Słonecznikowiec
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (160 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Słonecznik nasiona łuskane (200 g)
- Masło (240 g)
- Kajmak - 1 puszka (460 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na słonecznikowiec krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem (150g) na gładką i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki mieszamy i przesiewamy przez sito do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie na patelni rozpuszczamy masło (40 g). Dodajemy słonecznik i pozostały cukier. Nasiona prażymy na złoty kolor.
Aby przygotować masę kajmakową na początku ucieramy pozostałe masło na puszysty krem. Następnie dodajemy powoli kajmak i dalej miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wrzucamy 3/4 nasion słonecznika i całość mieszamy dokładnie szpatułką.
Zimny biszkopt kroimy na pół. Na dolną część układamy całą masę kajmakową. Przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu.
Śmietankę 30 ubijamy na gęsty krem z cukrem pudrem. Gotowy równomiernie rozprowadzamy na górze ciasta.
Ciasto posypujemy pozostałym słonecznikiem i wkładamy je do lodówki przed podaniem.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Fondant czekoladowy
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat słonecznikowca
Pyszny słonecznikowiec z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z czekoladowym spodem, masą kajmakową, prażonym słonecznikiem i kremówką jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z pestkami słonecznika i masą krówkową? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem (150g) na gładką i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki mieszamy i przesiewamy przez sito do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pozostawiamy do wystudzenia. Następnie na patelni rozpuszczamy masło (40g). Dodajemy słonecznik i pozostały cukier. Nasiona prażymy na złoty kolor. Aby przygotować masę kajmakową na początku ucieramy pozostałe masło na puszysty krem. Następnie dodajemy powoli kajmak i dalej miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wrzucamy 3/4 nasion słonecznika i całość mieszamy dokładnie szpatułką. Zimny biszkopt kroimy na pół. Na dolną część układamy całą masę kajmakową. Przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Śmietankę 30% ubijamy na gęsty krem z cukrem pudrem. Gotowy równomiernie rozprowadzamy na górze ciasta. Ciasto posypujemy pozostałym słonecznikiem i wkładamy je do lodówki przed podaniem.
Sprawdzony przepis na słonecznikowiec nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wysoką wartości odżywczą. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Ciasto z nasionami słonecznika odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Ciasto możemy również przygotować z mlekiem skondensowanym. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w słonecznikowcu
Lista alergenów dla słonecznikowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze słonecznikowca
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.