Przepis na szakszukę z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj drobno pokrojone pieczarki, dopraw do smaku i krótko podsmaż.

Wlej pomidory z puszki, gotuj 5 - 7 minut.

Wbij jajka i smaż do ścięcia się białek.

Szakszukę podawaj posypaną sporą ilością natki z pietruszki.

szakszuka z pieczarkami
Szakszuka z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
6.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Szakszuka z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szakszuce z pieczarkami

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z pieczarkami. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji. Do przygotowania jej będziesz potrzebować podstawowe składniki: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowy albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, natka pietruszki i pieczarki. Dodatkowo możesz dodać odrobinę parmezanu. Warto na koniec dodać jakiś rodzaj sera. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie pyszna z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.

Szakszuka z pieczarkami będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z pieczarkami w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się w jak szybkim czasie, możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na kolację lub na śniadanie.

Wartości odżywcze szakszuki z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
77.89 kcal
155.79 kcal
Białko
4.87 g
9.73 g

Węglowodany w szakszuce z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.34 g
10.69 g
Węglowodany przyswajalne
4.20 g
8.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
2.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.43 g
8.86 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
2.58 g
Tłuszcze nienasycone
3.14 g
6.29 g
Tłuszcze jednonasycone
2.10 g
4.20 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
2.09 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
101.45 mg
202.91 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
47.27 µg (mcg)
94.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.20 mg
10.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.55 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Witamina E
0.71 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
43.64 µg (mcg)
87.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.17 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.68 µg (mcg)
47.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
42.89 µg (mcg)
85.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
102.15 mg
204.30 mg
Potas
228.33 mg
456.66 mg
Wapń
33.70 mg
67.40 mg
Fosfor
88.96 mg
177.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.74 mg
27.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
2.14 mg
Cynk
0.59 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z pieczarkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z pieczarkami

Lista alergenów dla szakszuki z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szakszuki z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
200 g
1 puszka
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Koszt składników
26.30
Jak oceniasz przepis na szakszukę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób