Kuchnia arabska

Kuchnia arabska - opis, tradycyjne potrawy, przepisy, ciekawostki

Kuchnię arabską ukształtował klimat oraz wpływy śródziemnomorskie. Nie jest to kuchnia jednorodna, gdyż tradycje kulinarne Lewantu, Maghrebu i krajów Zatoki Perskiej różnią się między sobą. Podstawą kuchni arabskiej są warzywa strączkowe, oliwki oraz warzywa i owoce, zaś mięsa jada się mało. Białka dostarczają strączkowe i nabiał. Dania arabskie stawia się na stole w małych miseczkach i jada się wszystkiego po trochu. Popularne są przystawki meze, jak hummus, sałatka tabbouleh, czy puree z bakłażana oraz wszechobecne oliwki. Ważnym dodatkiem do potraw jest chleb, który służy także do nabierania jedzenia oraz zbierania sosu z talerza.

Wyróżnione przepisy kuchni arabskiej

Pozostałe przepisy kuchni arabskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia arabska - opis, tradycyjne potrawy, przepisy, ciekawostki

Orientalna kuchnia arabska, to zupełnie coś innego niż kuchnia polska czy kuchnia belgijska. Oprócz hummusu, dania arabskie są bardzo mało znane. Mało kto wie, że tradycyjny kebab to danie tureckie, a nie arabskie. Warto poznać przepisy kuchni arabskiej, gdyż są smaczne i zdrowe, a przede wszystkim nie tuczące. Przedstawiamy tradycyjne dania arabskie z ryżu, mięsa i roślin strączkowych. Poznaj arabskie zupy, przystawki i przekąski.

Jak kształtowała się kuchnia arabska

Arabskie tradycje kulinarne sięgają swoim wpływem do Afryki Północnej, przez Egipt i Bliski Wschód do Kaukazu i Persji. Z kuchnią arabską nierozerwalnie łączy się tradycja muzułmańska, która zawiera reguły dotyczące jedzenia. Tradycja muzułmańska zakazuje spożywania wieprzowiny, picia alkoholu oraz ma znaczny wpływ na zwyczaje i przepisy kulinarne oraz na etykietę zachowania przy stole.

Wspólna religia muzułmańska sprawia, że z kuchnią arabską silnie połączone są takie tradycje kulinarne, jak kuchnia bliskowschodnia, kuchnia syryjska oraz kuchnia turecka, czyli niekoniecznie arabskie. Z racji wyznania kuchnia turecka nosi wpływy kuchni arabskiej. Na arabskie dania i przepisy silny wpływ ma klimat północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, dlatego też kuchnia ta kieruje się innymi zasadami, niż kuchnia północnej Europy, na przykład kuchnia belgijska. Znacznie bliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej.

Arabowie byli nomadami wypasającym owce i bydło. Podstawą żywienia jest mięso: wołowina, baranin i drób. Natomiast węglowodanów dostarcza ryż, kasze kuskus i bulgar. Ziemniaków nie jada się do obiadu, lecz raczej dodaje do sałatek. Ważnym składnikiem diety są strączkowe, przede wszystkim ciecierzyca.

Prawdziwa kuchnia arabska nie może się obyć się bez chleba, oliwek, oliwy z oliwek oraz pasty sezamowej. Chleb występuje pod różnymi postaciami, najczęściej jako płaskie chlebki pita, który macza się w oliwie. Oliwki podaje się do każdego posiłku jako rodzaj przekąski. Natomiast oliwa z oliwek dodawana jest do wielu dań i sałatek.

W kuchni arabskiej stosuje się liczne orientalne przyprawy, niegdyś przywożone z różnych stron świata. Arabskie przepisy zawierają takie przyprawy jak: sumak, kardamon, kumin, goździki, gałka muszkatołowa i wiele innych. Podstawową mieszanką przypraw jest harisa, czyli pikantna pasta na bazie chili i czosnku. Harissę dodaje się do potraw z ryżu, z kuskusu i mięsnych. Prawdziwa kuchnia arabska wymaga także pasty sezamowej tahini, która stanowi składnik hummusu. Natomiast melasy owocowe używane są do wyrobu słodyczy i deserów.

Podstawowym napojem jest herbata. Słodką herbatę pije się do każdego posiłku. Arabowie uwielbiają także kawę, której przyrządzanie łączy się z celebrowaniem i delektowaniem się. Jak w każdej kuchni orientalnej, w kuchni arabskiej mamy ogromną ilość słodkości i deserów.

Tradycyjne potrawy kuchni orientalnej

Arabskie dania z różnych regionów

Z racji dużego obszaru jaki obejmuje kuchnia arabska, występują w niej spore różnice. Kuchnia bliskowschodnia opiera się na warzywach, owocach, oliwkach i produktach zbożowych. Kuchnia Lewantu, czyli kuchnia syryjska, libańska czy palestyńska, oferuje głównie potrawy ze świeżych warzyw i owoców. Wszechobecnie są także oliwki i aromatyczne przyprawy. Duże znaczenia mają rośliny strączkowe, jak soczewica, bób, bobik, cieciorka, jak również kasza bulgur.

Kuchnia arabska w Afryce Północnej ulega wpływom kuchni śródziemnomorskiej. Tu również obecne są świeże warzywa, owoce, oliwki i warzywa strączkowe. Charakterystyczną cechą tego regionu są ostre przyprawy. Właśnie z Maghrebu pochodzi mieszkanka harrisa. Wpływy obu tych tradycji mieszają się w Egipcie, gdzie królują dania wegetariańskie. Mięsa jada się mało z uwagi na ceny.

W krajach Zatoki Perskiej jada się głównie mięso i przetwory mleczne, gdyż klimat nie sprzyja uprawie warzyw i owoców. Dieta Beduinów opierała się głównie na mięsie, mleku, ryżu i nabiale. Popularnym owocem są daktyle.

Chleb i przekąski w kuchni arabskiej

Chleb stanowi podstawę kuchni arabskiej. Pieczywo występuje w wielu odmianach. Jada się je w postaci kanapek lub jako dodatek do innych dań. Tradycyjnie jedzenie nabiera się z talerza chlebem. Chleb jest głównym daniem na śniadanie, które składa się z pieczywa, nabiału i dżemów czy konfitur. Na śniadanie pije się herbatę.

Najpopularniejszą przekąską lub daniem głównym jest falafel, czyli potrawa z ciecierzycy. Falafele, czyli małe kotleciki, jada się z dodatkiem warzyw i sosu tahini.

Popularnym daniem, serwowanym jako mezze lub jako przekąska, jest tabbouleh, czyli sałatka z pietruszki. Jako przystawka lub dodatek do innych dań często służy pasta hummus.

Arabskie dania z ryżu i mięsa oraz zupy, czy co jada się na obiad

W kuchni orientalnej, podobnie jak w kuchni europejskiej, jada się 3 posiłki dziennie. Obiad i kolacja wyglądają podobnie i składają się z dań na ciepło. Nie ma zwyczaju kolejności posiłków. Potrawy stawia się na stole i zjada wszystkiego po trochu.

W krajach arabskich mięso jest drogie, dlatego też jada się go mało. Króluje baranina, wołowina i drób. Co ciekawe, w krajach arabskich nie ma wędlin, takich jakie oferuje na przykład kuchnia polska czy kuchnia belgijska.

Białko w diecie pozyskiwane jest głównie ze strączkowych. Prawdziwa kuchnia arabska nie może się obyć bez soczewicy, cieciorki i bobiku. Często jada się zupy z soczewicy lub przekąski z bobu czy bobiku. Kuchnia turecka, wskutek wpływów Imperium Osmańskiego, przeszczepiła na te tereny tradycję spożywania nabiału, jak jogurt i sery. Na obiad i kolację jada się dania z bobu, cieciorki, faszerowane warzywa, lub dania z mięsem. Dodatkiem są ryż, kasze i warzywa. Podaje się również mezze, czyli przystawki.

Najpopularniejsze przystawki, czyli mezze to:

  • hummus,
  • sałatka tabbouleh,
  • mutabbal, czyli puree z bakłażana z tahini,
  • oliwki.

Najciekawsze proste przepisy na tradycyjne potrawy kuchni arabskiej

Hummus to prosta potrawa bliskowschodnia, którą łatwo jest zrobić w warunkach domowych, zwłaszcza, że składniki są ogólnodostępne. Wystarczy tylko zmiksować ugotowaną ciecierzycę, z pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i czosnkiem.

Równie proste jest zrobienie sałatki bliskowschodniej tabbouleh. Potrawa ta składa się z pietruszki, kaszy bulgur, pomidorów, ogórków i papryki. Dodatki stanowią oliwa z oliwek, sok z cytryny i sumak. Prawdziwa sałatka tabbouleh musi zawierać drobno posiekane warzywa i w tym tkwi jej tajemnica.

Mutabal to znana potrawa libańska i syryjska, której wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy opalić nad palnikiem, a następnie podpiec w piekarniku, bakłażany. Następnie rozgniatamy je widelcem i dodajemy pastę tahini, czosnek i jogurt oraz przyprawy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto