamon, kumin, goździki, gałka muszkatołowa i wiele innych. Podstawową mieszanką przypraw jest harisa, czyli pikantna pasta na bazie chili i czosnku. Harissę dodaje się do potraw z ryżu, z kuskusu i mięsnych. Prawdziwa kuchnia arabska wymaga także pasty sezamowej tahini, która stanowi składnik hummusu. Natomiast melasy owocowe używane są do wyrobu słodyczy i deserów.
Podstawowym napojem jest herbata. Słodką herbatę pije się do każdego posiłku. Arabowie uwielbiają także kawę, której przyrządzanie łączy się z celebrowaniem i delektowaniem się. Jak w każdej kuchni orientalnej, w kuchni arabskiej mamy ogromną ilość słodkości i deserów.
Tradycyjne potrawy kuchni orientalnej
Arabskie dania z różnych regionów
Z racji dużego obszaru jaki obejmuje kuchnia arabska, występują w niej spore różnice. Kuchnia bliskowschodnia opiera się na warzywach, owocach, oliwkach i produktach zbożowych. Kuchnia Lewantu, czyli kuchnia syryjska, libańska czy palestyńska, oferuje głównie potrawy ze świeżych warzyw i owoców. Wszechobecnie są także oliwki i aromatyczne przyprawy. Duże znaczenia mają rośliny strączkowe, jak soczewica, bób, bobik, cieciorka, jak również kasza bulgur.
Kuchnia arabska w Afryce Północnej ulega wpływom kuchni śródziemnomorskiej. Tu również obecne są świeże warzywa, owoce, oliwki i warzywa strączkowe. Charakterystyczną cechą tego regionu są ostre przyprawy. Właśnie z Maghrebu pochodzi mieszkanka harrisa. Wpływy obu tych tradycji mieszają się w Egipcie, gdzie królują dania wegetariańskie. Mięsa jada się mało z uwagi na ceny.
W krajach Zatoki Perskiej jada się głównie mięso i przetwory mleczne, gdyż klimat nie sprzyja uprawie warzyw i owoców. Dieta Beduinów opierała się głównie na mięsie, mleku, ryżu i nabiale. Popularnym owocem są daktyle.
Chleb i przekąski w kuchni arabskiej
Chleb stanowi podstawę kuchni arabskiej. Pieczywo występuje w wielu odmianach. Jada się je w postaci kanapek lub jako dodatek do innych dań. Tradycyjnie jedzenie nabiera się z talerza chlebem. Chleb jest głównym daniem na śniadanie, które składa się z pieczywa, nabiału i dżemów czy konfitur. Na śniadanie pije się herbatę.
Najpopularniejszą przekąską lub daniem głównym jest falafel, czyli potrawa z ciecierzycy. Falafele, czyli małe kotleciki, jada się z dodatkiem warzyw i sosu tahini.
Popularnym daniem, serwowanym jako mezze lub jako przekąska, jest tabbouleh, czyli sałatka z pietruszki. Jako przystawka lub dodatek do innych dań często służy pasta hummus.
Arabskie dania z ryżu i mięsa oraz zupy, czy co jada się na obiad
W kuchni orientalnej, podobnie jak w kuchni europejskiej, jada się 3 posiłki dziennie. Obiad i kolacja wyglądają podobnie i składają się z dań na ciepło. Nie ma zwyczaju kolejności posiłków. Potrawy stawia się na stole i zjada wszystkiego po trochu.
W krajach arabskich mięso jest drogie, dlatego też jada się go mało. Króluje baranina, wołowina i drób. Co ciekawe, w krajach arabskich nie ma wędlin, takich jakie oferuje na przykład kuchnia polska czy kuchnia belgijska.
Białko w diecie pozyskiwane jest głównie ze strączkowych. Prawdziwa kuchnia arabska nie może się obyć bez soczewicy, cieciorki i bobiku. Często jada się zupy z soczewicy lub przekąski z bobu czy bobiku. Kuchnia turecka, wskutek wpływów Imperium Osmańskiego, przeszczepiła na te tereny tradycję spożywania nabiału, jak jogurt i sery. Na obiad i kolację jada się dania z bobu, cieciorki, faszerowane warzywa, lub dania z mięsem. Dodatkiem są ryż, kasze i warzywa. Podaje się również mezze, czyli przystawki.
Najpopularniejsze przystawki, czyli mezze to:
- hummus,
- sałatka tabbouleh,
- mutabbal, czyli puree z bakłażana z tahini,
- oliwki.
Najciekawsze proste przepisy na tradycyjne potrawy kuchni arabskiej
Hummus to prosta potrawa bliskowschodnia, którą łatwo jest zrobić w warunkach domowych, zwłaszcza, że składniki są ogólnodostępne. Wystarczy tylko zmiksować ugotowaną ciecierzycę, z pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i czosnkiem.
Równie proste jest zrobienie sałatki bliskowschodniej tabbouleh. Potrawa ta składa się z pietruszki, kaszy bulgur, pomidorów, ogórków i papryki. Dodatki stanowią oliwa z oliwek, sok z cytryny i sumak. Prawdziwa sałatka tabbouleh musi zawierać drobno posiekane warzywa i w tym tkwi jej tajemnica.
Mutabal to znana potrawa libańska i syryjska, której wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy opalić nad palnikiem, a następnie podpiec w piekarniku, bakłażany. Następnie rozgniatamy je widelcem i dodajemy pastę tahini, czosnek i jogurt oraz przyprawy.