Szakszuka z ciecierzycą
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Ciecierzyca konserwowa (70 g)
- Pomidory w puszce (150 g)
- Papryka żółta (70 g)
- Cebula (50 g)
Przepis na szakszukę z ciecierzycą krok po kroku
Rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ciecierzycę konserwową oraz pokrojoną drobno paprykę.
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj na patelnię pomidory z puszki i wymieszaj. Przypraw przyprawami do smaku.
Zrób wgłębienia i wbij w nie jajka (po jednym jajku na dołek).
Przykryj patelnię przykrywką i duś na średnim ogniu do ścięcia białka.
Gotową potrawę posyp szczypiorkiem i jedz z patelni.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z ciecierzycą
Ciecierzyca konserwowa dobrze sprawdzi się jako dodatek do pożywnej potrawy z pomidorami i jajkami. Szakszuka z ciecierzycą jest pyszna, zdrowa i sycąca. Przepis na szakszukę z ciecierzycą jest wegetariański, z ogromną ilością warzyw. Jest to smaczna propozycja na potrawę, która jest dobrze zbilansowana (dostarczająca białka, tłuszczu i węglowodanów). Jak zrobisz szakszukę z ciecierzycą, otrzymasz danie dietetyczne, bogate w błonnik i cenne wartości. Naprawdę warto jeść takie potrawy, jeżeli chce się dbać o zdrowie.
Szakszuka z ciecierzycą to smaczne połączenie kilku prostych składników. Szakszuka wygląda bardzo ładnie, ale ma więcej zalet. Jest zdrowa, pyszna i dobra na diecie. Jest to potrawa, którą według tradycji je się wprost z patelni. Można podawać do niej pieczywo. Wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie.
Pyszna potrawa z pomidorami, ciecierzycą konserwową i jajkami? Szakszuka z ciecierzycą to smaczna i dobra propozycja na uzyskanie bardzo odżywczej i wartościowej potrawy. Jak zrobić szakszukę z ciecierzycą? To proste i szybkie. Wystarczy tylko podsmażyć drobno pokrojone warzywa na oleju, a następnie wymieszać je z pomidorami z puszki. Koniecznie trzeba doprawić potrawę do smaku, tak by było pysznie. Wymieszaj warzywa w pomidorach, by przyprawy dobrze się rozprowadziły i od razu zrób dwa dołki na jajka. Wbij w te wgłębienia po jednym jajku. Smaż do ścięcia białka pod przykryciem i na średnim ogniu. Przepis na szakszukę z ciecierzycą jest dobry tylko na ciepło.
Uwielbiasz jajko z płynnym żółtkiem, ale nie potrafisz go zrobić? Jeżeli chcesz znać odpowiedź, to zobacz, jak zrobić szakszukę z ciecierzycą, by żółtko pozostało płynne? Najważniejsze jest, by używać średniej mocy palnika. Zbyt mały ogień sprawi, że białko nie zdąży się ściąć, za to żółtko jak najbardziej. Zbyt duża moc palnika może przypalić potrawę. Drugą kwestią jest smażenie pod przykryciem. Jak tylko zauważysz, że białko jest ścięte, od razu przestań gotować.
Ciecierzyca konserwowa to dobra alternatywa dla zwierzęcych źródeł białka. Ma niski indeks glikemiczny i fantastycznie syci. Potrawy z ciecierzycą dostarczają, oprócz białka, dobrych węglowodanów. Tego warzywa nie powinny jeść osoby, które źle reagują na nasiona roślin strączkowych. Po zjedzeniu ciecierzycy, przez osoby z nadwrażliwym układem pokarmowym, mogą występować bóle brzucha i wzdęcia (ogólnie problemy gastryczne).
*W przepisie na szakszukę z ciecierzycą idealne będzie użyć pomidorów krojonych. Jako zamiennik sprawdzi się też przecier pomidorowy.
Alergeny w szakszuce z ciecierzycą
Lista alergenów dla szakszuki z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki z ciecierzycą
Szakszuka z ciecierzycą jest wartościowym daniem. Wegetariańska, bez glutenu i nabiału. Jest bardzo sycąca i zawiera wszystkie ważna makroskładniki (białka, tłuszcze i węglowodany). Ciecierzyca to doskonały sposób na dostarczenie białka pochodzenia roślinnego. Ciecierzycy powinni unikać ci, który nie tolerują nasion roślin strączkowych.
Energia i białka
(462g)
Węglowodany
(462g)
Tłuszcze
(462g)
Witaminy
(462g)
Składniki mineralne
(462g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.