Przepis na fondant czekoladowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, forma silikonowa

W garnku umieść masło i czekoladę.

Podgrzej do połączenia składników.

Wystudź masę.

Wbij jajka do miski i ubij na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj.

Wlej masę czekoladową i zmiksuj składniki.

Na koniec przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie.

Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

Ciasto na fondant wlej do kokilek posmarowanych masłem.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut.

Fondant czekoladowy podany z dodatkiem lodów na brązowym talerzu.
Fondant czekoladowy
Koszt przygotowania dania
28.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1189 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Fondant czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fondancie czekoladowy

Fondant czekoladowy to bardzo dobry pomysł na pyszny, domowy deser dla całej rodziny. Płynące ciasto czekoladowe świetnie komponuje się podane z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietanowych. Lody możesz przygotować w domu lub kupić gotowe. Zwróć wówczas uwagę na jakość lodów. Przepis na fondant czekoladowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, cukier, masło, jajka, sól.

Jak zrobić fondant czekoladowy? W garnku umieść masło i czekoladę. Podgrzej do połączenia składników. Wystudź masę. Wbij jajka do miski i ubij na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Lej masę czekoladową i zmiksuj składniki. Na koniec przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Ciasto na fondant wlej do kokilek posmarowanych masłem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Gorzka czekolada to wyrób na bazie kakao, który zawiera go powyżej 70%. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszny czekoladowy deser pieczony w piekarniku to doskonały deser dla całej rodziny. Najlepszy fondant przygotujesz z dobrej jakości gorzkiej czekolady. Smaczny deser można podać także ze świeżymi owocami.

Wartości odżywcze fondanta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
396.49 kcal
1189.47 kcal
Białko
7.50 g
22.51 g

Węglowodany w fondancie czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
36.35 g
109.04 g
Węglowodany przyswajalne
34.49 g
103.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
5.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
24.97 g
74.90 g
Tłuszcze nasycone
16.01 g
48.04 g
Tłuszcze nienasycone
8.95 g
26.86 g
Cholesterol
161.61 mg
484.84 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na fondant czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
161.32 µg (mcg)
483.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.68 µg (mcg)
2.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.72 mg
2.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.68 mg
Niacyna
0.99 mg
2.97 mg
Foliany
33.36 µg (mcg)
100.07 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
30.31 µg (mcg)
90.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fondant czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
52.97 mg
158.91 mg
Potas
197.73 mg
593.19 mg
Wapń
39.60 mg
118.81 mg
Fosfor
146.14 mg
438.42 mg
Magnez
49.51 mg
148.52 mg
Żelazo
2.72 mg
8.17 mg
Cynk
1.20 mg
3.59 mg
Miedź
0.34 mg
1.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fondanta czekoladowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fondancie czekoladowy

Lista alergenów dla fondanta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania fondanta czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na fondant czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób