Przepis na fondant czekoladowy krok po kroku
- Czekolada gorzka 300 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Jajko 8 szt.
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
W garnku umieść masło i czekoladę.
Podgrzej do połączenia składników.
Wystudź masę.
Wbij jajka do miski i ubij na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj.
Wlej masę czekoladową i zmiksuj składniki.
Na koniec przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie.
Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Ciasto na fondant wlej do kokilek posmarowanych masłem.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Fondant czekoladowy - cechy przepisu
Więcej o fondancie czekoladowy
Fondant czekoladowy to bardzo dobry pomysł na pyszny, domowy deser dla całej rodziny. Płynące ciasto czekoladowe świetnie komponuje się podane z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietanowych. Lody możesz przygotować w domu lub kupić gotowe. Zwróć wówczas uwagę na jakość lodów. Przepis na fondant czekoladowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, cukier, masło, jajka, sól.
Jak zrobić fondant czekoladowy? W garnku umieść masło i czekoladę. Podgrzej do połączenia składników. Wystudź masę. Wbij jajka do miski i ubij na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Lej masę czekoladową i zmiksuj składniki. Na koniec przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Ciasto na fondant wlej do kokilek posmarowanych masłem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Gorzka czekolada to wyrób na bazie kakao, który zawiera go powyżej 70%. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała.
Podsumowując pyszny czekoladowy deser pieczony w piekarniku to doskonały deser dla całej rodziny. Najlepszy fondant przygotujesz z dobrej jakości gorzkiej czekolady. Smaczny deser można podać także ze świeżymi owocami.
Wartości odżywcze fondanta czekoladowego
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w fondancie czekoladowy
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na fondant czekoladowy
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na fondant czekoladowy
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w fondancie czekoladowy
Lista alergenów dla fondanta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500